Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Φεβ-2018 18:23

  Δημοσιονομική βόμβα: Στους μισθούς του 2012 επιστρέφουν οι γιατροί του ΕΣΥ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δημοσιονομική βόμβα: Στους μισθούς του 2012 επιστρέφουν οι γιατροί του ΕΣΥ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:35

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Αντισυνταγματικές είναι οι περικοπές μισθών των διευθυντών και γενικά των γιατρών του ΕΣΥ που επιβλήθηκαν με τον μνημονιακό νόμο του 2012, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σημερινή απόφασή της.

  Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές  τις περικοπές των αποδοχών των γιατρών και των  διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ που έγιναν αναδρομικά από 1 Αυγούστου 2012  σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας και ουσιαστικά επαναφέρει τους μισθούς όλων στα επίπεδα του 2012, προκαλώντας έναν τεράστιο δημοσιονομικό "πονοκέφαλο" στο οικονομικό επιτελείο.

  Το δικαστήριο πάντως για λόγους δημοσίου συμφέροντος έκρινε ότι θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους μόνο όσοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας. Δηλαδή δε θα λάβουν αναδρομικά το σύνολο των γιατρών, αλλά μόνο οι προσφεύγοντες.

  Αντισυνταγματικές

  Στην  Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβάνη, έφτασε με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης η αίτηση τεσσάρων διευθυντών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η ολομέλεια την έκανε δεκτή  θεωρώντας ότι οι περικοπές "αντίκεινται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος", όπως και στις αρχές: α) της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, β) της αναλογικότητας και γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη.  Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι  μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ τελούν σε ιδιαίτερο υπηρεσιακό καθεστώς καθώς, μεταξύ των άλλων,  εισέρχονται στο Δημόσιο τομέα σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι αποκλειστικής απασχόλησης, κ.λπ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων