Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 07:44

  Αντικειμενικές: Ψάχνουν εκτιμητές για τη… μισή Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αντικειμενικές: Ψάχνουν εκτιμητές για τη… μισή Ελλάδα

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή εκτιμητών που θα υπολογίσουν και θα προτείνουν τις νέες αντικειμενικές αξίες απηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών. Από την πρόσκληση προκύπτει ότι το όλο εγχείρημα των αντικειμενικών αξιών βρίσκεται κοντά στο να παραμείνει… εγχείρημα καθώς αναζητούνται εκτιμητές για 2.694 δημοτικές ενότητες, δηλαδή ουσιαστικά για τη μισή Ελλάδα.

  Το πρόβλημα, όπως έγραψε την Κυριακή το Capital.gr, προέκυψε επειδή ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία μόλις περίπου 200 πιστοποιημένοι εκτιμητές. Με βάση την προκήρυξη θα έπρεπε να οριστούν τέσσερις εκτιμητές ανά ζώνη κάτι το οποίο δεν έγινε για τις περιοχές που βγήκαν και πάλι στην νέα προκήρυξη. Ποιες περιοχές δεν έχουν εξασφαλίσει τους απαιτούμενους εκτιμητές; Ιωάννινα, Σπάρτη, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Λάρισα, Γρεβενά, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, όλη η Ευρυτανία, η Δράμα, η Αλεξανδρούπολη, η Νάξος και δεκάδες άλλες περιοχές.

  Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει αύριο 31 Ιανουαρίου και για την 1η Φεβρουαρίου έχει οριστεί νέα κλήρωση για τον ορισμό εκτιμητών σε κάθε ζώνη. Και αυτό μόνο εφόσον εξασφαλιστούν οι ελάχιστοι απαιτούμενοι εκτιμητές. Από την προκήρυξη προκύπτει ότι εκτιμητές εξασφαλίστηκαν κατά κύριο λόγο μόνο για τα αστικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και γενικά στις περιοχές που πραγματοποιούνται κάποιες συναλλαγές ακινήτων επιτρέποντας στην κτηματαγορά να λειτουργεί στοιχειωδώς.

  Τα παραπάνω δείχνουν ότι το χρονοδιάγραμμα για ορισμό νέων τιμών ζώνης έως τις 31 Μαρτίου είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί. Και αυτό διότι οι εκτιμητές θα πρέπει να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους μετά από ένα 20ήμερο. Με βάση τις εισηγήσεις θα γίνουν υπολογισμοί της ανώτερης, κατώτερης και μέσης προτεινόμενης τιμής ζώνης.

  Εφόσον οι νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης απέχουν σημαντικά από τις υφιστάμενες αντικειμενικές τότε θα επιληφθεί  δευτεροβάθμια επιτροπή που θα υποβάλλει στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ την τελική πρόταση.

  Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, σε διαβούλευση με τους θεσμούς, να οριστεί νέο χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών και έτσι να μην υπάρξει τελικά καμία αλλαγή στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων