Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 14:09

  Στη Βουλή οι τροπολογίες για ΦΠΑ στα νησιά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη Βουλή οι τροπολογίες για ΦΠΑ στα νησιά

  Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες παρατείνεται για έξι μήνες το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, ενώ παράλληλα μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στους οίκους ευγηρίας για την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας.

  Ειδικότερα με τις τροπολογίες παρατείνεται έως 30.06.2018 η εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο υπό τις προϋποθέσεις που ισχύουν και σήμερα.

  Επίσης εντάσσεται στον συντελεστή ΦΠΑ δεκατρία τοις εκατό (13%) από είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) που ισχύει σήμερα και η παροχή υπηρεσιών από οίκους ευγηρίας που ενεργείται στα πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας. Ορίζεται ως έναρξη ισχύος των παραπάνω ρυθμίσεων η 1.1.2018.

  Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ως εξής:

  - Απώλεια εσόδων για το οικονομικό έτος 2018, ύψους 16 εκατ. ευρώ περίπου, από την παράταση για έξι (6) ακόμα μήνες των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. 

  - Ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου, από την υπαγωγή, σε συντελεστή 13% από 24% που ισχύει σήμερα, της παροχής υπηρεσιών από οίκους ευγηρίας που γίνεται στα πλαίσια κοινωνικής πρόνοιας.

  Σπύρος Δημητρέλης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ