Συνεχης ενημερωση
Αποτελέσματα Έτους 2016
Αύξηση επιβατικής κίνησης σε 12,5 εκατομμύρια επιβάτες
Ξεπερνώντας το E1 δισ. σε κύκλο εργασιών
Κηφισιά, 23 Μαρτίου 2017
Η AEGEAN ανακοινώνει αποτελέσματα έτους του 2016, με τα ενοποιημένα έσοδα να ανέρχονται σε E1.020 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2015. H επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7% και έφτασε τους 12,5 εκ. επιβάτες, με την ανάπτυξη να προέρχεται κυρίως από την αγορά εξωτερικού.
Το λειτουργικό αποτέλεσμα προ χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και μισθώσεων[1] διαμορφώθηκε στα E206,9 εκ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA[2] σε E76,8 εκ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε E32,2 εκ. από E68,4 εκ. το 2015, κυρίως λόγω της υστέρησης που παρουσιάστηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε E253,2εκ. από E236,8εκ.[3] στις 31.12.2015.
Η κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τους 6,7 εκ. επιβάτες, ενώ αντίστοιχα στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 2% με 5,7 εκ. επιβάτες.
Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, ανέφερε σχετικά:
"Το 2016 δραστηριοποιηθήκαμε με 61 αεροσκάφη, συνεχίζοντας την επέκταση του δικτύου μας, φτάνοντας τους 145 προορισμούς συνολικά από τον βασικό μας κόμβο την Αθήνα και από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Διαθέσαμε πάνω από 16 εκ. θέσεις και επιχειρήσαμε με πάνω από 112 χιλ. πτήσεις, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το E 1 δισ. σε κύκλο εργασιών, καταγράφοντας μεγέθη ιστορικά υψηλά για την ελληνική αερομεταφορά.
Το ιδιαίτερα αδύναμο σε ζήτηση δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 11 μονάδες, επηρέασαν αρνητικά τα μεγέθη της χρονιάς, παρά τη θετική απόδοση κατά το τρίτο και εποχικά σημαντικότερο τρίμηνο του έτους. Με τις κατάλληλες προσαρμογές στο δίκτυο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι πληρότητες των πτήσεων αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα στις γραμμές εξωτερικού και συνεχίζουν με θετική εξέλιξη και στις αρχές του 2017. Είναι αναμφισβήτητο όμως ότι η εποχικότητα και η εξάρτηση από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ισχυρή, όσο παραμένει αδύναμη η εσωτερική ζήτηση, με αποτέλεσμα αδύναμα αποτελέσματα στις αρχές και το τέλος του έτους.
Το 2017 συνεχίζουμε την αναδιάρθρωση του δικτύου μας με έμφαση στην Αθήνα. Οι αρχικές ενδείξεις για την υψηλή περίοδο διαφαίνονται θετικές με σημαντική αύξηση των προκρατήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος."
Για τη χρήση του 2016 το ΔΣ θα προτείνει στην προσεχή Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος E0,40 ανά μετοχή.
Αποτελέσματα Ομίλου
|
Σε E εκατ. |
2015 |
2016 |
Δ% |
|
Έσοδα |
983,0 |
1.020,3 |
4% |
|
EBITDAR[4] |
217,3 |
206,9 |
-5% |
|
EBITDA |
111,2 |
76,8 |
-31% |
|
Κέρδη προ φόρων |
100,3 |
51,6 |
-49% |
|
Κέρδη μετά από φόρους |
68,4 |
32,2 |
-53% |
Επιβατική Κίνηση
|
Επιβατική κίνηση |
AEGEAN & Olympic Air |
||
|
(σε χιλιάδες) |
2015 |
2016 |
% |
|
Εσωτερικού |
5.624 |
5.725 |
2% |
|
Εξωτερικού |
6.025 |
6.738 |
12% |
|
Σύνολο |
11.648 |
12.463 |
7% |
|
Συντελεστής πληρότητας προγραμματισμένων πτήσεων |
76,9% |
77,4% |
0.6 |
|
RPKs (χιλιομετρικοί επιβάτες) |
11.285 |
12.715 |
13% |
AEGEAN
H AEGEAN & η Olympic Air μετέφεραν 12,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2016. Το πρόγραμμα δρομολογίων το 2016 κάλυπτε ένα δίκτυο 145 προορισμών, 111 εξωτερικού και 34 εσωτερικού σε 45 χώρες.
Η AEGEAN είναι μέλος της ισχυρότερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της STAR ALLIANCE. Η Εταιρεία βραβεύτηκε για έκτη συνεχή χρονιά και έβδομη φορά τα τελευταία 8 χρόνια, ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για το 2016, από τα Skytrax World Airline Awards.
Οι οικονομικές καταστάσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.aegeanair.com
[1] EBITDAR: Earnings before interest, tax, depreciation, amortization & lease payments: λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και μισθώσεων αεροσκαφών
[2] Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων.
[3] Συμπεριλαμβάνονται δεσμευμένες καταθέσεις (E36,3εκ το 2015, E0 το 2016) και επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές (E47,5εκ το 2015, E4,1 εκ. το 2016).
[4] Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και εξόδων μίσθωσης αεροσκαφών
-
23/01 Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Τουρκία - Έγινε αισθητός στη Μυτιλήνη
-
23/01 Τούρκος ΥΠΕΞ: "Αναγκαία" για την ασφάλεια η εκεχειρία μεταξύ συριακής κυβέρνησης και Κούρδων
-
23/01 Συρία: Οι Κούρδοι παραδίδουν μια νέα φυλακή στα κυβερνητικά στρατεύματα καθώς εκπνέει η προθεσμία της εκεχειρίας
-
23/01 Κακοκαιρία: Επίσκεψη του υφυπ. Κλιματικής Κρίσης στις πληγείσες περιοχές της Αττικής - Το χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις.
-
23/01 Εκπρόσωπος ΕΕ στον ΟΗΕ: "Η πολυμέρεια σήμερα δέχεται επίθεση"
-
23/01 "Διχασμένη" η Wall Street στο κλείσιμο μίας εβδομάδας έντονων αναταραχών
-
23/01 Κρίσεις αντιστρατήγων στην ΕΛΑΣ: Αποστρατεύονται υπαρχηγός και επιτελάρχης
-
23/01 Πετρέλαιο: Άλμα κοντά στο 3% καθώς οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την πίεση στο Ιράν
-
23/01 Danone: Ανακαλεί "περιορισμένες παρτίδες βρεφικού γάλακτος" λόγω ανησυχιών για τοξική επιμόλυνση
-
23/01 Politico: Οι ΗΠΑ εξετάζουν πλήρη αποκλεισμό στις εισαγωγές πετρελαίου στην Κούβα
-
Οι ψηφοφόροι του Τραμπ τώρα ανακαλύπτουν τι σημαίνει "Πρώτα η Αμερική"
-
Ο Τραμπ εξετάζει την επίκληση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού "δοκιμάζοντας" τους συμμάχους
-
Μασούτης: Νέα εξαγορά-έκπληξη - Τα ατού της θεσσαλονικιώτικης Kontzoglou Distribution
-
Το αιχμηρό σχόλιο Ζελένσκι για την Ευρώπη με αναφορά σε Ελλάδα και Τουρκία
-
Pantelakis: Το ράλι στο Χρηματιστήριο θα συνεχιστεί, νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες, τα top picks του 2026
-
Μετά τη Sinsay, έρχεται το "Zara look" της LPP και ξεκινά από Θεσσαλονίκη
-
Κίνα: Ο πρόεδρος Σι θέλει να υπερασπιστεί "τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ" από κοινού με τη Βραζιλία
-
Οι Δανοί στρατιώτες στη Γροιλανδία έλαβαν εντολή να είναι έτοιμοι για μάχη
-
Οι Ισραηλινοί της Fattal εξαπλώνονται στον ελληνικό τουρισμό: Το τελευταίο deal στη Χαλκιδική για πεντάστερο ξενοδοχείο
-
Hürriyet: "Η Ελλάδα άρχισε ξανά τις προκλήσεις στο Αιγαίο - Εμφάνιση Δένδια με το "χαρτί" των 12 μιλίων"
-
Έχει να γίνει της Γροιλανδίας (73)
-
Μ. Καρυστιανού: Δεν εμπιστεύομαι τη Λάρισα ως έδρα της δίκης για τα Τέμπη - Υπάρχει μεγάλος φόβος για το κόμμα μου (34)
-
Το χειρουργείο της τσέπης μας (25)
-
Όλ. Κεφαλογιάννη: To Υπουργείο πρότεινε τη ρύθμιση, την ψήφισα με άλλους 179- Εκανα χρήση γιατί αντιμετωπίζω δύσκολη κατάσταση (24)
-
Οι Δανοί στρατιώτες στη Γροιλανδία έλαβαν εντολή να είναι έτοιμοι για μάχη (16)
-
Γιατί ο Γ. Στουρνάρας επιμένει στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και όχι της κατανάλωσης (11)
-
Bloomberg: Ο Τραμπ θέλει "λευκή επιταγή" για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία (10)
-
Ο Τραμπ εξετάζει την επίκληση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού "δοκιμάζοντας" τους συμμάχους (9)
-
Corriere della Sera: Πρόταση στον Ζελένσκι να παραχωρήσει το Ντονμπάς με αντάλλαγμα 800 δισ. και εγγυήσεις ασφαλείας (7)
-
Μεταρρυθμίστε την δικαιοσύνη και φτάνει (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ