Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιουλ-2017 08:18

  Κορυφώνεται το θρίλερ με τους λιγνίτες της ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κορυφώνεται το θρίλερ με τους λιγνίτες της ΔΕΗ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η επιλογή της ελληνικής πλευράς να κατεβάσει μια "μαξιμαλιστική” και όχι μια ρεαλιστική πρόταση για τις μονάδες που θα απαρτίζουν το 40% της αποεπένδυσης των λιγνιτών της ΔΕΗ, εξελίσσεται σε …  "μπούμερανγκ”.

  Και αυτό διότι η Επιτροπή έχει ήδη ανάψει κόκκινο για το βασικό σενάριο που παρουσιάστηκε και το οποίο περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του Αμύνταιου με τα γνωστά προβλήματα (παλαιότητα, περιορισμένες ώρες λειτουργίας και απόσυρση εντός 2ετίας για περιβαλλοντικούς λόγους, κατάρρευση του ορυχείου της μονάδας) και τη μονάδα Μελίτη 1 μαζί με άδεια για 2η μονάδα (για την ομαλή λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία η παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης).

  Η αρνητική στάση της Κομισιόν, που αξιολόγησε ως ανέφικτη την πώληση ενός πακέτου μονάδων που θα περιλάμβανε εργοστάσια με περιορισμένο χρόνο ζωής, για τα οποία μάλιστα απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις της τάξης έως και 100 εκατ. ευρώ, δίνει τροφή για διάφορα σενάρια. 

  Το πιο "ανώδυνο” θα ήταν να ξεκινήσει η συζήτηση για άλλες μονάδες που ανήκουν στη μεσαία κατηγορία του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ από πλευράς απόδοσης και διάρκειας ζωής. Τέτοια εργοστάσια είναι οι δύο μονάδες της εταιρείας στη Μεγαλόπολη, που εφόσον περιληφθούν στο προς πώληση πακέτο, τότε πιθανόν η εταιρεία να αποφύγει πιο δυσάρεστες εκπλήξεις. 

  Πάντως, αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνονται, ήδη κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν την Κομισιόν να βλέπει πιο θετικά ενδεχόμενη πώληση του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου, το οποίο η ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει στο μεσομακροπρόθεσμο στρατηγικό της σχεδιασμό, ως βασικό πυλώνα του λιγνιτικού δυναμικού της μαζί με τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας.

  Ένα τέτοιο σενάριο πιθανόν να προσέλκυε και πιο σοβαρούς αγοραστές και να αύξανε το τίμημα που θα εισπράξει η ΔΕΗ, καθώς οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για την επενδυτική ανταπόκριση στις ανεπίσημες επαφές που έχουν γίνει, είναι μάλλον απογοητευτική. Βεβαίως αυτό απομένει να φανεί στην πράξη, δηλαδή τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσει και επισήμως το market test.

  Και εδώ έχουμε βεβαίως και την πιο κρίσιμη καμπή όχι μόνο για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ αλλά συνολικά για την πορεία ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού.

  Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αλλά και η ιστορία σε βάθος χρόνου της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις και ότι κάθε προσπάθεια που γίνεται για απελευθέρωση και δημιουργία συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού με το δεσπόζοντα παίκτη, σκοντάφτει σε προσκόμματα και υπονομεύεται ποικιλοτρόπως. 

  Τα προβλήματα αυτά, που άλλωστε έφεραν την καταδίκη της χώρας για το μονοπώλιο στο λιγνίτη, αλλά και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, δίνουν όλο και πιο ισχυρά επιχειρήματα σε όσους κοινοτικούς θεωρούν ότι η ελληνική αγορά μπορεί να ανοίξει μόνο με δομικές αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις - τομές.

  Πιθανή αποτυχία δηλαδή του εγχειρήματος πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, πιθανόν να πυροδοτήσει καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την αγορά ηλεκτρισμού, με τις οριστικές αποφάσεις να τοποθετούνται χρονικά μέχρι το τέλος του 2017 αρχές 2018. 

  Χρηματιστήριο ενέργειας

  Την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ εμφανίζονται ακόμη θολές, με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τη συνολική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και των συναλλαγών που θα την αφορούν, που θα έχει ως βασικό πυλώνα το χρηματιστήριο.

  Πρόκειται για τη μετάβαση από την αγορά, όπως αυτή λειτουργεί σήμερα με το υποχρεωτικό pool, στο νέο ενεργειακό χρηματιστήριο, που θα συνοδευτεί με τους καινούριους κώδικες των νέων αγορών.

  Γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, αν και αρκετά σημεία του νέου σχήματος παραμένουν υπό συζήτηση. Ωστόσο ανεξάρτητα από τις τελικές επιλογές που θα γίνουν είναι σαφές ότι η δημιουργία του νέου power exchange στη Λεωφόρο Αθηνών θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την οικονομία της χώρας αφού θα συντελέσει καθοριστικά στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης αξιόπιστων τιμών για την αγορά.

  Χθες μάλιστα σε συνάντηση που έγινε με φορείς της αγοράς παρουσιάστηκε η μελέτη που διενεργεί το Χρηματιστήριο, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις για τη δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις προοπτικές που ανοίγονται. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ