Συνεχης ενημερωση
Είναι σαν σιωπηλή συνωμοσία: οι διεργασίες για το Κυπριακό εξελίσσονται χωρίς την πάγια, ως τώρα, θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στο τραπέζι: το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και συνεπώς η συζήτηση για τη λύση πρέπει να ξεκινάει από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Πρώτα η λύση μετά η αποχώρηση. Δώδεκα χρόνια μετά την πάνδημη απόρριψη του σχεδίου Ανάν, με την κυπριακή οικονομία να προσπαθεί να συνέλθει από ένα Μνημόνιο και την Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, δεν είναι περίεργο ότι επιχειρείται μια λύση που απέχει από την α' θεωρία των παλαιών πολιτικών: "η μη λύση είναι προτιμότερη από μια κακή λύση".
Αν οι σημερινές διεργασίες απολήξουν σε συμφωνία που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα του "Αττίλα", αυτό θα είναι αποτέλεσμα της διαφοροποίησης των συσχετισμών στην περιοχή. Όπως έγραφε χθες στο Capital.gr ο Δημ. Παπακωνσταντίνου: "η λύση που σου προτείνεται κάθε φορά, όταν είσαι σε αδύναμη θέση, είναι χειρότερη από την προηγούμενη". Πόσο χειρότερη, θα φανεί όταν όλες οι πλευρές ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους και η πληροφόρηση είναι διαυγής και χωρίς εκατέρωθεν μπλόφες.
Με την Ελλάδα χωρίς δυναμική διπλωματία και την Τουρκία του Ερντογάν σε εθνικιστικό παροξυσμό, η αναζητούμενη λύση φαίνεται περισσότερο σαν το τελευταίο παράσημο που χρειάζεται για το πέτο του ο Μπαράκ Ομπάμα, παρά σαν βιώσιμη συμφωνία των δυο κοινοτήτων προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μια λύση χωρίς να έχουν αποχωρήσει, πριν τη συμφωνία, τα κατοχικά στρατεύματα –αλλά και οι έποικοι– και με αποκλίσεις από τις παλιές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου –αλλά και της διεθνούς κοινότητας δια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ– στο εδαφικό, την επιστροφή των προσφύγων και των περιουσιών, μπορεί να αποδειχτεί μια λύση – βάρος για την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τελικά όμως και βάρος της Ελλάδας. Γιατί όπως έλεγε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου για μια λύση που προτάθηκε επί των ημερών του με βάση το 38% του νησιού κατοχυρωμένο στο 18% του πραγματικού πληθυσμού της τουρκοκυπριακής πλευράς -δηλαδή με τα δεδομένα της εισβολής αναγνωρισμένα- "αν υπάρξει μια τέτοια λύση στην Κύπρο τι θα μας προκύψει μια μέρα στη Θράκη;". Το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί σήμερα 28% περίπου, είναι καλύτερο, αλλά δεν αίρει το ερώτημα.
Όποιος θέλει να καταλάβει καταλαβαίνει. Αυτή την περίοδο ασκείται πίεση για λύση, χωρίς τα παλιά αδιαπραγμάτευτα. Μπορεί να μην ζητούν ακριβώς από τον Αναστασιάδη "έχοντας παραλάβει κράτος να παραδώσει κοινότητα", όπως έλεγε ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος, αλλά είναι προφανής η λογική των "αμοιβαίων υποχωρήσεων" από τον θύτη και το θύμα. Αν δεν είναι αυτό συγχωροχάρτι στην εισβολή της τι είναι;
Προφανώς τον τελευταίο λόγο έχει ο Κυπριακός λαός που μιλήσει στην ώρα του –μόλις προκύψει συμφωνημένη λύση. Δεν μπορεί όμως να μη σημειωθεί ότι σ' αυτόν το γύρο διαβουλεύσεων απουσιάζουν όχι μόνο προγενέστερες θέσεις, αλλά και η αίσθηση ότι αν μιλάμε για την Κύπρο αναφερόμαστε σε ευρωπαϊκό κοινοτικό έδαφος -που εντάχθηκε χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η λύση. Από εκεί και πέρα ισχύει ο κανόνας του Χένρυ Κίσινγκερ: "Η μετριοπάθεια είναι προσόν μόνο όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται ότι έχεις και άλλες επιλογές".
-
19/12 Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα εκτεταμένο όγκο αρχείων για τον Τζέφρι Έπσταϊν
-
19/12 Wall: Κέρδη στην εβδομάδα για S&P 500 και Nasdaq με τεχνολογική ώθηση - Πτωτικά ο Dow
-
19/12 Ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, με επτά νεκρούς
-
19/12 Πετρέλαιο: Άνοδος λόγω Τραμπ-Βενεζουέλας - Πτώση 1% στην εβδομάδα
-
19/12 Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο Πούτιν θέλει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και να κατακτήσει εδάφη του πρώην σοβιετικού μπλοκ
-
19/12 Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
-
19/12 Χρυσός: Κέρδη άνω του 1% στην εβδομάδα - Ιστορικό υψηλό το ασήμι
-
19/12 Ο Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολέμου ΗΠΑ - Βενεζουέλας
-
19/12 Πολωνία: Ο πρόεδρος Ναβρότσκι κατηγορεί τους Ουκρανούς για "αχαριστία" ενώπιον του Ζελένσκι
-
19/12 Εκτός πλαισίου Πρεσπών ο Χρ. Μίτσκοσκι: "Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό"
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων
-
Αν αυτό δεν είναι φθηνό, τότε η λέξη έχει χάσει το νόημά της
-
"Αερομαχία" με τουρκικά F-16 στο Αιγαίο μετά από σχεδόν 3 χρόνια
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα
-
Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη 23/12 - Διάθεση και σε ιδιώτες
-
Η start up που ετοιμάζει "στρατό" 50.000 ρομπότ για αγορά εργασίας και ένοπλες δυνάμεις
-
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ στο Κένεντι Σέντερ
-
Goldman Sachs: "Ταύρος" για τις μετοχές το 2026 – Απίθανη μία ισχυρή διόρθωση ή μία bear market παρά τις υψηλές αποτιμήσεις
-
ΑΔΜΗΕ για Κρήτη: Έσβησαν τα φουγάρα των τοπικών σταθμών με ορυκτά καύσιμα - Εξοικονόμηση €400-600 εκατ. ετησίως σε βάθος δεκαετίας
-
Μελόνι: Εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την Ουκρανία, αλλά με μια λύση που διαθέτει στέρεες βάσεις
-
EE: Συμφωνία για δάνειο 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τη διετία 2026-2027 με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές (81)
-
Επενδύσεις αλλιώς έρχεται πείνα (77)
-
Ρωσία: Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για μη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων (45)
-
SBU: Η Ουκρανία έπληξε ρωσικό δεξαμενόπλοιο του "σκιώδους στόλου" στη Μεσόγειο - Νοτιοανατολικά της Κρήτης το τελευταίο στίγμα του (39)
-
Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες - "Κλοπή" το σχέδιο της ΕΕ για τα ρωσικά assets (37)
-
Μακρόν: Να εξευρεθούν τρόποι για να ξαναρχίσει ο διάλογος με τη Ρωσία (18)
-
"Η επιχειρηματικότητα θέλει τόλμη και οι νέοι την έχουμε" (14)
-
Θεσσαλονίκη: Πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης από τους παραγωγούς (10)
-
ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις 2,48 ευρώ στα πάγια τέλη της - Τι θα ισχύσει για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις (8)
-
Νέα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες από τις Βρυξέλλες: "Ναι στο διάλογο, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας" (8)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
