Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 02-Σεπ-2018 23:59

    Είναι υγιεινά τα κατεψυγμένα λαχανικά;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


    Στη χώρα μας,  βρίσκουμε κάθε εποχή του χρόνου άφθονα φρέσκα λαχανικά. Ταυτόχρονα, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ μας περιμένουν τα κατεψυγμένα λαχανικά, έτοιμα για μαγείρεμα. Και επειδή οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να ψωνίζουμε, προετοιμάζουμε, μαγειρεύουμε πάντα φρέσκα λαχανικά, συχνά καταφεύγουμε στα κατεψυγμένα. Είναι αυτή μια λύση ανάγκης ή τα κατεψυγμένα έχουν αντίστοιχη θρεπτική αξία με τα φρέσκα;

    Τα φρέσκα λαχανικά
    Τα φρέσκα λαχανικά, ειδικά όταν τα καταναλώνουμε μέσα σε μια δυο μέρες από τη συγκομιδή τους, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά για τα οποία τα αγαπάμε: Είναι τραγανά, αρωματικά, γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Το μειονέκτημα είναι πως δεν μπορούμε να τα καταναλώνουμε πάντα τόσο φρέσκα, καθώς συχνά περνάνε από διάφορα στάδια μεταφοράς μέχρι να φτάσουν στο ψυγείο μας, ενώ και εμείς δεν έχουμε πάντα το χρόνο να αγοράζουμε κάθε μέρα φρέσκα. Το ότι αγοράζουμε φρέσκα λαχανικά δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε επωφελούμαστε από τα θρεπτικά συστατικά τους, αφού η παρατεταμένη διατήρηση των τροφών, ακόμη και στο ψυγείο, προκαλεί σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών. Μερικά νωπά λαχανικά μπορεί να χάσουν το 50-70% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες όταν τα διατηρούμε για δυο ή τρεις μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

    Τι πρέπει να ξέρουμε για τα κατεψυγμένα
    * Η διατήρηση των λαχανικών στην κατάψυξη έχει σαν αποτέλεσμα τη σχετικά μικρότερη απώλεια σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα συγκριτικά με τα φρέσκα λαχανικά όταν δεν καταναλώνονται μέσα σε λίγες μέρες μετά τη συγκομιδή τους.
    * Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν κι αυτά βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, σχεδόν στις ίδιες ποσότητες με τα φρέσκα. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να έχουν και ορισμένα χημικά πρόσθετα που είναι απαραίτητα για τη σωστή τους συντήρηση και εμφάνιση όπως αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, χρωστικές ουσίες, αρώματα κ.λπ. 
    * Προτού επιλέξετε διαβάστε την ετικέτα των συστατικών τους. Όσα λιγότερα "Ε" διαβάσετε τόσο λιγότερα χημικά πρόσθετα υπάρχουν στο συγκεκριμένο προϊόν! 
    * Στα κατεψυγμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα μετά από διαδοχικές καταψύξεις και αποψύξεις, αποδιοργανώνεται η δομή των πρωτεϊνών. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα: ελέγχουμε τη συσκευασία να μην είναι αλλοιωμένη ή σκισμένη αλλά και το ίδιο το προϊόν. Αν με το άνοιγμα διαπιστώσουμε οποιαδήποτε αλλοίωση του περιεχομένου, στη μυρωδιά ή την εμφάνιση, καλό είναι να αποφύγουμε να το φάμε. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.