Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Δεκ-2017 14:03

  Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα, κάτω από το 5% το 10ετές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα, κάτω από το 5% το 10ετές

  Κάτω από το 5% διαμορφώνεται πλέον η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, μετά από μία περίοδο "στασιμότητας" της αγοράς που είχε να κάνει με την ανακοίνωση και την ολοκλήρωση του swap των 20 ομολόγων του PSI.

  Έτσι, μέσα στο τελευταίο διήμερο και μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση σήμερα των νέων ομολόγων της ανταλλαγής, η απόδοση έχει προσγειωθεί στο 4,786% από 5,4%, μία βελτίωση που ξεπερνά το 11%, αγγίζοντας τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2009. Η επίτευξη του staff level agreement στο Eurogroup και οι ενδείξεις ότι η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης (η ομαλότερη των τελευταίων ετών) αναμένεται σύντομα, ενθαρρύνουν επίσης τους επενδυτές.

  Παράλληλα, ισχυρό ράλι καταγράφεται και στα 5ετή ομολόγα, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,752%, με πτώση κοντά στο 10% το τελευταίο διήμερο, ενώ εντυπωσιακή είναι και η βελτίωση στα 2ετή ομόλογα με την απόδοση να αγγίζει το 2,48%.

  Οι θετικές επιπτώσεις του swap για την αγορά ελληνικών ομολόγων υπογραμμίστηκαν έντονα από τους διεθνείς αναλυτές το τελευταίο διάστημα, με την Nomura να επισημαίνει ότι η ανταλλαγή βελτιώνει την ρευστότητα και τις συναλλαγές για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ θα διαμορφώσει μία καμπύλη αποδόσεων πιο ευθυγραμμισμένη με τα πρότυπα της αγοράς, στηρίζοντας την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, καθώς η βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

  Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα, η οποία μπαίνει σιγά-σιγά σε έναν δρόμο ομαλοποίησης, αλλά και η μεγαλύτερη ρευστότητα και επενδυσιμότητα της αγοράς, μπορεί να "ξυπνήσει" τις διαθέσεις μεγάλων funds για τους ελληνικούς τίτλους. Κάποια funds που κυνηγούν τις αποδόσεις "κοιτούν" τους ελληνικούς τίτλους, αφού η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών διεθνώς και οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed περιορίζουν τις ευκαιρίες στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως, ενώ το όποιο παραθυράκι ανοίξει η ΕΚΤ για τη συμμετοχή του QE –το οποίο ενδυναμώνεται μετά το swap– θα "ανεβάσει" ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων.

  Σήμερα η UBS δήλωσε bullish  για τα ελληνικά ομόλογα τοποθετώντας τα στα top trades του 2018. Όπως τονίζει, "είμαστε long στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα καθώς θεωρούμε πως αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς για την περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού risk premium που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων".

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων