Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Φεβ-2018 00:05

  Robin Schuil: Ο... ιπτάμενος Ολλανδός των start ups που επενδύει στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Robin Schuil: Ο... ιπτάμενος Ολλανδός των start ups που επενδύει στην Ελλάδα

  Το όνομά του είναι Robin Schuil. Κι αν στην Ελλάδα ίσως να μην είναι ευρέως γνωστός, δεν ισχύει το ίδιο στη χώρα καταγωγής του, την Ολλανδία, αλλά και στη διεθνή σκηνή των start ups. Ο λόγος; Σε ηλικία 17 ετών δημιούργησε από κοινού με τους συνεργάτες του, το website μικρών αγγελιών Marktplaats.nl,  το οποίο το 2004, όταν ο ίδιος ήταν 21, πωλήθηκε στο eBay έναντι 290 εκατ. δολ.– deal ρεκόρ για την εποχή. 

  Στα 35 του σήμερα δεν έχει σταματήσει να ασχολείται με το χώρο της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, επενδύοντας και στην ελληνική αγορά με το Vendora.gr, ένα site αγοράς και πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων προϊόντων (ξεκίνησε πέρσι τον Αύγουστο και ήδη διαχειρίζεται πάνω από 12,5 χιλ. αγγελίες). Ο ίδιος εξάλλου επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, αφού συμμετέχει ως "Entrepreneur In Residence” στο Orange Grove, τη "θερμοκοιτίδα" για την προώθηση νέων ιδεών και της ανάπτυξης του οικοσυστήματος των start ups, μια πρωτοβουλία της Ολλανδικής πρεσβείας.

  Ο Robin Schuil μιλά στο Capital.gr για το πώς αποφάσισε να προχωρήσει στο επιχειρηματικό του βήμα στη χώρα μας, δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και "μοιράζεται” με τους νέους επιχειρηματίες τα μυστικά της επιτυχίας του.

  Συνέντευξη στη Βασιλική Κουρλιμπίνη

  - Για ποιους λόγους αποφασίσατε να επενδύσετε στην Ελλάδα; 

  Ήρθα στην Αθήνα για πρώτη φορά το 2016 μετά από πρόσκληση του Orange Grove, προκειμένου να είμαι κριτής στο διαγωνισμό "The Squeeze”. Η αλήθεια είναι πως μου έδωσε μεγάλη έμπνευση όταν είδα πόσα έχει καταφέρει το Orange Grove μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Έτσι συμφωνήσαμε να γίνω και εγώ μέρος αυτής της πρωτοβουλίας και να συμμετέχω ως "Entrepreneur In Residence” προκειμένου να μοιραστώ τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου με τις ομάδες εκεί.

  Αφού πέρασα λίγο χρόνο στην Ελλάδα, συνεργαζόμενος παράλληλα με επιχειρηματίες στο Orange Grove, άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για την αγορά και τις συναρπαστικές ευκαιρίες που φαινόταν πως θα έρθουν τα επόμενα χρόνια.

  Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πρόσβασης στο διαδίκτυο και από τις χαμηλότερες μέσες ταχύτητες σύνδεσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και για αυτό πολλοί τύποι επιχειρήσεων – όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο – δεν ήταν ανεπτυγμένοι. Ωστόσο, παρά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των online αγοραστών υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και προσωπικά εκτιμώ ότι η ανάπτυξη αυτή θα επιταχυνθεί τα επόμενα πέντε. 

  - Πετύχατε ένα από τα μεγαλύτερα deals στη χώρα σας, πουλώντας την πλατφόρμα σας στο eBay έναντι 290 εκατ. δολ. Πως τα καταφέρατε;

  Νομίζω ότι ήταν ένας συνδυασμός αρκετής τύχης και σκληρής δουλειάς. Ξεκινήσαμε με ελάχιστους πόρους και δημιουργήσαμε ένα πολύ απλό site. Δεν μας πήρε χρόνο για να φτιάξουμε την πρώτη έκδοση, αλλά δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Όμως αυτό που κάναμε ήταν να παρατηρήσουμε προσεκτικά πώς οι χρήστες χρησιμοποιούσαν τη σελίδα και να ακούσουμε τα σχόλιά τους. Κάθε μέρα προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα μας και βήμα-βήμα καταφέραμε να φτιάξουμε ένα προϊόν, μαζί και για όλους τους Ολλανδούς καταναλωτές. 

  Η Marktplaats έγινε επιτυχία και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους της χώρας. Το 2004 το eBay αναγνώρισε το τεράστιο δυναμικό της ιστοσελίδας μας και απέκτησε την εταιρεία. 

  - Πως βλέπετε το μέλλον των start ups στη χώρα μας; 

  Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η υιοθέτηση του διαδικτύου και οι online αγορές αυξάνονται και χάρη σε πρωτοβουλίες από φορείς όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) δεν είναι αδύνατη η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδυτών, όπως συνέβη στις Κάτω Χώρες. 

  - Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας στο Orange Grove. Βλέπετε ιδέες που πραγματικά μπορούν να εξελιχθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις;

  Η εμπειρία μου στο Orange Grove είναι πολύ θετική. Είμαι εντυπωσιασμένος όταν βλέπω πόσα έχουν επιτύχει με λίγους πόρους. Είναι μια ομάδα που έχει πάθος και όραμα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταξύ των ιδεών, γεγονός που το καθιστούν μια ενδιαφέρουσα κοινότητα: από την αγορά του ελαιόλαδου μέχρι τον σχεδιασμό επίπλων υψηλού επιπέδου, και από την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των τροφίμων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Διαπιστώνω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα του πραγματικού κόσμου και θέλουν να προκαλέσουν ουσιαστικές αλλαγές.

  - Ποια συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο επιχειρηματία; 

  Να μάθει να περπατά πριν προσπαθήσει να τρέξει. Να αρχίσει με κάτι μικρό και απλό για να αποκτήσει εμπειρία, πριν πάρει το ρίσκο για το επόμενο μεγάλο βήμα. Ή μπορεί να συμμετάσχει σε ένα άλλο start up για ένα διάστημα ώστε να μάθει πως θα χτίσει το δικό του δίκτυο συνεργατών και επενδυτών.

  Είναι πολύ δύσκολο να στήσετε μόνοι την επιχείρησή σας, χωρίς βοήθεια. Για το λόγο αυτό θα πρότεινα να συνεργαστείτε με άλλους, να αναζητήσετε υποστήριξη, συμβούλους, ένα "εκκολαπτήριο” (όπως το Orange Grove). Το να φτιάξουμε ένα σπουδαίο προϊόν μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το να το πουλήσουμε και να βγάλουμε κέρδος από αυτό είναι 100 φορές πιο δύσκολο. Θα υπάρξουν πολλές φορές που θα είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε. 

  - Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις;

  Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά επιχειρηματικά μοντέλα που απευθύνονται στην ελληνική αγορά, που όμως δεν έχουν ακόμη ωριμάσει στην Ελλάδα. Είναι εντούτοις ελκυστικά για εξαγορές από τους διεθνείς παίκτες. Το Beat και το e-food αποτελούν καλά παραδείγματα. Οι εξαγορές φέρνουν συνεχείς επενδύσεις και νέα κεφάλαια και έτσι γεννιούνται οι επόμενες γενιές των start ups. 

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων