Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Νοε-2015 10:30

  Ποιους θα πλήξουν οι αλλαγές στις 100 δόσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ποιους θα πλήξουν οι αλλαγές στις 100 δόσεις

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ένα πιο αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στην εφορία με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυο αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών οι οποίες υπαγορεύθηκαν από την τρόικα και θεωρητικά στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν "κουλτούρα πληρωμών" και να καταπολεμήσουν τον λεγόμενο "ηθικό κίνδυνο" που δημιουργούν οι ειδικές ρυθμίσεις εξόφλησης φόρων στους φορολογούμενους.

  Οι αλλαγές αυτές είναι:

  - H αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων δεν εξοφλούν ή ρυθμίζουν έγκαιρα νέες φορολογικές οφειλές. Μάλιστα, το καθεστώς θα γίνεται με την πάροδο του χρόνου πιο αυστηρό σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. Ειδικότερα, για να αποβληθεί ένας φορολογούμενος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να μην εξοφλήσει ή ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μια νέα φορολογική οφειλή εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή η προθεσμία θα αλλάζει ως εξής. Από τον Ιούνιο του 2016 θα μειωθεί στις 20 ημέρες και από την πρωτοχρονιά του 2017 θα μειωθεί στις 10 ημέρες. Στη πράξη για να μην χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων ένας φορολογούμενος θα πρέπει εντός 10 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής μιας νέας οφειλής να προχωρά στην εξόφλησή της ή στη ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

  - H έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι για τη ρύθμιση των 100 δόσεων εφόσον το εισόδημά τους και η ακίνητη και κινητή περιουσία τους ξεπερνά κάποιο όριο. Στην πράξη το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο βασικά συστατικά του οποίου θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη, το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας του και το ύψος των καταθέσεών του. Με βάση αυτόν τον αλγόριθμο πρόκειται να προχωρήσει στον διαχωρισμό των οφειλετών που μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους νωρίτερα και αυτών που δεν μπορούν να την αποπληρώσουν νωρίτερα. Όσοι επιλεγούν για την πρώτη κατηγορία πρόκειται να δουν τον αριθμό των δόσεων τους να μειώνεται και αντίστοιχα να αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:00 24/09

  Ο γρίφος των νέων αντικειμενικών

  Οι παράγοντες που κάνουν δύσκολη την εξίσωση για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Ποιες παραμέτρους λαμβάνει υπόψη της η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΟΙΚ. Τα σύνθετα ...

  15:45 20/09

  Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου: Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

  Επιστολή με αίτημα τη μη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά έστειλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, Αλέξανδρος Ροδίτης, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά από ...

  17:55 19/09

  ΣΕΑΑ: Το ΥΠΟΙΚ έχει διαβεβαιώσει ότι τα τέλη κυκλοφορία για τα νεότερα ΙΧ θα παραμείνουν αμετάβλητα

  Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ, η διατήρηση του εσόδου του τακτικού προϋπολογισμού των 1,1 δισ. ευρώ δεν επιτρέπει μεταβολές, πλην ορισμένων μειώσεων σε παλαιά, μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα.

  11:12 18/09

  ΕΦΚΑ: Οι αναδρομικές εισφορές δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο καθυστέρησης

  Δεν θα επιβαρύνονται με επιτόκιο καθυστέρησης οι αναδρομικές εισφορές, εφόσον εξοφλούνται έως την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής κάθε τρέχουσας εισφοράς, σύμφωνα με απάντηση του Διοικητικού...

  08:15 18/09

  Στην τελική ευθεία τα νέα τέλη κυκλοφορίας

  Το τελικό σενάριο των αλλαγών που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ. Πού έρχονται μειώσεις και πού αυξήσεις τελών. Το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής των τελών. Οι μελέτες και οι ποσοτικοποιήσεις.