Παρασκευή, 15-Ιουλ-2016 10:31
"Βαρύ" το κλίμα στις ευρωαγορές μετά την επίθεση στη Γαλλία
Στη σκιά της πολύνεκρης τρομοκρατικής – όπως όλα δείχνουν - επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Χθες, την ημέρα της Βαστίλης, φορτηγό αγνώστων στοιχείων έπεσε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει το καθιερωμένο θέαμα με πυροτεχνήματα στην τουριστική Promenadedes Anglais στο κέντρο της Νίκαιας. Ο τραγικός απολογισμός είναι μέχρι τώρα τουλάχιστον 84 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,38%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες 0,41%.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,25%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,05% και ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 0,38%. Στην Ελβετία ο SMI υποχωρεί κατά 0,21%.
Στην περιφέρεια, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,19%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,07%. Απώλειες 0,13% για τον ισπανικό IBEX.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω των προσδοκιών για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Παρότι η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητο χθες το βασικό της επιτόκιο, στελέχη της δήλωσαν ότι αναμένονται μέτρα τόνωσης της οικονομίας τον επόμενο μήνα.
Στα εταιρικά νέα, νέα βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς της Monsanto κατέθεσε χθες η Bayer αυξάνοντας κατά 3 δολάρια στα 125 δολάρια ανά μετοχή την προσφορά της.
Στον υπόλοιπο κόσμο, μικτά πρόσημα καταγράφηκαν σήμερα στις ασιατικές αγορές, με το κινεζικό χρηματιστήριο να υποχωρεί ελαφρώς παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου που διατήρησε τον ρυθμό αύξησης 6,7% του προηγούμενου τριμήνου. Η αγορά τοποθετούσε την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στο 6,6%.
Στη Wall Street από την άλλη, οι S&P και Dow Jones επέκτειναν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών κλείνοντας την Πέμπτη σε νέα επίπεδα ρεκόρ.