Του 

Η έκθεση του Νοεμβρίου για την απασχόληση στις ΗΠΑ που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα είναι σχεδόν απίθανο να είναι τόσο κακή ώστε να ωθήσει την FOMC να διαψεύσει τις προσδοκίες της αγοράς και να μην προβεί σε αύξηση των επιτοκίων στα μέσα Δεκεμβρίου. Αντ' αυτού, τα στοιχεία αναμένεται να επιβεβαιώσουν αυτό που οι αγορές σταθερού εισοδήματος έχουν ήδη προεξοφλήσει σε επίπεδο βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.

Η έκθεση, ωστόσο, θα περιλαμβάνει σημεία που θα ρίξουν φως στο ακόλουθο μονοπάτι της επιτοκιακής πολιτικής.

Από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC στις αρχές Νοεμβρίου, οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία παρουσιάζουν καθοδική απόκλιση, τόσο ως προς την ανάπτυξη, όσο και προς τον πληθωρισμό. Αυτό συνοδεύτηκε από ενδείξεις μεγαλύτερης ευρωστίας στην αγορά εργασίας, η οποία προσεγγίζει το επίπεδο της "πλήρους απασχόλησης", αλλά και από μία χρηματιστηριακή αγορά που κινείται σε (ή πολύ κοντά σε) ιστορικά υψηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα, οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές αντιξοότητες στο εξωτερικό έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει.

Δεν προκαλεί έκπληξη που οι αγορές έχουν αναγάγει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων σε μια ενάρετη βεβαιότητα, παρά το "σύννεφο" που υπάρχει πάνω από το ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου. Πράγματι, χωρίς μια σοβαρή ευρωπαϊκή αναστάτωση, η έκθεση του Νοεμβρίου για την απασχόληση θα πρέπει να είναι άθλια για να εμποδίσει την Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της για δεύτερη φορά σε διάστημα 10 ετών.

Λέγοντας "άθλια" εννοώ έναν συνδυασμό χαμηλής δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε επίπεδο μήνα (50.000 ή λιγότερες), μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την απασχόληση των προηγούμενων μηνών, επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης των μισθών σε ποσοστό κάτω από 2% και ένα ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό που αν έχει αυξηθεί 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο, δείχνει σημαντική εναπομείνασα αδυναμία στην αγορά εργασίας.

Ο συνδυασμός είναι εξαιρετικά απίθανoς, ειδικά αν ληφθούν υπόψιν οι πληροφορίες για την οικονομία που έδωσαν πρόσφατα άλλοι δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, το ΑΕΠ και τη μεταποιητική δραστηριότητα. Το πιο πιθανό είναι πως η έκθεση για την απασχόληση θα επικυρώσει τις ισχυρές και ευρείες προσδοκίες πως η Fed θα αλλάξει τα επιτόκια της σε μερικές εβδομάδες.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η μηνιαία έκθεση για την απασχόληση έχει χάσει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις πολιτικές και τις τιμές της αγοράς. Παρά το γεγονός ότι σε ένα βαθμό το μυστήριο γύρω από το χρόνο της επόμενης αύξησης των επιτοκίων παραμένει, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα πηγάζει από αυτό που θα ακολουθήσει μετά.

Παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων, οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν μια πορεία υψηλότερων επιτοκίων που θα χαραχθεί με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που υποδεικνύει το γράφημα "blue dots" της Fed αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες μεμονωμένων μελών της FOMC. Το αν θα συγκλίνουν (καθώς και το πότε και σε ποιο επίπεδο) θα καθοριστεί από τις πληθωριστικές προσδοκίες. Και αυτές θα επηρεαστούν καταλυτικά από το πόσο σφικτή θα είναι η αγορά εργασίας, ιδιαίτερα ως προς την αύξηση των μισθών.

Για την ώρα, τουλάχιστον, μέρος της αναμονής και του ενθουσιασμού έχει φύγει πάνω από τα σημερινά στοιχεία για την απασχόλησης. Μην σας ξεγελά αυτό. Τα στοιχεία παραμένουν σημαντικά για την αξιολόγηση του μέλλοντος της νομισματικής πολιτικής.