13:48 05/12
Πολάκης για παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: "Δεν πήγα λόγω υψοφοβίας σε εξέδρες και θεωρεία"
"Εγώ θα μείνω ΣΥΡΙΖΑ", απάντησε σε ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:03
Της Νίκης Ζορμπά
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά η συζήτηση επί της... συζήτησης στην οποία καλεί ο Αλέξης Τσίπρας να συμμετάσχουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων του συνταγματικού τόξου.
Κινδυνεύει δε, το όλο εγχείρημα, να εξελιχθεί σε φαρσοκωμωδία και τούτο γιατί πριν να λυθεί καν το διαδικαστικό ζήτημα του ποιος καλεί τελικά ποιον (ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η διανομή των προσκλήσεων είναι δικό του θέμα) και ενώ τέθηκε επισήμως πλέον στο τραπέζι η ατζέντα της σύναξης στην Ηρώδου Αττικού, καθείς (πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος εκ μέρους του ΚΚΕ τους αποχαιρέτησε νωρίς δηλώνοντας άρνηση να παραστεί), διακηρύττει ότι θα πάει να πει τα δικά του, ανεξαρτήτως κυβερνητικής πρόθεσης. Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει ότι θα συζητήσει ασμένως για το προσφυγικό, ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι δεν θα δεχθεί να βάλει το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Λεβέντης πως θα πάει να συζητήσει την δική του πρόταση για κυβέρνηση οικουμενική δια τεχνοκρατών και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αγνοεί ακόμη τι ακριβώς θα συζητήσει διότι δεν έχει την εξουσιοδότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ για τη στάση που θα τηρήσει.
Στο Μαξίμου από την άλλη, έχουν τον δικό τους καημό, κι αυτός ως φάνηκε από το σημείωμα των "κύκλων" του, είναι να μην φανεί ότι τη συνάθροιση τούτη τη ζητούν οι δανειστές.
"Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό.
Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό", λένε οχλημένοι ( πιθανότατα για την τροπή που τείνει να λάβει το αίτημα του πρωθυπουργού).
Κατά τα λοιπά, οι μαξιμινοί υπεραμυνόμενοι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας δηλούν ότι είναι υποχρέωσή τους να απευθύνουν πρόσκληση στην αντιπολίτευση για συνδιαμόρφωση μιας εθνικής θέσης στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό ενώ εκφράζουν και την βούλησή τους να ενημερώσουν τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στην προσφυγική κρίση που άπτεται των ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος.
Στο παρασκήνιο πάντως εδώ και ημέρες σοβεί η κυβερνητική στόχευση: Η κυβερνητική πλειοψηφία "τρεκλίζει" μετά τις δύο απώλειες κατά την διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή και το Μαξίμου φοβάται ότι ο επόμενος μνημονιακός σταθμός ( ασφαλιστικό), θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο.
Την αδυναμία τούτη επιχειρούν να μετατρέψουν σε …ισχύ, καλώντας τα κόμματα σε συνεννόηση με απώτερο σκοπό να "βάλουν πλάτη" στο νομοσχέδιο που βρίσκεται καθ οδόν.
Στο μεταξύ, στη Ν.Δ φουντώνουν τα σενάρια που φέρουν το κόμμα να επιλέγει τη λύση της αποχής από την ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό, κατεβάζοντας τον πήχη στους 120. Τόσοι θα είναι οι βουλευτές που θα χρειαστεί να το υπερψηφίσουν προκειμένου να "περάσει". Στην περίπτωση τούτη, "κλειδώνει" μεν το εύκολο (αριθμητικά) πέρασμά του από τη Βουλή αλλά σε τίποτα δεν διευκολύνει την πολιτική αριθμητική για την κυβέρνηση.
Εάν η κυβερνητική πλειοψηφία μετρήσει νέες απώλειες, τότε ο Α. Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με ό,τι προσπαθεί στην παρούσα φάση να αποφύγει: Από "κτήτορας" των πρωτοβουλιών, θα συρθεί πολιτικά σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ευρισκόμενος με την πλάτη στον τοίχο.
Γύρος τηλεφωνημάτων από τον πρωθυπουργό, "κλείδωσε" για αύριο στις 12:00 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Το Σάββατο στις 12:00 "κλείδωσε" σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από το πρωί ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
Όπως έγινε γνωστό ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αρχικά με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη τον οποίο ενημέρωση για τον χρόνο σύγκλησης του Συμβουλίου.
Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε στη συνέχεια πως θα είναι "παρών” στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επισημαίνοντας, πάντως, πως η παρουσία του στη σύναξη του Προεδρικού Μεγάρου δε θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και εδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.
"Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές" φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά.
Επίσης, διεμήνυσε ότι μπορούν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συζητήσει.
Εξάλλου θετική ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στο ερώτημα αναφορικά με την συμμετοχή του στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό.
Τέλος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο τελευταίος έμεινε σταθερός σε μη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Από την πλευρά του πάντως ο πρωθυπουργός του τόνισε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.