Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 08:21

  Ποιοι είναι οι 15 μνηστήρες για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ποιοι είναι οι 15 μνηστήρες για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική συμφωνία προχωρά τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά και την ολοκλήρωση της έρευνας αγοράς (market test) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κατάθεση του νομοσχεδίου για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ.

  Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει η προετοιμασία (απόσχιση μονάδων, διευθέτηση αδειοδοτικών και εργασιακών θεμάτων κλπ) να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, που θα έχει τελειώσει μέχρι το Δεκέμβριο.

  Τα επόμενα βήματα για τις πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εν πολλοίς έχουν ως εξής:

  - Το Φεβρουάριο κατατίθεται στη βουλή και ψηφίζεται ο νόμος για την αποεπένδυση

  - Παράλληλα προχωρά η πρόσληψη των συμβούλων που θα συνδράμουν στο έργο της απόσχισης των μονάδων σε δύο νέες θυγατρικές, που θα "προικοδοτηθούν” με τα εργοστάσια της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, μαζί με τα ορυχεία και το προσωπικό και θα διατεθούν προς πώληση

  - Πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της ΔΕΗ που θα εγκρίνει τη σύσταση των θυγατρικών

  - Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός, μέχρι τα τέλη Μαΐου

  - Ολοκληρώνεται η πώληση μέχρι το τέλος του 2018.

  Τι θα πουληθεί; Μαζί με τις μονάδες και την άδεια της Μελίτης θα διατεθούν, τα ορυχεία, τα στοιχεία ενεργητικού και το προσωπικό με πρόβλεψη, όπως ανακοινώθηκε χθες, για προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Κάποιες πληροφορίες πάντως θέλουν να δίνεται στην Κομισιόν η δυνατότητα να εγκρίνει τις πωλήσεις χωρίς κάποια στοιχεία του ενεργητικού ή μέρος του προσωπικού εάν αυτό κριθεί ότι δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των μονάδων.

  Επίσης στο ίδιο κείμενο της τελικής συμφωνίας μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει πρόβλεψη ότι οι αγοραστές δε θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στρέβλωσης του ανταγωνισμού ή καθυστέρησης της διαδικασίας πώλησης. Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύεται ότι φωτογραφίζει το  ενδεχόμενο συμμετοχής εταιρειών από τρίτες χώρες.

  Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο ενέργειας, η συμφωνία με την Κομισιόν περιλαμβάνει αναφορά σε δίκαιο τίμημα το οποίο θα πρέπει να εισπραχθεί από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο των πωλήσεων, ενώ επιπλέον η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ μπορεί να διαχειριστεί χωρίς καμία δέσμευση τις μονάδες που θα διατηρήσει στο δυναμικό της.

  15 οι μνηστήρες

  Ένα άλλο στοιχείο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ είναι ότι από τους περίπου 40 συμμετέχοντες στο market test οι 15 απάντησαν ότι θα μπορούσαν - υπό όρους  - να ενδιαφερθούν  για την απόκτηση τουλάχιστον μίας από τις πωλούμενες μονάδες.

  Ο αριθμός αυτός προκύπτει από το ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι εταιρείες που απάντησαν στο market test και το οποίο περιλάμβανε συγκεκριμένη ερώτηση για τη συμμετοχή ή όχι στο διαγωνισμό.

  Θυμίζουμε ότι στο market test κλήθηκαν να συμμετάσχουν όλες οι ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, καθώς επίσης οι εταιρείες ηλεκτρισμού της ΕΕ, καθώς επίσης και εταιρείες εκτός ΕΕ από την Ευρώπη, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.

  Από τις εταιρείες που απάντησαν θετικά ότι θα συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την απόκτηση των μονάδων της ΔΕΗ, το μεγαλύτερο μέρος αφορά, σε Έλληνες παίκτες αλλά και σε εταιρείες από την Κίνα. Εδώ να σημειωθεί ότι οι εγχώριοι επενδυτές στην ενέργεια παρά τη θετική απάντηση που έδωσαν στο market test συνεχίζουν να διατηρούν επιφυλάξεις, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θέλουν σε αυτή τη φάση να λάβουν οριστική απόφαση αποχής από τους διαγωνισμούς.

  Τέλος σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές εταιρείες, πλην των εταιρειών από την Πολωνία και την Τσεχία, οι ενεργειακές εταιρείες από τη Δυτική Ευρώπη έχουν αποφασίσει να παγώσουν οριστικά τις νέες επενδύσεις σε μονάδες άνθρακα, απόφαση που ουσιαστικά τις βγάζει εκτός της διεκδίκησης των εργοστασίων της ΔΕΗ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων