Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Ιαν-2018 09:17

  12 δόσεις μέσω Taxis για μη ληξιπρόθεσμες φορο-οφειλές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  12 δόσεις μέσω Taxis για μη ληξιπρόθεσμες φορο-οφειλές

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:09

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Μερικές ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την πληρωμή ή εμπρόθεσμη ρύθμιση φορολογικών οφειλών που δεν έχουν λήξει ανέβηκε τελικά στο taxisnet η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση φορολογικών οφειλών πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

  Η εφαρμογή είναι πολύ σημαντική καθώς φορολογούμενοι που έχουν ήδη κάποια ρύθμιση, όπως αυτή των 100 δόσεων, θα πρέπει για να μην τη χάσουν είτε να πληρώσουν είτε να ρυθμίσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές οφειλές τους, δηλαδή πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

  Στην πράξη οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη τη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν θέλουν να τη χάσουν θα πρέπει μέχρι το τέλος της ημέρας είτε να πληρώσουν είτε να εξοφλήσουν φορολογικές οφειλές που λήγουν σήμερα, όπως είναι η πέμπτη  και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

  Παράδειγμα

  Φορολογούμενος έχει ρυθμίσει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων φορολογική οφειλή ύψους 2.000 ευρώ από την οποία το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Έως σήμερα καλείται να πληρώσει την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 250 ευρώ.

  Για να μην χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει είτε να εξοφλήσει έως το τέλος της ημέρας είτε να ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τη δόση του ΕΝΦΙΑ με την εφαρμογή που άνοιξε σήμερα. Αν δεν το κάνει, τότε θα χάσει τη ρύθμιση και το ανεξόφλητο ποσό της ρύθμισης των 100 δόσεων θα καταστεί μαζί με τους τόκους που γλίτωσε κατά τη ρύθμιση, ληξιπρόθεσμο και απαιτητό στο σύνολο.

  Η πάγια ρύθμιση προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης των φορολογικών οφειλών σε έως 12 δόσεις για τις τακτικές φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έως 24 δόσεις για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές (π.χ. φόρος κληρονομιάς). Η αίτηση, όπως αναφέρθηκε, γίνεται ηλεκτρονικά μέσω taxisnet, και η ρύθμιση ενεργοποιείται μόνο εφόσον δοθεί πάγια εντολή σε τράπεζα για την αυτόματη εξόφληση των δόσεων.


  Ερωτήσεις- Απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

  1. Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης Ρ2 που αφορούν διαφορετικό αριθμό δόσεων; 

  Α. Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα "Επιλογή Ρύθμισης" α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης έως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο TAXISnet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την Τ.Ρ.Ο. στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της "Ρ2 – 24 δόσεις" γίνει "Επικυρωμένη" και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση "Ρ2 – 12 δόσεις" και υποβάλλετε την αίτηση για αυτές (στη ρύθμιση "Ρ2 – 12 δόσεις" εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με την προηγούμενη ρύθμιση).

  2. Πού πληρώνω τη δόση της ρύθμισής μου; 

  Α. Η πρώτη δόση πληρώνεται στην Τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην Τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας. 

  3. Πού μπορώ να βρω την ΤΡΟ (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής); 

  Α. Από το μενού: Ρυθμίσεις -> 2. Προβολή Αίτησης επιλέγουμε "Προβολή Αίτησης". Στα "στοιχεία ρύθμισης" εμφανίζεται η Τ.Ρ.Ο. 

  4. Έχω οφειλές σε περισσότερες από μία Δ.Ο.Υ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου; 

  Α. Για κάθε Δ.Ο.Υ. πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη Δ.Ο.Υ. από τη λίστα "Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής". Σε περίπτωση συγχωνευμένων Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. οφειλής μπορεί να διαφέρει από εκείνη στην οποία απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση. Στη ρύθμιση "Ρ2-24 δόσεις" εμφανίζονται μόνο οι Δ.Ο.Υ. που υπάρχουν οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Στη ρύθμιση "Ρ2-12 δόσεις" ανοίγοντας τη λίστα "Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής" εμφανίζει όλες τις Δ.Ο.Υ. με τις αντίστοιχες οφειλές.

  5. Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;

  Α. Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα Τ.Ρ.Ο. εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα. 

  6. Ενώ έχω υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των τελευταίων 5 ετών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. των τελευταίων 5 ετών καθώς και τις περιοδικές του τρέχοντος έτους μου εμφανίζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ρύθμιση. 

  Α. Σε αυτήν την περίπτωση εκτυπώστε το μήνυμα του TAXISnet και απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ www.aade.gr Τελευταία Ενημέρωση: 31/1/2018 9:10 πμ σελ. 2/2 Αίτηση ρύθμισης οφειλών

  7. Τηρώ τη ρύθμιση των άρθρων 1−17 του Ν.4321/2015 ή/και τη ρύθμιση του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 και συγχρόνως έχω νέες οφειλές βεβαιωμένες μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και με νόμιμη προθεσμία καταβολής τους μετά τις 15.12.2015. Τι πρέπει να κάνω προκειμένου να μην απολεσθεί η ρύθμισή μου; 

  Α. α) Μπορείτε να τις εξοφλήσετε εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. β) Μπορείτε να υπαγάγετε τις νέες οφειλές εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους στην πάγια ρύθμιση του Ν.4152/2013-Ρ2 με αίτησή σας στο TAXISnet, ενώ ειδικά για τις νέες οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο του ΚΦΔ υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτήν, με αίτησή σας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Δικαστικού, για όσο διάστημα υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης της ρύθμισης. 

  8. Ε. Ποιες οφειλές υπάγονται, ενδεικτικά, στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013; 

  Α. Στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013, υπάγονται βεβαιωμένες οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Δ. (ενδεικτικά: φόρος εισοδήματος Φ.Π. και Ν.Π, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α. κ.λπ.) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων