Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Νοε-2017 07:59

  Έρχονται τρεις φόρο - παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έρχονται τρεις φόρο - παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Αλλαγές που θα αλλάξουν τη σχέση, κυρίως των επιχειρήσεων, με την εφορία επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οι παρεμβάσεις ετοιμάζονται σε τρία πεδία που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματικά για τις επιχειρήσεις και τη σχέση τους με τη φορολογική διοίκηση καθώς επιδρούν αρνητικά στην καθημερινή λειτουργία τους.

  Από τις αλλαγές αναμένεται να ωφεληθούν και τα φυσικά πρόσωπα για τις φορολογικές τους συναλλαγές καθώς και για τις περιπτώσεις που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του φορολογικού ελέγχου.

  Πιο συγκεκριμένα, οι τρείς αλλαγές που ετοιμάζονται περιλαμβάνουν:

  - Παρεμβάσεις στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για τις φορολογικές παραβάσεις και τη φοροδιαφυγή γενικότερα. Τα σημερινά πρόστιμα και προσαυξήσεις αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν εξασφαλίζουν υψηλή εισπραξιμότητα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν ως παράδειγμα της αποτυχίας των σημερινών φορολογικών προστίμων την… επιτυχία της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει πληρωμή του φόρου που αναλογούσε στο έτος της αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης με μια προσαύξηση που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ξεπεράσει και το 30%. Με το σημερινό καθεστώς προστίμων η συνολική βεβαίωσης για αποκάλυψη φορολογητέας ύλης μπορεί να φθάσει ακόμη και το 120% και φυσικά από πολλούς δεν πληρώνεται.

  - Την αλλαγή των προϋποθέσεων προκειμένου να δίνεται ευκολότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοση ενημερότητας όπως η ελάχιστη διαρκειά της και το ποσό των οφειλών που δικαιολογούν την έκδοσή της. Παράμετροι που επανεξετάζονται είναι η μηνιαία ή διμηνιαία διάρκεια της ενημερότητας καθώς και η μη έκδοσή της σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 30 ευρώ.

  - Η καθιέρωση της έκδοσης πλήρως ηλεκτρονικών τιμολογίων τα οποία μέσω της διασύνδεσης των φορολογικών μηχανών με το taxis θα επιτρέψει την κατάργηση των σημερινών συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ) οι οποίες έχουν αποδειχθεί μεγάλος γραφειοκρατικός βραχνάς για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων