Συνεχης ενημερωση
Ενεργειακές κοινότητες στον τομέα βιαερίου, ώστε αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεταποιητές να μετατρέψουν το περιβαλλοντικό τους πρόβλημα, αλλά και της περιοχής τους σε οικονομικό όφελος για τους ιδίους και την τοπική κοινωνία, υποστηρίζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ISABEL από εξειδικευμένη ομάδα. Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να έχουν εκπονηθεί τα πρώτα Business plans, μέσω των οποίων θα αναλυθεί εάν και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να είναι βιώσιμα τα εργοστάσια βιοαερίου. Ήδη έχουν σχηματισθεί 3 ενεργειακές κοινότητες (στις Πρέσπες, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και στην Δράμα) και τουλάχιστον 2 ακόμη πρόκειται να σχηματισθούν στο επόμενο διάστημα.
Αυτά τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μηχανολόγος Μηχανικός συνεργάτης της EBW, Χαράλαμπος Κουκλίδης, με την εταιρεία να αποτελεί έναν από τους οκτώ εταίρους-από πέντε κράτη της ΕΕ- που συμμετέχουν στο έργο ISABEL. Τονίζεται ότι το έργο ISABEL, χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία HORIZON 2020 (αρ. συμβ. 691752), ολοκληρώνεται στις 31/12 2018, είναι προϋπολογισμού 1,89 εκατ. Ευρώ, ενώ συντονιστής του είναι η εταιρεία Q-PLAN INTERNATIONAL από τη Θεσσαλονίκη.
"Στοίχημα αποτελεί να ομαδοποιήσουμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές στις διάφορες περιοχές που είναι εγκατεστημένοι και να τους πείσουμε για τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν, και σε οικονομικό επίπεδο για τους ίδιους, από τη χρήση κοπριάς και άλλων αγροτοβιομηχανικών υπολειμμάτων για την παραγωγή βιοαερίου και περαιτέρω την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκλίδης, τονίζοντας ότι "η ύπαρξη νόμου στη χώρα μας και η θέσπιση ειδικών κινήτρων για τη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, ο οποίος σύντομα αναμένεται να ψηφιστεί, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση".
Τον Σεπτέμβριο ψηφίζεται το ν/σ για τις ενεργειακές κοινότητες
Μέσα στον Σεπτέμβριο πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τις ενεργειακές κοινότητες, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές του. Μάλιστα, το υπουργείο θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά και τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, το Σάββατο 9/9, έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ειδική εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες και στη διάρκειά της θα αναλυθεί το νομοσχέδιο στο σύνολό του.
Το... ISABEL
Στόχος του έργου ISABEL είναι η προώθηση, υποστήριξη και ανάπτυξη κοινοτήτων βιοαερίου στη Ευρώπη, με απώτερο σκοπό την τόνωση πρωτοβουλιών για την παραγωγή βιοαερίου σε τοπικό επίπεδο. Βασικοί άξονες είναι η επανατοποθέτηση" του βιοαερίου ως "δημοσίου αγαθού", που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις αντιλήψεις των τοπικών κοινοτήτων, η υλοποίηση πρακτικών κοινωνικής καινοτομίας και συμμετοχής των πολιτών και η ενίσχυση της δημιουργίας ενός θετικού περιβάλλοντος προς τις κοινοτικές πρωτοβουλίες για το βιοαέριο.
Στα οφέλη του βιοαερίου συγκαταλέγονται τα εξής: διαχείριση λυμάτων - διευκόλυνση αδειοδότησης μονάδων (ελαιοτριβείων, τυροκομείων, κτηνοτροφικών μονάδων κλπ), αναβάθμιση ποιότητας κοπριάς για γεωργική χρήση, οικονομική αποδοτικότητα (πώληση ηλεκτρικής ενέργειας), περιβαλλοντικά φιλική λειτουργία μονάδας βιοαερίου, προστασία υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από μόλυνση, περιορισμός έκλυσης οσμών στο περιβάλλον, παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας.
-
00:06 Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος
-
00:05 Οι απειλές του Τραμπ για τη Γροιλανδία θα γυρίσουν μπούμερανγκ
-
00:05 AI και 900 δισ. λόγοι να αλλάξουν οι B2B πωλήσεις
-
00:05 Η φούσκα του AI μπορεί να σκάσει σύντομα και όχι για τον λόγο που νομίζετε
-
00:05 Εκατό, εκατό, κατοστάρα, εκατό !
-
00:04 Κυκλική Οικονομία: Τα οφέλη της στο περιβάλλον και στην οικονομία
-
00:03 Το χρυσό κλουβί της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου: Επιτυχία ή πρόβλημα;
-
00:02 Οράματα ή ηλεκτροπληξίες..;
-
00:01 Η νέα παγκόσμια τάξη στο μικροσκόπιο – Ν. Μπακογιάννη, Γ. Παγουλάτος, Σ. Σέρμπος στην 1η ημερίδα Άμυνας & Γεωπολιτικής του Capital.gr και του Forbes Greece
-
00:01 Έχουμε και Υπουργείο Οικογένειας;
-
Η "προέλαση των ρομπότ" στο ουκρανικό μέτωπο: Ρώσοι στρατιώτες παραδίνονται σε μηχανήματα
-
Η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου ετοιμάζεται να "πατήσει φρένο" λόγω αυστηρότερου προϋπολογισμού
-
Ραμζάν Καντίροφ: Η Μόσχα θα πρέπει να πολεμήσει μέχρι τέλους - Είμαι αντίθετος στις συνομιλίες
-
Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Οι Navtex μας στο Αιγαίο μετατρέπονται σε αόριστης διάρκειας
-
Η ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας πλησιάζει.. αλλά όχι για όσα είναι κρίσιμα
-
Εμφιαλωμένο νερό: Ανατροπές στο top10 το 2025 - Ποιοι δροσίστηκαν και ποιοι ζορίστηκαν
-
Πόρισμα για Βιολάντα: Το κρυφό υπόγειο χωρίς ανιχνευτές αερίου και ο σπινθήρας που ανατίναξε το εργοστάσιο
-
Ξαφνικό sell-off στα πολύτιμα μέταλλα - Κατρακύλησαν χρυσός και ασήμι μετά τα ρεκόρ
-
Δημοσκόπηση Capital.gr (Interview) για το οξύ δημογραφικό πρόβλημα: Ιδού οι λόγοι που όλο και λιγότεροι κάνουμε οικογένεια
-
Ομαδικές αγωγές ετοιμάζει το ΙΝΚΑ κατά του ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές
-
Ποιες Πεσμεργκά; Φρη Μπαλεστάιν! (99)
-
Δημοσκόπηση Capital.gr (Interview) για το οξύ δημογραφικό πρόβλημα: Ιδού οι λόγοι που όλο και λιγότεροι κάνουμε οικογένεια (39)
-
Η επίκληση παλαιών κεφαλαίων χωρίς πλήρη τεκμηρίωση δεν γίνεται δεκτή (27)
-
Πόρισμα για Βιολάντα: Το κρυφό υπόγειο χωρίς ανιχνευτές αερίου και ο σπινθήρας που ανατίναξε το εργοστάσιο (17)
-
Η πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου ετοιμάζεται να "πατήσει φρένο" λόγω αυστηρότερου προϋπολογισμού (15)
-
Μη με σκοτώνετε άλλο, πέθανα κ. Υπουργέ (13)
-
Ακόμα χαμηλότερα η ανεργία - Στο 7,5% τον Δεκέμβριο (11)
-
Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Οι Navtex μας στο Αιγαίο μετατρέπονται σε αόριστης διάρκειας (11)
-
Ομαδικές αγωγές ετοιμάζει το ΙΝΚΑ κατά του ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές (10)
-
Αλλάζει η Ελλάδα σε 15 μήνες; (9)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ