Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιαν-2018 14:36

  Sell-off στα ομόλογα της ευρωζώνης πλην των ελληνικών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Sell-off στα ομόλογα της ευρωζώνης πλην των ελληνικών

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι αποδόσεις των πενταετών γερμανικών ομολόγων γύρισαν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τα τέλη του 2015 και οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη πλην της Ελλάδας άγγιξαν νέα υψηλά, καθώς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων της φέτος.

  Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας  Κλάας Νοτ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι η ΕΚΤ θα θέσει τέλος στις αγορές assets όταν το QE ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί το πρόγραμμα".

  Τα σχόλια αυτά μαζί με το sell-off των αμερικανικών κρατικών ομολόγων παγίωσαν το bearish κλίμα στις αγορές ομολόγων, οι οποίες έχουν χτυπηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες κινούνται όλο και πιο κοντά στην απόσυρση των κινήτρων που στήριξαν το χαμηλό κόστος δανεισμού.

  Στη Γερμανία, το κόστος δανεισμού 5 ετών αυξήθηκε στο υψηλό του 0,013% και σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια. Οι αποδόσεις στα 10ετή γερμανικά ομόλογα αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από δύο χρόνια και στο 0,625%, ενώ τα yields στα 2ετή χτύπησαν το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016 στο -0,51%.

  Στην ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξάνονται κατά 2 με 5 μ.β, με τα γαλλικά και τα ολλανδικά yields να σκαρφαλώνουν σε πολύμηνα χαμηλά.

  "Αυτή τη στιγμή βλέπουμε να σπάνε τα ψυχολογικά επίπεδα - οι αποδόσεις των 5ετών γερμανικών ομολόγων είναι πάνω από το μηδέν και οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων είναι  στις -50μ.β.", σημειώνει ο Ορλάντο Γκριν, αναλυτής της Credit Agricole. "Είναι δύσκολο να αλλάξει αυτή τη στιγμή η δυναμική".

  "Τα σχόλια του Νοτ είναι ένας παράγοντας πίσω από το sell-off των ομολόγων σήμερα", όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Αντι Κόσος. "Υπάρχει επίσης sell-off στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα."

  Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 2,724%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, ενώ οι αποδόσεις του διετούς αυξήθηκαν στο 2,161% - στο υψηλότερο από το 2008.

  Εξαίρεση αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις στα 10ετή να διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά 0,30% και στο 3,660% (χαμηλό 12ετίας), τις αποδόσεις στα 2ετή να υποχωρούν κατά 1,43% και στο 1,380% και τις αποδόσεις στα 5ετή να σημειώνουν πτώση 0,5% στο 2,720%.

  Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ