Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Απρ-2017 10:33

  "Σοκάρει η θέση Μελανσόν. Οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν θα τον ακολουθήσουν..."

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μανόλη Καψή

  "Σοκαριστική" για οποιονδήποτε αισθάνεται αριστερός, θεωρεί τη στάση του Μελανσόν  και την άρνησή του να στηρίξει τον Εμ. Μακρόν στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος, "ιστορικός" και εμβληματικός διευθυντής της εφημερίδας Le Monde (1994-2007) Jean Marie Colombani. Θα λέγαμε, προσθέτει, μιλώντας αποκλειστικά στο Capital.gr, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση των παλαιών κομμουνιστών, ότι λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ της Ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν...

  Όμως, συνεχίζει ο Jean Marie Colombani, που σήμερα διευθύνει τη γαλλική έκδοση του αμερικανικού Slate, οι ψήφοι του Μελανσόν δεν του ανήκουν. Είναι ψηφοφόροι του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος που δεν θα τον ακολουθήσουν... Οι Γάλλοι δεν θέλουν την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, πόσο μάλλον την έξοδο από την Ενωμένη Ευρώπη. Γι' αυτό και ο Μελανσόν στο τέλος "τα γύρισε", λέει ο Jean Marie Colombani.

  Συνεπώς δεν βλέπει καθόλου πιθανό να χάσει ο Εμ. Μακρον στον β' γύρο. Οσο κι αν η αβεβαιότητα θα παραμείνει, τουλάχιστον μέχρι την τηλεοπτική μονομαχία Μακρον - Λε Πεν στις 3 Μαΐου, από την οποία και θα κριθεί ίσως το τελικό αποτέλεσμα.

  Μπορεί όμως χωρίς δικό του κόμμα, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς; Όλα θα κριθούν απο το αποτέλεσμα, δηλώνει στο Capital.gr o J.M.Colombani και απο το ποσοστό της Μαριν Λε Πεν..

  Ο γνωστός δημοσιογράφος, με στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, αφού για μια περίοδο διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ του Συγκροτήματος Λαμπράκη, εκτιμά ακόμα ότι ο νέος (όπως όλα δείχνουν) Πρόεδρος της Γαλλίας, θα είναι σύμμαχος της Ελλάδας απέναντι στην υπερβολική λιτότητα που ζητά το Δ.Ν.Τ, ενώ όταν ερωτάται για το μέλλον του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας είναι λιγότερο απαισιόδοξος απ' όσους σπεύδουν ήδη να τοποθετήσουν το κόμμα του Φρ. Μιτεράν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

  Ξέρετε τον όρο Πασοκοποιηση, τον ρωτάμε; Όχι απαντά χαμογελώντας, αλλά να μην σπεύσουμε ακόμα να θάψουμε το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα...

  Η συνέντευξη έχει ως εξής: 

   

  - Υποθέτω νιώθετε μια ανακούφιση... Όπως όλοι μας θα έλεγα...

  Υπάρχει μια ανακούφιση και δεν είναι μόνο στην Ευρώπη, υπάρχει μια ανακούφιση φυσικά ειδικά στη Γαλλία. Στην Ευρώπη υπάρχει ανακούφιση γιατί ο Ε. Μακρόν από την πρώτη στιγμή έκανε σαφές ότι θα σεβαστεί την θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη. Και έτσι πήρε αμέσως την ακριβώς αντίθετη θέση απο την Μ. Λε Πεν, που πρότεινε όχι μόνο την έξοδο της Γαλλίας απο το ευρώ, αλλά και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχυμένη προφανώς απο το Brexit αλλά και -κατά κάποιο τρόπο- από την εκλογή του Ντ. Τραμπ.

  Έτσι νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη ανακούφιση και δικαίως στην Ευρώπη και το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία. Γιατί στην Γαλλία η κοινή γνώμη κάνει αυστηρή κριτική στην λειτουργία της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά όταν ρωτάμε τους Γάλλους αν θέλουν να μείνουν στη ζώνη του ευρώ, απαντούν ότι θέλουν να μείνουν σε ποσοστό πάνω απο 70%.

  Συνεπώς ο Εμ. Μακρόν είχε πολύ δίκιο να επιμείνει  στην ευρωπαϊκή προοπτική..

  - Υπάρχει ρίσκο για τον δεύτερο γύρο; Η αποχή, η επαμφοτερίζουσα τοποθέτηση ορισμένων πολιτικών της Δεξιάς, η άρνηση του Μελανσόν να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μακρόν.

  Υπάρχει πάντα ρίσκο στις εκλογές. Πάντα... Έως ότου και το τελευταίο ψηφοδέλτιο πέσει στην κάλπη και μετρηθεί, υπάρχει αβεβαιότητα. Την ίδια στιγμή ο Εμ. Μακρον ξεκινάει με ένα πλεονέκτημα. Ένα πλεονέκτημα που καταγράφεται απο τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Στην πρόθεση ψήφου ξεκινάει με ένα ποσοστό 60% υπέρ του. Συνεπώς μέσα σε 15 ημέρες θα είναι δύσκολο να χάσει αυτό το κεφάλαιο, σε σημείο ώστε να χάσει και την μάχη. Όμως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί στις προηγούμενες αντιπαραθέσεις, δηλαδή στις εσωκομματικές εκλογές στη δεξιά και την αριστερά, όπως και στη μάχη του πρώτου γύρου, είδαμε πόση σημασία έχουν οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

  Έτσι θα έχουμε στις 3 Μαΐου, μια τηλεοπτική αναμέτρηση Μακρόν - Λε Πεν που πιθανώς να αλλάξει τα δεδομένα. Αυτή είναι τουλάχιστον η ελπίδα της Μ. Λε Πεν, να αλλάξει τα δεδομένα με την ευκαιρία αυτής της μονομαχίας.

  Κατά τα λοιπά δεν υπάρχει όπως λέτε μεγάλη αμφιταλάντευση στη Δεξιά. Υπάρχει (η προτροπή για ψήφο στον Μακρόν) χωρίς αμφιβολίες. Και από την πλευρά του Φ. Φιγιόν και από τη πλευρά των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αναφέρομαι σε προσωπικότητες όπως ο Αλαίν Ζυππέ, ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαριν και αύριο πιθανώς και ο Νικόλα Σαρκοζί.

  Αντίθετα στην άκρα αριστερά ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, όπως έλεγαν οι κομμουνιστές την δεκαετία του '80, λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ της Λε Πεν, αρνούμενος να διαλέξει. Όχι μόνο αρνείται να διαλέξει αλλά χρησιμοποιεί λέξεις εξαιρετικά προσβλητικές για τον Εμ. Μακρόν και τους συνεργάτες του.

  Είναι μια γνωστή από την ιστορία στάση της άκρας αριστεράς, που θεωρεί τους υπ' αριθμόν ένα εχθρούς (του λαού) τους ρεφορμιστές, τους σοσιαλδημοκράτες (αυτούς που την δεκαετία του '30 μετονομάστηκαν σε σοσιαλ-προδότες), και όχι την άκρα δεξιά.

  Είναι μια συμπεριφορά που σοκάρει για οποιονδήποτε θέλει να λέγεται αριστερός.
  Αλλά οι ψήφοι του Ζαν Λύκ Μελανσόν, ένα μεγάλο μέρος, δεν του ανήκουν. Ειναι ψήφοι που μετακόμισαν εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της καμπάνιας του Μπενουά Αμμόν, του σοσιαλιστή υποψηφίου δηλαδή.

  Συνεπώς οι ψήφοι  που έφυγαν από τον Αμμόν και πήγαν στον Μελανσόν δεν πρόκειται να τηρήσουν ουδέτερη στάση (να μην πάνε να ψηφίσουν) ή να παίξουν το παιχνίδι της Λε Πεν. Αποκλείεται...

  Έτσι θα εξισορροπηθεί η σοκαριστική στάση του Μελανσόν.

  - Σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις της Μ. Λε Πεν και του Μελανσόν, δυο υποψήφιοι με σαφή αντιευρωπαϊκή τοποθέτηση, προβληματίζουν για τις διαθέσεις των Γάλλων ψηφοφόρων.

  Ναι αλλά την ίδια στιγμή η πλειοψηφία δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας ο Μελανσόν τα γύρισε. Είπε ότι με μένα δεν θα υπάρξει έξοδος της Γαλλίας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

  Είχε την έξοδο απο το ευρώ σαν ένα plan B και στο τέλος της καμπάνιας υποχώρησε. Γιατί ξέρει ή συνειδητοποίησε, ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν την έξοδο απο την Ευρώπη ή την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Θεωρούν τη συμμετοχή στο ευρώ σαν ένα κεκτημένο. Αυτό δεν τους εμποδίζει να κάνουν κριτική, αλλά θεωρούν το ευρώ κεκτημένο.

  - Ακόμα και όταν εκλεγεί πάντως, ο Εμ. Μακρόν θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες. Δικό του κόμμα δεν έχει. Μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε;

  Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Πρέπει να περιμένουν τον Β' γύρο... Θα είναι πολύ σημαντικός, γιατί έχει μεγάλη σημασία το τελικό αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα ο Εμ. Μακρόν κερδίσει με 55%, αυτό σημαίνει ότι η Λε Πεν θα έχει πάρει το 45% των ψήφων. Μια Γαλλία όπου η Λε Πεν θα έχει πάρει το 45% των ψήφων, δεν θα είναι ίδια με μια Γαλλία όπου η Λε Πεν δεν θα έχει φθάσει το 40%...
  Συνεπώς το περιθώριο των κινήσεων του Εμ. Μακρόν θα είναι πολύ μεγαλύτερο με ένα καλό αποτέλεσμα στον Β' γύρο απέναντι στην Λε Πεν. Το τελικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις εξελίξεις, δηλαδή τις βουλευτικές εκλογές και την δυνατότητα του νέου προέδρου να κυβερνήσει αποτελεσματικά.

  - Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Εμ Μακρόν θα είναι σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το χρέος και τη υπερβολική λιτότητα που ζητάει το Δ.Ν.Τ. Συμφωνείτε;

  Κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα απ' ό,τι έκανε ο Φρ. Ολλάντ. Που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του και πέτυχε την διάσωση της Ελλάδας. Συνεπώς και Εμ. Μακρόν δεν θα είναι με την πλευρά του Δ.Ν.Τ ή με εκείνους που θέλουν ή θα ήθελαν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα. Σίγουρα όχι... Γιατί ξέρει ότι η ζώνη του ευρώ πρέπει να ενισχυθεί και θα ενισχυθεί μόνο αν η Ελλάδα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

  - Μια τελευταία ερώτηση. Ζούμε το τέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος; 6% για τον Μπ. Αμμόν είναι κάτι το πρωτοφανές.

  Είναι πρωτοφανές με εξαίρεση ότι συνέβη στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

  - Το ονομάζουμε πασόκοποίηση. Ξέρετε την λέξη;

  Όχι...

  - Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ που πλέον.. ( εξαερώθηκε)

  Α ναι. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί γιατί ο Ζακ Λύκ Μελανσόν είναι ένα είδος χιλιάρχου, έκανε μια πολύ καλή καμπάνια σαν αξιωματικός, αλλά δεν έχει πολλούς στρατιώτες πίσω του. Και οι περισσότερες ψήφοι προσέρχονται από το σοσιαλιστικό κόμμα. Την ώρα των βουλευτικών εκλογών, οι υποψήφιοι θα είναι σοσιαλιστές, πολύ περισσότερο απ´ ό,τι οπαδοί του Μελανσόν. Ας μην θάψουμε τόσο γρήγορα το Σοσιαλιστικό κόμμα.

  - Ευχαριστώ πολύ κ. Colombani

  Καλό σας βράδυ.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Forbes 100 κορυφαία μυαλά
  Forbes 100+ The Greek List
  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  142,8 δισ. $

  +867,0 εκ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  92,6 δισ. $

  -353,5 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  81,9 δισ. $

  -253,6 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  78,8 δισ. $

  -1.958,1 εκ. $

  Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg

  75,3 δισ. $

  -307,1 εκ. $