Δευτέρα, 07-Νοε-2016 12:17
Ράλι στις τράπεζες - sell-off στα ομόλογα, λόγω Κλίντον
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σημειώνουν ράλι μετά την είδηση ότι δεν θα υπάρξει δίωξη κατά της Κλίντον για τα νέα emails, δίνοντας έτσι στην υποψήφια των Δημοκρατικών ισχυρή ώθηση στο παρά 5' της κάλπης, ενώ τα ομόλογα της ευρωζώνης επιστρέφουν στην οδό του sell-off με εξαίρεση τα πορτογαλικά τα οποία σημειώνουν ράλι μετά και την έγκριση του προϋπολογισμού του 2017.
Ο τραπεζικός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 2,4%, με πρωταγωνιστές την Bank of Ireland, την HSBC και την Unicredit, οι οποίες σημειώνουν άνοδο άνω του 4%. Ακολουθούν με κέρδη μεταξύ του 3% και του 4% οι Mediobanca, Intesa Sanpaolo, Banca Pop Emilia Romana, BBVA, Natixis, Deutsche Bank και BNP Paribas.
"H ανακοίνωση του FBI εκληφθεί ως θετική για τις πιθανότητές της Κλιντον να κερδίσει τις εκλογές αύριο, και έτσι η ευρωπαϊκή αγορά έχει ανοίξει με risk-on διάθεση", όπως σημειώνει η Rabobank.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αναλυτές έχουν τονίσει με μπαράζ εκθέσεών τους ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να χτυπηθούν από μία νίκη Τραμπ λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Deutsche Bank, μια νίκη Κλίντον θα ωθήσει τον δείκτη STOXX Europe 5% υψηλότερα, ενώ η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μία νίκη Τραμπ, θα οδηγήσει σε βουτιά 5% με 10%.
Στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης το κλίμα είναι αρνητικό καθώς η risk-on διάθεση στέλνει σε νέο sell-off τους κρατικούς τίτλους της ευρωζώνης, με εξαίρεση τις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων οι οποίες υποχωρούν 5 μ.β στο 3,24%, μετά και την έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 από το Κοινοβούλιο.
Ο προϋπολογισμός έχει ως στόχο να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1,6% του ΑΕΠ από το 2,4% αυτό το έτος, αλλά περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων και αυξήσεις συντάξεων του δημοσίου, γεγονός το οποίο εξασφάλισε την υποστήριξη του κοινοβουλίου.
"Υπήρξε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τον προϋπολογισμό, καθώς η Πορτογαλία δεν έχει μια κανονική κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά περισσότερο μια... συμμαχία, η οποία τελικά κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό", όπως τονίζει David Schnautz, αναλυτής της Commerzbank.
Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας μείωσε το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων σε 309 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνη κινούνται σημαντικά υψηλότερα, με τις αποδόσεις σε Ιταλία και Ισπανία να σημειώνουν, ωστόσο, την μικρότερη άνοδο. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξάνονται 2,5 μονάδες βάσης στο 0,16%, κοντά στα πρόσφατα υψηλά πολλών μηνών, μετά και την ανακοίνωση του FBI ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες κατά της Χίλαρι Κλίντον.
Η είδηση αυτή θεωρείται από τις αγορές ότι εξαφάνισε τα σύννεφα πάνω από την εκστρατεία της Κλίντον και ενισχύει έτσι την διάθεση για ανάληψη κινδύνου, καθώς οι επενδυτές "βλέπουν" την Κλίντον ως υποψήφια του status quo.
"Οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι μια νίκη Κλίντον είναι πιο πιθανή πλέον", σημειώνει η αναλύτρια της DZ Bank, Rene Albrecht. "Αλλά οι εκλογές των ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο και εάν τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι πολύ κοντά, αυτό θα μπορούσε να αναταράξει εκ νέου τις αγορές".
Ελευθερία Κούρταλη