Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Αυγ-2017 07:57

  Πόσο κοστίζουν οι πληρωμές φόρων στο γκισέ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πόσο κοστίζουν οι πληρωμές φόρων στο γκισέ

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Επιβάρυνση έως και 1,5 ευρώ είχαν οι φορολογούμενοι που πήγαν στο τραπεζικό γκισέ για να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Η επιβάρυνση αυτή είναι το αποτέλεσμα της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να μεταφέρει το σχετικό κόστος των τραπεζικών πληρωμών στους φορολογούμενους σε μια προσπάθεια να τους στρέψει προς τις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και να μειώσει κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ το κόστος της για τις εισπράξεις των φόρων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές η μέση προμήθεια που πλήρωσε κάθε φορολογούμενος που πήγε στο τραπεζικό γκισέ για να πληρώσει το φόρο εισοδήματος ήταν περίπου 1,2 ευρώ, όσο θα είναι εφεξής και για την πληρωμή οποιουδήποτε φόρου (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ).

  Να σημειωθεί ότι το ποσό της προμήθειας ήταν 1,2 ευρώ για την πληρωμή φόρου με πιστωτική κάρτα στο τραπεζικό γκισέ και 1,5 ευρώ για την πληρωμή με μετρητά.

  Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ τις προμήθειες για τις πληρωμές φόρων γλίτωσαν μόνο οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση ή παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80%  οι οποίοι πλήρωσαν το φόρο εισοδήματος μέσω χρέωσης του τραπεζικού τους λογαριασμού.

  Η προμήθεια δεν χρεώθηκε ακόμη και στις περιπτώσεις που οι παραπάνω φορολογούμενοι κατέθεσαν το ποσό της δόσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό σε μετρητά και στη συνέχεια πλήρωσαν την εφορία. Η απαλλαγή ισχύει μόνο για πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

  Αντίθετα χρεώθηκαν με προμήθεια αν πλήρωσαν απευθείας με μετρητά την εφορία στο γκισέ, χωρίς δηλαδή να τα καταθέσουν πρώτα στον λογαριασμό τους.

  Η απόφαση της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται από την ίδια οι "προμήθειες προς όλους τους φορολογούμενους όταν οι πληρωμές γίνονται μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATMκαι APS (με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών)".

  Να σημειωθεί ότι η συνολική ετήσια δαπάνη της ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις των φόρων ήταν 19  εκατομμύρια ευρώ. Με τη μεταφορά των προμηθειών στους φορολογούμενους το σχετικό κόστος για την ΑΑΔΕ περιορίζεται 9 εκατομμύρια ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:32 17/08

  Φοροδιαφυγή... 4 αστέρων κυνηγά η ΑΑΔΕ

  Μαύρο χρήμα πολλών εκατομμυρίων αναζητά η ΑΑΔΕ μέσα από σαρωτικούς ελέγχους σε ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα. Τι απαντούν τουριστικοί παράγοντες.

  13:17 05/08

  Ανασφάλιστα παραμένουν 457.000 οχήματα

  Νέα διασταύρωση από την ΑΑΔΕ. Παρότι από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 413.000 νέα ασφαλιστικά συμβόλαια, το νούμερο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.