Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Απρ-2017 14:00

  Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα φοροκαταιγίδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα φοροκαταιγίδα

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ιδιαίτερα ζεστοί μπήκαν οι φορολογούμενοι στη φετινή κούρσα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μπορεί να έχει περάσει μόλις ένα δεκαήμερο από την έναρξη της φετινής περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ήδη περίπου 40.000 φορολογούμενοι εκπλήρωσαν τη σχετική φορολογική υποχρέωση. Ο αριθμός βέβαια των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια.

  Μάλιστα το φετινό εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους περισσότερους φορολογούμενους καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθούν φέτος κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από τα 8,1  στα 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Αυτή αύξηση φορολογικών εσόδων θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τις εξής αλλαγές στη φορολογία του εισοδήματος που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2016 και θα δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση.

  Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:

  -φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με την νέα κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο. Έτσι αντί για φορολόγηση με συντελεστές από 26% έως 33% που ίσχυε έως τα εισοδήματα του 2015 για το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45%.

  -το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με ειδική κλίμακα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος αλλά με αυξημένους συντελεστές σε σχέση με το εισόδημα του 2015. Για εισόδημα έως 12.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από 33% σε 45%.

  -κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 13% και της φορολόγησής του με βάση την κλίμακα για το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις. Αυτό συνεπάγεται αφορολόγητο όριο έως και 8.600 ευρώ για τους αγρότες με χαμηλό εισόδημα αλλά σημαντικές επιβαρύνσεις για όσους αγρότες, ψαράδες και κτηνοτρόφους δηλώνουν υψηλό εισόδημα.

  -το εισόδημα από το μπλοκάκι προστίθεται στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται με συντελεστή που φθάνει ακόμη και το 45%.

  Ο φόρος που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:29 22/09

  Διαγραφή ΙΧ με παράβολο 20 ευρώ

  Η ρύθμιση αφορά οχήματα τα οποία είχαν καταστραφεί ή αποσυρθεί έως και τις 4 Μαρτίου 2004. Οι ιδιοκτήτες τους γλιτώνουν από τέλη κυκλοφορίας και δεν θα "πιαστούν" στη διασταύρωση για τα ανασφάλιστα...

  15:45 20/09

  Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου: Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

  Επιστολή με αίτημα τη μη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά έστειλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, Αλέξανδρος Ροδίτης, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά από ...

  17:55 19/09

  ΣΕΑΑ: Το ΥΠΟΙΚ έχει διαβεβαιώσει ότι τα τέλη κυκλοφορία για τα νεότερα ΙΧ θα παραμείνουν αμετάβλητα

  Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, η διατήρηση του εσόδου του τακτικού προϋπολογισμού των 1,1 δισ. ευρώ δεν επιτρέπει μεταβολές, πλην ορισμένων μειώσεων σε παλαιά, μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα.

  11:12 18/09

  ΕΦΚΑ: Οι αναδρομικές εισφορές δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο καθυστέρησης

  Δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο καθυστέρησης οι αναδρομικές εισφορές, εφόσον εξοφλούνται έως την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής κάθε τρέχουσας εισφοράς, σύμφωνα με απάντηση του Διοικητικού...

  08:15 18/09

  Στην τελική ευθεία τα νέα τέλη κυκλοφορίας

  Το τελικό σενάριο των αλλαγών που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ. Πού έρχονται μειώσεις και πού αυξήσεις τελών. Το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής των τελών. Οι μελέτες και οι ποσοτικοποιήσεις.