Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 00:03

  Μήπως είμαστε μόνο για μπουζούκια;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Φόρους στην Ελλάδα μέχρι απελπισίας ή μείωση φόρων όπως στις ελεύθερες οικονομίες; Ιδού η απορία. Η απάντηση δυστυχώς είναι αποστομωτική.  

  Την δίνει ένα μπουζουξίδικο της παραλίας που συνελήφθη για φοροδιαφυγή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανάμεσα σε άλλες 25 περιπτώσεις (Capital.gr Τα 26 λαβράκια φοροδιαφυγής που "χτύπησε" η ΑΑΔΕ). Αξίζει τον κόπο να την προσέξετε. Σας την μεταφέρουμε. 

  "Επιτόπιος  έλεγχος σε μεγάλη νυχτερινή πίστα της παραλιακής, όπου λόγω ληξιπροθέσμων οφειλών Φ.Π.Α. άνω του ποσού των 1.200.000€, η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής με τη συνδρομή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης προέβησαν σε άμεση κατάσχεση της ημερήσιας είσπραξης. Παράλληλα διαπιστώθηκαν: Η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, καθώς και ανακριβής υποβολή δηλώσεων Φ.Π.Α. για τις χρήσεις 2016 και 2017. Συνεπεία του ελέγχου, η επιχείρηση προέβη σε υποβολή της αντίστοιχης φορολογικής δήλωσης για τη χρήση 2015, στην οποία συμπεριελήφθησαν ακαθάριστα έσοδα 2.099.520€, φορολογητέα κέρδη 769.198€, ενώ το βεβαιωθέν ποσό φόρου ανήλθε σε 197.906€. Παράλληλα υπεβλήθησαν τροποποιητικές δηλώσεις Φ.Π.Α. χρήσεων 2016 και 2017, βάσει των οποίων δηλώθηκαν επιπλέον εκροές ύψους 2.016.114€, αναλογούντα φόρου 245.683,47€."

  Έχετε την οποιαδήποτε "ένσταση" για το περιεχόμενο της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων; Εάν ναι προσέξτε και την πρώτη από τις 26 περιπτώσεις φοροδιαφυγής. "Έλεγχος σε άλλη μεγάλη νυχτερινή πίστα των Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση 32 φορολογικών στοιχείων, αξίας 6.500,00€, με συνέπεια την 48ώρη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Ο ως άνω προληπτικός έλεγχος εξελίχθηκε σε έρευνα η οποία επεκτάθηκε σε γνωστό καλλιτέχνη. Εντοπίσθηκε η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, ενώ συνεπεία του ελέγχου, ο καλλιτέχνης υπέβαλε φορολογική δήλωση, στην οποία συμπεριέλαβε ακαθάριστα έσοδα 620.000€, με αναλογούντα φόρο εισοδήματος 181.180,72€."

  Κοινό γνώρισμα και των δύο, αισχρών περιπτώσεων φοροδιαφυγής, είναι ότι οι "λαμογιές" έγιναν τα φορολογικά έτη 2015, 2016 και 2017. Παράλληλα δηλαδή με την περίοδο αποδοχής (28 Ιουνίου του 2015)  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της επιβολής capital controls και ενώ κανείς δεν ήξερε που θα βάδιζε η οικονομία ή τι άλλο μας περίμενε (ρήξη, δραχμή) μετά το κατά 62% ΟΧΙ του δημοψηφίσματος. 

  Εμείς όμως πέρα βρέχει. Μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα και τη μεγάλη ταραχή του 2015 (που βάστηξε όλο το 2015 λόγω του ΟΧΙ του λαού στην Ε.Ε.–πριν ανατραπεί από τον Τσίπρα-) το πρώτο από τα δύο μπουζουξίδικα είχε τζίρο 2.099.520€, "γλύτωσε" φορολογητέα κέρδη 769.198€, και ενθυλάκωσε τα 197.906€ που έπρεπε να πληρώσει.

  Στο άλλο μπουζουξίδικο (επίσης μέσα στο χάος του 2015) ο πρωταγωνιστής καλλιτέχνης ξέχασε να δηλώσει αμοιβές 620.000 ευρώ και γλύτωσε φόρους κάπου 200.000 ευρώ. 

  Αυτά μας συμβαίνουν το 2015 σε μια εποχή οικονομικού χάους με τον Βαρουφάκη ακόμη στην καρέκλα του να λέει το ανεπανάληπτο "...ντάρλιγκ έκλεισα τις Τράπεζες" και τον Τσίπρα να νομίζει ότι οι δανειστές χορεύονται με νταούλια και ζουρνάδες...

  Εμείς, ως λαός, στην κοσμάρα μας. Έχουμε ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητα μας σε ποσοστό άνω του 60%, έχουμε μειώσει έξοδα για θέρμανση κατά 70%, τα ψώνια από το μπακάλικο, αλλά ξοδέψαμε (όσοι ξοδέψαμε) πάνω από 2.000.000 ευρώ μόνο σε ένα μπουζουξίδικο!!! Προσέξτε. Μόνο σε ένα της παραλίας των Αθηνών. 

  Όπως προκύπτει δε, από το σημερινό "ψάρεμα λαβρακιών" της ΑΑΔΕ οι μπουζουξήδες προφανώς υπολόγιζαν (μαζί με τόσους άλλους του 2015) πως τα χρέη τους για φόρους θα τα πλήρωναν οι άλλοι φορολογούμενοι.

  Ίσως με τη σκέψη πως τα αριστερά παιδιά, οι σοσιαλιστές και άλλοι προοδευτικοί μαζί με ξενέρωτους δεξιούς δεν μπορούν χωρίς μπουζούκι και χωρίς πίστα να περάσουν το βράδυ τους... Άρα ελέγχουμε την κατάσταση...

  Ασφαλώς και κατανοώ πως είμαι ο τελευταίος που έχω το δικαίωμα να προσβάλλω ή να κακοποιήσω το μπουζούκι και τα μπουζουξίδικα που (μας αρέσει ή όχι) συνθέτουν και το βασικό γνώρισμα της τουριστικής Ελλάδας διεθνώς περιβάλλοντας κάθε μουσική εικόνα προβολής... της όντως πλούσιας και χαρισματικής φυσικής μας καλλονής. 

  Ωστόσο μου είναι αδύνατον να μην επισημάνω πως στα 26 "λαβράκια" της ΑΑΔΕ τα 13 αφορούν μικρές και μεγάλες εμπορικές, βιοτεχνικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ογκώδη υπερφορολόγηση και (δικαίως) αναζητούν μειώσεις φόρων και επιβαρύνσεων. Πως όμως να πιεστούν, δανειστές και θεσμοί, να δεχθούν μείωση στο απίθανο φορολογικό βάρος που σηκώνει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα όταν βλέπουν να υπάρχει "λίπος" που φθάνει μέχρι τα μπουζούκια; Το καταλαβαίνουμε αυτό ή είμαστε μόνο για τα μπουζούκια; 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων