Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Μαϊ-2018 14:01

  Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:21

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Με μια μακροσκελή, συγκινησιακά φορτισμένη δήλωσή του παραιτήθηκε πριν από λίγο από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Νίκος Σακελλαρίου

  Η παραίτηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του στις 30 Ιουνίου 2018 και έχει ως αιτία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, τη διαρροή των αποτελεσμάτων διασκέψεων του δικαστηρίου σχετικά με τις μειώσεις στις συντάξεις με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. 

  Ο κ. Σακελλαρίου χαρακτήρισε αδιανόητη και απαράδεκτη αυτή την παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία όπως είπε αντικειμενικά αδυνατεί να ελέγξει.  

  Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή ανέφεραν ότι η διάσκεψη της Ολομέλειας για τον νόμο Κατρούγκαλου σχετικά με τις περικοπές συντάξεων έκρινε συνταγματικές αυτές τις περικοπές με ψήφους 13 έναντι 12. Μάλιστα, στη μειοψηφία φέρεται να ήταν και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

  Η διαρροή, όμως, του αποτελέσματος της διάσκεψης η οποία να σημειωθεί δεν αποτελεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση καθώς εκκρεμούν και άλλες διασκέψεις και η κάθε απόφαση λαμβάνει επίσημη μορφή μόνο με την καθαρογραφή της, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός του δικαστηρίου με αποτέλεσμα ο κ. Σακελλαρίου να υποβάλει σήμερα το πρωί την παραίτησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία κι έγινε δεκτή.

  Στο δικαστήριο, θα προεδρεύει μέχρι νεωτέρας ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος, ενώ στις εκκρεμείς διασκέψεις στις οποίες συμμετείχε ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Σαρπ. 

  Τα μνημόνια

  Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την ανάγνωση της δήλωσής του, σε μια στιγμή της οποίας δάκρυσε αναφερόμενος στην αγάπη του για το ανώτατο δικαστήριο, υπενθύμισε ότι από την εποχή του μνημονίου βρισκόταν σταθερά στις μειοψηφίες του δικαστηρίου που ζητούσαν να κριθούν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις των μνημονίων. 

  Η φράση που χρησιμοποίησε μάλιστα δυο φορές είναι "κλιμακούμενη επικυριαρχία του οικονομικού παράγοντα επί του θεσμικού" και διαρκής υποχώρηση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους. Φρόντισε μάλιστα να υπενθυμίσει ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις γιατί θα τεθούν οι συνταξιούχοι σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας και σε πλήρη εξαθλίωση. Καταλήγοντας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και κυρίως στο Συμβούλιο Επικρατείας, λέγοντας "έχουν γνώσιν οι φύλακες" και κάλεσε τους πολίτες να εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη καθώς "υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας". 

  Αναλυτικά η δήλωση Σακελλαρίου

  Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Σακελλαρίου αναφέρει τα εξής:

  "Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

  Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του Θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

  Η σημερινή απόφασίς μου –έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία- δεν παύει– όσο επιβεβλημένη και αν είναι- να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου. 

  Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό.

  Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγόμενου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.

  Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

  Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

  Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

  Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δεν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων –πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης- και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμόμενων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

  Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμόμενων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

  Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μια ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

  Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι "έχουν γνώσιν οι φύλακες" και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

  Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος ότι 'Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας'".

  Αποδεκτή η παραίτηση 

  Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει πως: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής έκανε αποδεκτή σήμερα την παραίτηση που υπέβαλε από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Νικόλαος Σακελλαρίου.

  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες.

  Ο κ. Κοντονής καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως.

  Διαβάστε ακόμη:

  *ΝΔ: Η παραίτηση Σακελλαρίου εντείνει τις σκιές στη σχέση κυβέρνησης-Δικαιοσύνης

  *Focus για Σακελλαρίου: Ηχηρή παραίτηση με φόντο τις συντάξεις

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων