Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Φεβ-2018 08:20

  Το ιστορικό κτήριο της Καρόλου εγκαταλείπει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το ιστορικό κτήριο της οδού Καρόλου 1-3, που καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο, εγκαταλείπει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία, υπό τη διαχείριση της ιταλικής Ferrovie dello Stato Italiane SpA., αναζητά τη νέα έδρα της. Στο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 15.400 τ.μ., η εταιρεία, που εκμεταλλεύεται το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, μετεγκαταστάθηκε (από την οδό Κρατίνου στην Ομόνοια) τον Μάιο του 2010, κίνηση που επέτρεψε, τότε, την εξοικονόμηση ποσού της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ.

  Πλέον, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναζητά κτήριο εμβαδού της τάξης των 1.700 τετραγωνικών μέτρων, με το μίσθωμα που καταβάλλει σήμερα στην ιδιοκτήτρια του κτηρίου ΓΑΙΑΟΣΕ να ανέρχεται σε περίπου 6,5 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με πληροφορίες.

  Η εταιρεία αναζητά τις νέες γραφειακές εγκαταστάσεις της στο κέντρο της Αθήνας και πέριξ αυτού μέχρι την περιοχή των Αμπελοκήπων. Στόχος είναι περίπου, μέχρι το Πάσχα, η μετεγκατάσταση να έχει ολοκληρωθεί.

  Το μέγαρο της οδού Καρόλου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Σθένη Μολφέση και Θύμιο Παπαγιάννη και εγκαινιάστηκε από τον ΟΣΕ το 1972

  "Κτήριο τότε πρωτοποριακό, με φέροντα πυρήνα από οπλισμένο σκυρόδεμα και τους χώρους γραφείων σε πρόβολο, ενώ οι όψεις διαμορφώνονται με μεταλλικά τοιχοπετάσματα με εξωτερικές κινητές περσίδες για ηλιοπροστασία” έχει αναφέρει ο κ. Παπαγιάννης.

  Μετά τη μεταστέγαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο κτήριο θα παραμείνει ο ΟΣΕ, που διαχειρίζεται την εθνική σιδηροδρομική υποδομή και η υπό ιδιωτικοποίηση Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

  Αυξάνονται οι τιμές στα καλά γραφεία

  Οι αξίες στους καλής ποιότητας, λιγοστούς, γραφειακούς χώρους έχουν σταθεροποιηθεί, εάν δεν ενισχύονται σε μονοψήφια ποσοστά, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

  Σύμφωνα με έκθεση της Δανός / BNP Paribas, τα μισθώματα για πρώτης κατηγορίας χώρους δεν έχουν μεταβληθεί και κυμαίνονται από 8 έως 19 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ορισμένες εξαιρέσεις. Στις μεγάλες λεωφόρους, όπως η Συγγρού, έχει υπάρξει ελαφρά υποχώρηση της δραστηριότητας και κατ’ επέκταση στο επίπεδο των τιμών, ενώ σε άλλες περιοχές καταγράφονται συναλλαγές.

  Οι μισθωτικές αξίες, όπως έχουν εκτιμηθεί από την Δανός, παρέμειναν το 2017 οι ίδιες, σε σχέση με το 2016, όπως και τα ποσοστά κενών χώρων. Που υπάρχει το μεγαλύτερο απόθεμα γραφείων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Στην λεωφόρο Κηφισίας (50%), στο κέντρο της Αθήνας, στην λεωφόρο Συγγρού, στη Δυτική Αθήνα και στην λεωφόρο Βουλιαγμένης.

  Όσον αφορά τις αποδόσεις παραμένουν μεταξύ 8% και 9% με μόνον λίγες συναλλαγές, που πραγματοποιούνται κατά την περίοδο αυτή, να διαθέτουν το συγκεκριμένο εύρος, σύμφωνα με τη Δανός.

   

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων