Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 27-Σεπ-2016 17:38

    Χ.Α.: Last minute αγοραστές μάζεψαν τις απώλειες

    Χ.Α.: Last minute αγοραστές μάζεψαν τις απώλειες
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Μπορεί να απειλήθηκε αλλά τελικά "κράτησε" το επίπεδο των 560 μονάδων σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχτηκε και πάλι πιέσεις από την Ευρώπη και το επικίνδυνο μείγμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει ο τραπεζικός κλάδος.
     
    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 562,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 559,92 μονάδων (-0,65%) και 565,27 μον. (+0,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 58,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,45 εκατ. τεμάχια.
     
    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,05%, στις 1.495,92 μονάδες, ενώ στο -0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 731,039 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 637,69 μονάδες.
     
    Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που το Χ.Α. αποτυπώνει την αδυναμία του να αποσυνδεθεί από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να κινηθεί περισσότερο αυτόνομα. Η πρώτη ήταν όταν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, τον Ιούνιο, η οποία αν και πυροδότησε ένα ράλι ανακούφισης, αυτό γρήγορα όχι μόνο αναιρέθηκε, αλλά το Χ.Α. σημείωσε μία ευρείας έκτασης πτώση. Η αιτία ήταν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
     
    Η δεύτερη φαίνεται ότι είναι τώρα, καθώς ενώ η αγορά ανέμενε με ανησυχία να καλύψει η κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, το άσχημο ευρωπαϊκό κλίμα δεν αφήνει να αποτυπωθεί η ικανοποίηση από την επικείμενη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Βέβαια, ακόμη και σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση δεν δείχνει να το διευθετεί χωρίς αναταράξεις, ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική για να κλείσουν πολλά ζητήματα.  
     
    Την ίδια ώρα, οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης συνεχίζονται και σήμερα, με την Deutsche Bank, την Commerzbank και τις ιταλικές τράπεζες να πρωταγωνιστούν, και τους επενδυτές να εκτιμούν ότι μετά την τραπεζική κρίση στην Ιταλία, βιώνουμε πλέον και επίσημα τη γερμανική τραπεζική κρίση. Οι επενδυτές κάθε άλλο παρά με ηρεμία αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις, στέλνοντας σήμερα τη μετοχή της σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ η πιθανότητα χρεοκοπίας της τράπεζας, όπως αντικατοπτρίζεται στα 5ετή CDS, εκτοξεύεται σήμερα πάνω από το 20%.
     
    Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να παρουσιάσουν στον SRM, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρώπης, πλάνα επιβίωσης σε πιθανό "ατύχημα" που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του bail - in.
     
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το σημαντικό στοιχείο των recovery plans είναι η διαμόρφωση του δείκτη MREL, ο οποίος θα απεικονίζει το σύνολο των κεφαλαίων αλλά και των στοιχείων παθητικού της τράπεζας, τα οποία στην περίπτωση που αυτή χρειαστεί διάσωση, θα απορροφήσουν όλο το "σοκ" πριν χρειαστεί να "κουρευτούν" οι καταθέσεις. Ο δείκτης αυτός εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί από τον SRM στο 18% - 19% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
     
    Για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μέσο όρο ενεργητικού 40 – 45 δισ. ευρώ, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι η κάθε τράπεζα θα χρειαστεί να "σηκώσει" 1 – 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, στην περίπτωση που βρεθεί με νέες ανάγκες σε κεφάλαια. Αυτός, όπως έγραψε το "Κεφάλαιο", είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κινηθούν πολύ ενεργητικά για την ανάκτηση κεφαλαίων από τη μείωση των "κόκκινων" δανείων.

    Πάντως στο ταμπλό, μόνο η Εθνική δεν κατάφερε να ανατρέψει το άκρως αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, καθώς έκλεισε στο -2,67%. Αντιθέτως, η Euobank, αν και βρέθηκε ακόμη και στο -4,37%, τελικά έκλεισε με κέρδη 1,39%, αφού έφτασε πέντε λεπτά πριν την λήξη της κύριας συνεδρίασης ακόμη και στο +3,17%. Alpha Bank και Πειραιώς ολοκλήρωσαν χωρίς μεταβολή, ανακάμπτοντας όμως από τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις.

    Την Εθνική, όμως ακολούθησαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Folli Follie και ΕΥΔΑΠ, οι απώλειες των οποίων ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ και Jumbo. ΔΕΗ και Μυτιληναίος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες 0,37% και 0,26% αντίστοιχα. 

    Στον αντίποδα, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ υπεραπέδωσαν σήμερα, σημειώνοντας κέρδη 3,24% και 3,17% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΕΕ, Βιοχαλκο, ΟΛΠ και Λάμδα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil, Grivalia, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

    Στον Mid Cap, σήμερα ανέκεμαψε και η μετοχή της Αττικής, η οποία χτες κατέρριψε εκ νέου τα ιστορικά της χαμηλά, καταγράφοντας κέρδη 22,50% στα 0,0490 ευρώ, ενώ συνέχισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τα εντυπωσιακά της κέρδη η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων, κλείνοντας στο +27,50%. Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνέχισε την πτωτική της πορεία, κλείνοντας σήμερα στο -12,75%.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ