Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις, με τη γείτονα χώρα αυτή τη φορά να ζητά με ΝΟΤΑΜ την αποστρατικοποίηση της Κάσου, όπως μεταδίδει το tovima.gr.

Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ έρχεται μετά από άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, ο οποίος ανέφερε πως τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρει η Milliyet, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαντά μέσω της εφημερίδας σε δηλώσεις βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σχετικά με το ότι η Ελλάδα κατέχει 18 νησίδες στο Αιγαίο.

Ο Mehmet Cavusoglu δήλωσε χαρακτηριστικά πως "τα κύρια διεθνή έγγραφα που αφορούν την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο, είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού το 1947. Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν λεπτομερείς προβλέψεις για την κυριαρχία και την αποστατιωτικοποίηση των νησιών".

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει αναφέροντας πως "οι θέσεις που έχει η χώρα μας για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, έχουν γίνει γνωστά στο κοινό με διάφορες ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο από το 1996 και μετά".

Ο Mehmet Cavusoglu υπογραμμίζει ακόμη πως "οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Bulent Ecevit το 2002. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και συνολικά έλαβαν χώρα επτά γύροι συζητήσεων στα τέλη του 2002".

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και όταν ανέλαβε την εξουσία το κόμμα ΑΚΡ. Και τόνισε: "καμία αλλαγή δεν υπάρχει στην πολιτική της χώρας μας αναφορικά με τα Ίμια (αναφέρονται ως Καρντάκ). Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΑΚΡ δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου".

Διαβάστε ακόμη:

*Erdogan: Όταν η ΕΕ τηρήσει τις υποσχέσεις της, θα δείξει και η Τουρκία καλές προθέσεις

*ΥΠΕΞ: Αδιαμφισβήτη η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της