Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιουν-2018 11:25

  Δ. Μαντζούνης: Οι συνετές τραπεζικές αποφάσεις δεν μπορούν να ποινικοποιούνται

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δ. Μαντζούνης: Οι συνετές τραπεζικές αποφάσεις δεν μπορούν να ποινικοποιούνται

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:29

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τις διαδικασίες της αντικατάστασης του δρομολογεί στην Alpha Bank ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτριος Μαντζούνης, όπως ανακοίνωσε "θέλουμε έναν άνθρωπο που να γνωρίζει την Alpha Bank, να προέρχεται από αυτήν. Δεν επιτρέπονται λάθη".

  Η τραπεζική είναι ανάληψη ρίσκου και εφόσον οι αναλαμβανόμενες κινήσεις είναι σύννομες με τις πρακτικές και τους κανονισμούς της Τραπέζης της Ελλάδας, και βασίζονται σε λογικές αποφάσεις, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο ποινικών διώξεων.

  Τα παραπάνω ανέφερε πριν από λίγο μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτριος Μαντζούνης, σχολιάζοντας τις εν εξελίξει ποινικές διαδικασίες για αποφάσεις μελών του δ.σ. της Alpha Bank, σε τρεις περιπτώσεις.

  Όπως είπε, πρόκειται για την υπόθεση της Πήγασος η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης και αφορά στον τρόπο εξυπηρέτησης χορηγήσεων δανείων και μη ρευστοποιήσεων καλυμμάτων προς εξόφληση δόσεων.

  Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η ΤτΕ έχει αποφανθεί ότι η ανάληψη κινδύνων κατά το χρόνο που έλαβαν χώρα από την τράπεζα, ήταν συνεπής με τις πρακτικές που εφαρμόζονταν και τους ισχύοντες κανονισμούς.

  Η δεύτερη περίπτωση αφορά στο 2008 όταν στελέχη της τράπεζας ενημέρωσαν τη διοίκηση ότι προτίθενται να πουλήσουν μετοχές της τράπεζας για να εξοφλήσουν δανειακές τους υποχρεώσεις.

  Το τότε δ.σ. εκτίμησε ότι θα υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις στους καταθέτες της τράπεζας και έκρινε ότι το καθήκον πίστης των στελεχών προς την τράπεζα, υπερίσχυε. Κατόπιν αυτού, έκανε σύσταση προς τα στελέχη να μην προβούν σε πωλήσεις μετοχών.

  Όταν όμως η πτώση της μετοχής συνεχίστηκε, το δ.σ. ήρε την απαγόρευση, και ταυτόχρονα προέβη σε μερική αποζημίωση της ζημίας που είχαν υποστεί τα στελέχη στο χρονικό διάστημα μεταξύ διακράτησης των μετοχών και άρσης του απαγορευτικού πώλησης.

  Για την περίπτωση αυτή ζητήθηκε έλεγχος από την ΤτΕ και την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπου και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε καμία παράβαση και δεν παραβιάστηκε κανένας κανονισμός. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης.

  Η τρίτη υπόθεση η οποία θα κριθεί στα δικαστήρια αφορά την υπόθεση του "ΔΟΛ" και συγκεκριμένα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στον τότε ιδιοκτήτη για την απόκτηση μετοχών του ΔΟΛ και τα οποία ήταν πλήρως καλυμμένα (στο 160%).

  Επίσης, για τη μη ρευστοποίηση καλυμμάτων το 2010 και για τη χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης δανείων της επιχείρησης το 2012.

  Και σε αυτή την περίπτωση η ΤτΕ δεν έχει εντοπίσει καμία παρέκκλιση από τους κανονισμούς.

  Β. Ράπανος: Νέες χρηματοδοτήσεις 6,5 δισ. ευρώ στην τριετία 2018 – 2020 από την Alpha Bank

  Η χώρα έχει διανύσει έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των βασικών της μακροοικονομικών ανισορροπιών που την οδήγησαν στην κρίση. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η οριστική επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

  Είναι επομένως σημαντικό να εξετάσουμε με την απαιτούμενη ψυχραιμία την κατάσταση της οικονομίας μας, μετά τα τρία Προγράμματα ∆ημοσιονομικής Προσαρμογής και να αξιολογήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται για να σχεδιάσουμε το μέλλον, χωρίς τον κίνδυνο να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

  Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας. 

  Όπως είπε, η δημοσιονομική προσαρμογή που επετεύχθη είναι τεράστια. Ωστόσο, η ίδια η φύση της δημοσιονομικής προσαρμογής προκάλεσε επιπλέον εμπόδια στην επιχειρηματική δράση. Η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και των ασφαλιστικών εισφορών και λιγότερο στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στον εξορθολογισμό των δαπανών. Η πολιτική αυτή είχε ως συνέπεια αφ’ ενός τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων και αφ’ ετέρου η άκριτη μείωση δαπανών οδήγησε, σε αρκετές περιπτώσεις, στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχoμένων δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών.

  Τους επόμενους μήνες, είπε ο κ. Ράπανος, η χώρα θα εξέλθει του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και θα απευθυνθεί εκ νέου στις διεθνείς αγορές. Στο ευμετάβλητο αυτό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας, όπως είπε, ο σχεδιασμός ενός πιο φιλικού στην ανάπτυξη μείγματος φόρων και δαπανών, ταυτόχρονα, με την εντατικοποίηση της προσπάθειας για περιορισμό της φοροδιαφυγής και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών του δημοσίου τομέα. Ταυτοχρόνως, σε συμφωνία με τους εταίρους απαιτείται να σχεδιαστούν ρεαλιστικές παρεμβάσεις ως προς τους μελλοντικούς στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

  Όπως τόνισε ο κ. Ράπανος, το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς η χώρα θα μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Δεδομένης της αρνητικής μέσης ροπής προς αποταμίευση των νοικοκυριών στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία, ως αποτέλεσμα της πτώσεως του διαθεσίμου εισοδήματος και των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτές έχουν ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσω της εισαγωγής τεχνολογικών καινοτομιών που ενισχύουν την παραγωγικότητα της εργασίας.

  Παράλληλα, η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των σχεδιαζόμενων έργων υποδομής μπορεί να αποτελέσει μηχανισμό προσελκύσεως νέων επενδυτικών κεφαλαίων και αναζωογονήσεως πολλών, μικρού και μεσαίου μεγέθους, ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες.

  Αναφορικά με την κρίσιμη προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ο κ. Ράπανος είπε ότι προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος προς την επιχειρηματικότητα, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και την κάμψη των εμποδίων σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην εύρυθμη λειτουργία των αγορών.

  Τέλος, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη καταλύτη αναπτύξεως μέσω μίας αποφασιστικής φορολογικής μεταρρυθμίσεως που θα περιλαμβάνει χαμηλότερους συντελεστές, απλοποίηση του συστήματος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσεως και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 

  Αναφερόμενος στη στήριξη της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητος και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση μέσω της χρηματοδοτήσεως των αποδοτικότερων επενδυτικών σχεδίων, ο κ. Ράπανος τόνισε ότι κατά το 2017, η Alpha Bank συνέχισε να υποστηρίζει ενεργά τις επιχειρηματικές ιδέες που εμφανίζουν ευνοϊκές προοπτικές και ενισχύουν τις υποδομές και τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας.

  Oι εκταμιεύσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Alpha Bank, οι νέες χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισ. ευρώ κατά την τριετία 2018-2020, σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή μας. Θα δοθεί δε, ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των βασικών υποδομών.

  Διαβάστε ακόμη: 

  Alpha Bank: Οι αποφάσεις της τακτικής Γενικής Συνέλευσης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων