Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Ιουλ-2018 08:02

  Η Folli Follie, οι ομολογιούχοι και ο ρόλος της Rothschild

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Folli Follie, οι ομολογιούχοι και ο ρόλος της Rothschild

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε έναν κυκεώνα ερευνών, ελέγχων και νομικών ελιγμών, χωρίς ορατό ορίζοντα απεμπλοκής, βρίσκεται πλέον η υπόθεση Folli Folli Group, σχεδόν δύο μήνες από τη δημοσιοποίηση του report του fund QCM που έφερε στο φως σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ακρίβεια των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και στο μέγεθος των δραστηριοτήτων της.

  Εάν κάποιος επιθυμεί να κωδικοποιήσει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για μία από τις πλέον ηχηρές περιπτώσεις εταιρικής αποδόμησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, θα πρέπει να σταθεί σε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η Alvarez & Marsal αναλαμβάνει την εγκληματολογική αποτίμηση (forensic evaluation) των θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία, εκεί όπου από την πρώτη στιγμή το "Κεφάλαιο" είχε αναφέρει ότι βρίσκεται η "καρδιά" του ζητήματος. Δεύτερον, ότι ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης, ένας από τους πλέον έμπειρους της χώρας, αναλαμβάνει να διερευνήσει την πλήρη έκταση του "Folli Follie - gate".

  Στα χέρια Δραγάτση

  Σε ό,τι αφορά την εισαγγελική έρευνα, η ανάθεση της υπόθεσης στον κ. Δραγάτση αποτυπώνει την πρόθεση των αρχών να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών. Ο κ. Δραγάτσης είχε στο παρελθόν χειριστεί σοβαρές υποθέσεις που αφορούσαν τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη και τον Θ. Λιακουνάκο, μεταξύ άλλων, με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, δεδομένου ότι η ακρίβεια των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας αποτελεί αντικείμενο παράλληλης έρευνας από ελεγκτικές εταιρείες, η έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών και ανακριτών θα επικεντρωθεί σε θέματα καταστρατήγησης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, inside information, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής κ.λπ.

  Είναι πολύ πιθανόν να διερευνηθεί ο καταλογισμός ευθυνών και στην πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία εμφανίζεται σύμφωνα με μερίδα της χρηματιστηριακής αγοράς και επενδυτές, να έχει επιδείξει χαρακτηριστική ολιγωρία να αναλάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των επενδυτών. Σημειώνεται πως όταν στις 4/5 τα εγχώρια media ανέδειξαν το θέμα του report του QCM που είχε δημοσιοποιηθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εμφανίστηκε να αρκείται στις διαβεβαιώσεις της FFG περί ψευδών κατηγοριών, ζητώντας απλώς να υπάρξει διάψευση από την εισηγμένη. Χρειάστηκε να περάσει διάστημα 25 ημερών έως ότου η Αρχή αναλάβει πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, η οποία στο διάστημα αυτό είχε χάσει το 70% της αξίας της, ενώ σημαντικά μεγάλη ήταν και η υποχώρηση της τιμής των δύο ομολόγων της FFG.

  "Ξεσκονίζει" την Ασία η Alvarez

  Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που πραγματοποιούν η ΕΥ και η Alvarez & Marsal, η κατάσταση έχει ως ακολούθως: μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αμφότερες, η πρώτη επί συγκεκριμένων στοιχείων του ισολογισμού (ταμειακά διαθέσιμα και ταμειακά ισοδύναμα, εμπορικές απαιτήσεις, εμπορικές και άλλες υποχρεώσεις και άλλα τρέχοντα στοιχεία ενεργητικού) και η δεύτερη στο σκέλος των ασιατικών θυγατρικών (δικανική - εγκληματολογική αξιολόγηση - forensic evaluation). Μόλις ολοκληρωθούν, η ΕΥ θα αναλάβει μια πλήρη αξιολόγηση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του 2017, με τη βοήθεια των ευρημάτων αυτών των αρχικών εκθέσεων.

  Στο πλαίσιο των παραπάνω και εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες, ο Σεπτέμβριος θα είναι καταλυτικός, αφού στις 10/9 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων (μετατέθηκε από τις 29 Ιουνίου), ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2018 αναμένεται (;) να δημοσιευθούν στις 27 Σεπτεμβρίου, με βάση το επικαιροποιημένο οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας.

  Η Dufty, η Σαράντης και γιατί προσελήφθη η Rothschild

  Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου αφορά τις στρατηγικές συνεργασίες της με τους μεγάλους εμπορικούς κολοσσούς, τα brands των οποίων αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα και σε άλλες αγορές.

  Η εταιρεία ανακοίνωσε προ ημερών ότι η λειτουργία, η εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα συνεχίζονται κανονικά, ενώ ο Τζ. Κουτσολιούτσος, CEO του ομίλου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα καθυστέρηση στις υποχρεώσεις της εταιρείας. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς με τους οποίους η FFG διατηρεί εμπορική συνεργασία.

  Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προδικάσει ότι ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι θα επιδιώξουν την αποσύνδεσή τους με την εταιρεία και την επιχειρηματική οικογένεια. Η Dufry, κολοσσός στο travel retail, έλαβε ήδη την παραίτηση του Τζ. Κουτσολιούτσου από μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, θέση που κατείχε στο πλαίσιο της πώλησης το 2013 του κλάδου του ταξιδιωτικού εμπορίου της FFG (ΚΑΕ).

  Στην αγορά είναι ήδη γνωστό πως ανταγωνιστές της Folli Follie, όπως ο όμιλος Sarantis, εποφθαλμιούν ορισμένα από τα "χρυσά" συμβόλαια της FFG για την αποκλειστική διανομή στην Ελλάδα brands ομορφιάς και περιποίησης, μεταξύ των οποίων με τον όμιλο COTY (Gucci, Boss, Escada κ.ά.) και BPI (Dolce & Gabbana Make up, Skincare & Fragrances), καθώς και των προϊόντων Shiseido για Ελλάδα και Κύπρο. Πρόκειται, βέβαια, για απόφαση που θα λάβουν οι ίδιες οι πολυεθνικές, όσο και εάν οι ανταγωνιστές της FFG επιχειρούν να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

  Την ίδια στιγμή, η οικογένεια Κουτσολιούτσου προσέλαβε τη Rothschild ως τον κύριο χρηματοοικονομικό της σύμβουλο. Ο ρόλος της Rothschild είναι εξαιρετικά κρίσιμος, δεδομένου ότι η FFG καλείται να αντιμετωπίσει ένα ολόκληρο πλέγμα επαφών με διάφορους stakeholders, νομικούς εκπροσώπους, funds, επενδυτές και, φυσικά, ομολογιούχους.

  Ήδη η FFG έχει δηλώσει πως διαθέτει διαθέτει επαρκή ρευστότητα σε κάθε ευρωπαϊκή της επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν ζητήματα με πληρωμές τους προσεχείς μήνες, ενώ παράλληλα διαθέτει σειρά από επιλογές για να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητά της, εφόσον απαιτηθεί.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων