Συνεχης ενημερωση
Η Πολιτεία αποφάσισε, επιτέλους, να αποδώσει στις πενταετείς σπουδές των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών (αλλά και των άλλων τμημάτων πενταετούς φοίτησης) το ακαδημαϊκό επίπεδο που τους αξίζει. Μετά από προσπάθειες 15 ετών, καταφέραμε να πείσουμε ότι οι σπουδές των μηχανικών στις ελληνικές πολυτεχνικές σχολές όχι μόνο είναι υψηλού επιπέδου, αλλά αντιστοιχούν σε επίπεδο master. Η αναγνώριση των 5ετών σπουδών ως Integrated Master απαντά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα και διευκολύνει την ανταγωνιστικότητα των μηχανικών – ως μελετητών ή ως κατασκευαστών – σε διεθνές επίπεδο, τουλάχιστον σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είτε θέλουν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως στελέχη ή υπάλληλοι.
Μπορεί το ΤΕΕ να νιώθει δικαιωμένο, διότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί αποκτούν το επίπεδο αναγνώρισης που τους αναλογεί, αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό του τεχνικού κόσμου. Ακολουθεί η αντιστοίχιση των σπουδών τους με το 7ο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Για να μην μείνει όμως λειψή και αυτή η μεταρρύθμιση (που άργησε πολύ), πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων συνολικά. Που στην καρδιά του θα έχει τον διαχωρισμό των επιπέδων τεχνικής ευθύνης για κάθε τεχνικό επάγγελμα.
Γιατί είναι απαραίτητη η διαβάθμιση της τεχνικής ευθύνης; Διότι μόνο έτσι, μέσα από την πιστοποίηση των ρόλων που μπορεί να παίξει κάθε επαγγελματίας στο σύστημα παραγωγής ιδιωτικών και δημόσιων έργων κάθε είδους στη χώρα, μπορεί να υπάρξει διαφάνεια, αξιοπιστία, έλεγχος, διασφάλιση ποιότητας – και εντέλει ανταγωνιστικότητα και μείωση κόστους. Θυμίζω ότι σήμερα μόνο για τους μηχανικούς μπορεί ένας πολίτης να διασφαλίσει ότι "είναι αυτό που λένε", και μάλιστα ηλεκτρονικά, μέσα από το μητρώο του ΤΕΕ.
Αυτά τα μητρώα, όπως των διπλωματούχων μηχανικών μελών του ΤΕΕ ή των τεχνικών επωνυμιών που αφορούν τεχνικές επιχειρήσεις, αλλά και τα αντίστοιχα των εργοληπτών, των κατασκευαστών, των μελετητών, των δημοσίων έργων, προάγουν επίσης τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Και είναι κρίσιμα στη νέα ηλεκτρονική εποχή που περνάμε.
Θυμίζω ότι έχουμε προχωρήσει ήδη σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αυθαιρέτων κτισμάτων της χώρας και στις 15 Οκτώβρη ξεκινά η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών. Ακολουθεί, ελπίζουμε, η νομοθετημένη ήδη Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Και προτείνουμε επίσης να προχωρήσουν άμεσα ένα Ηλεκτρονικό Σύστημα για τα Έργα Υποδομής, ο ηλεκτρονικός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός: εντέλει ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης της χώρας με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα.
Για να μπορέσουν όμως όλα αυτά να φέρουν γρήγορα αποτέλεσμα για τον κάθε πολίτη και την κάθε επιχείρηση, η καταγραφή σε μητρώα, με τους αντίστοιχους ρόλους που θα έχουν οι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα ανάλογα με το επίπεδο ευθύνης που τους αναλογεί, πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή δημόσιων και ιδιωτικών έργων: από τον ανειδίκευτο και τον ειδικευμένο εργάτη, στον μάστορα, τον εργοδηγό, τον μηχανικό. Από το χειρωνάκτη μέχρι τον μελετητή και τον επιβλέποντα, πάντα με το επίπεδο ευθύνης που αναλογεί στις σπουδές και τα προσόντα του. Και εναρμονισμένα με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Για αυτό το λόγο υπάρχει άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού και μητρώου, με καταγραφή και πιστοποίηση, όλων των επιπέδων τεχνικής ευθύνης. Μπορεί αυτό να ξεκινήσει, σήμερα, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και ξεχωριστού Μητρώου Αποφοίτων ΤΕΙ και ήδη έχουμε κάνει σχετικά βήματα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αλλά η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει ενιαία εφαρμογή. Ένα τέτοιο μητρώο, όπου θα μπορούν να εγγράφονται, μακριά από διαιρέσεις του παρελθόντος, οι απόφοιτοι της τεχνολογικής εκπαίδευσης έχει ξεχωριστή σημασία να βρίσκεται στο ΤΕΕ δηλαδή σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και όχι να εγγράφονται οπουδήποτε, όπως σε έναν σύλλογο ή σωματείο. Αντίστοιχα πρέπει να δημιουργηθεί μητρώο και για το εργατικό προσωπικό, τεχνίτες, εργοδηγούς κλπ. Διότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν των συντεχνιακών διαχωρισμών και να κοιτάξουμε το μέλλον του τεχνικού κόσμου ενιαία. Με το επίπεδο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα. Για να μπορεί εύκολα και γρήγορα κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση, εντέλει, να διαλέγει τον συνεργάτη που ξέρει και μπορεί να εκτελέσει την τεχνική εργασία που ο καθένας χρειάζεται. Αυτό, στο τέλος, είναι που θα διευκολύνει κάθε είδους επένδυση και θα οδηγήσει την αγορά να λειτουργήσει με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας, με λιγότερο κόστος από εξωτερικότητες και ατελή πληροφόρηση, άρα σε εξοικονόμηση πόρων. Και εν τέλει σε περισσότερη ανταγωνιστικότητα ολόκληρη την οικονομία.
Ο κ. Στασινός είναι Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
-
00:05 Θέλει αρετή. Και τόλμη. Η Δημοκρατία!
-
00:05 Η επίκληση παλαιών κεφαλαίων χωρίς πλήρη τεκμηρίωση δεν γίνεται δεκτή
-
00:05 Πώς μπορεί να πετύχει το ευρωπαϊκό "reset"
-
00:05 Θεατρινισμοί και φιέστες άλλων εποχών
-
00:05 Από τα ευρωπαϊκά projects στη ζώνη των μεγάλων έργων
-
00:04 Μη με σκοτώνετε άλλο, πέθανα κ. Υπουργέ
-
00:03 Τα ένοχα μυστικά της φέτας και η (μη) εξυγίανση της κτηνοτροφίας δια της ευλογιάς
-
00:02 Αλλάζει η Ελλάδα σε 15 μήνες;
-
00:01 Έρχεται η 1η Ημερίδα Άμυνας & Γεωπολιτικής του Capital.gr και του Forbes Greece
-
00:01 Ποιες Πεσμεργκά; Φρη Μπαλεστάιν!
-
Κ. Μπατζελή για ΟΠΕΚΕΠΕ: "Συνάντησα και ελαιόδενδρα που από ένα νησί έφτασαν στη Θεσσαλία - Σε άλλη χώρα θα είχε παραιτηθεί η κυβέρνηση"
-
Ποιοι μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 100: Όσοι τρώνε κρέας ή οι χορτοφάγοι;
-
Μακρόν: Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Δανίας και της Γροιλανδίας
-
Κ. Γκιλφόιλ: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προμηθεύσουν πιο αξιόπιστο φυσικό αέριο την ΕΕ μέσω του Κάθετου Διαδρόμου
-
Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες δηλώνει ότι οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν κεφάλαια που είχαν παγώσει
-
Politico: Σοκαρισμένος ο Σλοβάκος πρωθυπουργός από τη συνάντησή του με τον Τραμπ - "Είναι επικίνδυνος"
-
Τούρκος ΥΠΕΞ προς ΗΠΑ: Κλείστε ένα-ένα τα μέτωπα με το Ιράν για να μην φαίνεται ταπεινωτικό - Έτοιμη η Τεχεράνη για πυρηνικές συνομιλίες
-
Καμπανάκι από ΕΚΤ: Οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για γεωπολιτικά σοκ
-
Μπέσεντ: Απογοητευμένος από τη συμφωνία ΕΕ-Ινδίας - Η Ν. Κορέα πρέπει να επικυρώσει την εμπορική συμφωνία
-
Κρεμλίνο: Οποιαδήποτε συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να έχει σαφή αποτελέσματα
-
Κανείς δεν φοβάται πως θα χάσει τη δουλειά του από ένα ρομπότ (54)
-
Όταν ήρθε στο μέιλ μου αυτό το κείμενο (43)
-
Βιολάντα: Πώς προκλήθηκε η φονική έκρηξη - Δύο καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας (37)
-
Politico: Σοκαρισμένος ο Σλοβάκος πρωθυπουργός από τη συνάντησή του με τον Τραμπ - "Είναι επικίνδυνος" (27)
-
Βιολάντα: Πολύμηνη διαρροή προπανίου οδήγησε στην έκρηξη - Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής (19)
-
Τα σταδιακά αποκαλυπτήρια των θέσεων Καρυστιανού και οι μετρήσεις των δημοσκόπων (16)
-
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν (10)
-
Ποιες Πεσμεργκά; Φρη Μπαλεστάιν! (8)
-
Δολάριο: "Τα πάει εξαιρετικά", λέει ο Τραμπ πυροδοτώντας στοιχήματα για πτώση διαρκείας - Πάνω από το $1,20 εκτοξεύτηκε το ευρώ (8)
-
"Brain drain" στην Ελλάδα: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αντιστραφεί το κλίμα φυγής των νέων στο εξωτερικό (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ