Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 13-Φεβ-2010 00:17

    Πάολο Κοέλο: Ο αλχημιστής του βιβλίου

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Έχει μπει στο Βιβλίο Γκίνες ως ο πιο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας και έχει εμπνεύσει μουσικούς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες με τα βιβλία του ενώ πολλά σχολεία τoν έχουν συμπεριλάβει στους συγγραφείς που διδάσκουν. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι αναφερόμαστε στον Πάολο Κοέλο, τον εξαιρετικό συγγραφέα του "Αλχημιστή" και άλλων μεγάλων συγγραφικών επιτυχιών. 
     

    Ο βραζιλιάνος συγγραφέας Πάολο Κοέλο γεννήθηκε το 1947 στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο. Πριν αφιερώσει τη ζωή του στη λογοτεχνία και τη συγγραφή βιβλίων, εργάστηκε ως θεατρικός σκηνοθέτης, ηθοποιός, στιχουργός και δημοσιογράφος.
     
    Ο Κοέλο έγραψε στίχους τραγουδιών για πολλούς διάσημους καλλιτέχνες στη βραζιλιάνικη μουσική, όπως η Elis Regina και η Rita Lee. Ακόμα πιο γνωστή είναι η συνεργασία του με τον Raul Seixas. Μαζί έγραψαν μεγάλες επιτυχίες της βραζιλιάνικης μουσικής, όπως το Eu nasci anos há dez mil atrás (Γεννήθηκα δέκα χιλιάδες χρόνια πριν), Gita και Al Capone, ανάμεσα σε σύνολο 60 τραγουδιών.
     
    Ο ενθουσιασμός που έδειχνε για τις πνευματικές αναζητήσεις χρονολογείται από τότε που ήταν νέος και γύριζε μαζί με το κίνημα τον χίπις. Ταξιδεύοντας στον κόσμο έμαθε  για μυστικές κοινωνίες, ανατολικές θρησκείες, κ.λπ.
     
    Το 1982 ο Κοέλο δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, Hell Archives, το οποίο απέτυχε να κάνει οποιαδήποτε εντύπωση στο βιβλιόφιλο κοινό, ενώ το 1985 κυκλοφόρησε το Practical Manual of Vampirism, αν και αργότερα προσπάθησε να το αποσύρει από τα ράφια, καθώς θεωρούσε ότι είναι "κακής ποιότητας". Το 1986, ο Πάολο Κοέλο πραγματοποίησε προσκύνημα στο Saint James της Compostella, μια εμπειρία που του έμεινε αξέχαστη και αποτύπωσε αργότερα στο βιβλίο του Tο Hμερολόγιο Eνός Mάγου ή O Προσκυνητής του Kομποστέλ.
     
    Τα επόμενα χρόνια, ο Κοέλο δημοσίευσε τον "Αλχημιστή". Η αρχικά χαμηλή κινητικότητα στις πωλήσεις του βιβλίου είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει τον πρώτο εκδότη του, να αφήσει στην τύχη του το μυθιστόρημα που κατάφερε να γίνει ένα από τα μπεστ σέλλερ βιβλία της Βραζιλίας όλων των εποχών.

    Άλλα βιβλία τα οποία εξέδωσε και αυτά με επιτυχία περιλαμβάνουν το Μπρίντα (1990), το "Οι Βαλκυρίες"  (1992), το "Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα" (1994), τη συλλογή με τις καλύτερες δημοσιευμένες στήλες του στην βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de Sao Paulo, "Μακτούμπ" (1994), τη συλλογή κειμένων Phrases (1995), το "Πέμπτο Βουνό" (1996), το "Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός" (1997), το "Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει" (1998), το "Ο διάβολος και η δεσποινίδα Πριμ" (2000), τη συλλογή παραδοσιακών παραμυθιών "Ιστορίες για γονείς, παιδιά και εγγόνια" (2001), το "Εντεκα Λεπτά" (2003), το "Σαχίρ" (2005), "Η μάγισσα του Πορτομπέλο"  (2006) και μια συλλογή κειμένων που συγκεντρώνονται όλα κάτω από τον τίτλο Like a Flowing River (2006) που έχει δημοσιευθεί σε ορισμένες μόνο χώρες.
     
    Έχει επίσης μεταφράσει το βιβλίο "Το ανώτατο χάρισμα" του Henry Drummond και το "Γράμματα ενός προφήτη" της Kalil Gibran.
    [[pagebreak]] 
    Μέχρι σήμερα, o Κοέλο έχει πουλήσει συνολικά 100 εκατομμύρια αντίτυπα και, σύμφωνα με το περιοδικό Publishing Trends,  ήταν ο συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2003 με το βιβλίο του, "Εντεκα Λεπτά" – παρά το γεγονός ότι κατά το διάστημα της καταγραφής των πωλήσεων το βιβλίο δεν είχε κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία καθώς και σε 10 άλλες χώρες. Παράλληλα για το ίδιος έτος ο Αλχημιστής βρέθηκε στην έκτη θέση των διεθνών πωλήσεων, ενώ το  "Εντεκα Λεπτά" είχε αναρριχηθεί πρώτο σε όλες τις εγχώριες λίστες πλην της Αγγλίας όπου είχε καταλάβει την δεύτερη θέση. Το 2005 μάλιστα το βιβλίο του "Σαχίρ"  κατετάχθι στην τρίτη θέση με τα μπεστ σέλλερς ακριβώς μετά τα βιβλία του Νταν Μπράουν "Κώδικας Ντα Βίντσι" και "Illuminati".
     
    Ο Αλχημιστής αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά φαινόμενα του 20ού αιώνα. Έχει βρεθεί στην πρώτη θέση με τους καταλόγους των μπεστ σέλλερς σε 74 χώρες, και μέχρι στιγμής έχει πουλήσει 35 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ έχει προστεθεί στα βιβλία πολλών σχολείων σε πάνω από 30 χώρες.  Μάλιστα, το βιβλίο αυτό χάρισε στον Κοέλο το 2008 ένα ρεκόρ Γκίνες καθώς αποτέλεσε το βιβλίο που έχει μεταφραστεί περισσότερο από κάθε άλλο στον κόσμο (67 γλώσσες).
     

    Το βιβλίο έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από διαφορετικές προσωπικότητες και έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο των αναγνωστών και των κριτικών, ενώ έχει αποτελέσει έμπνευση για συμφωνικές συνθέσεις, όπερες και σεναριογράφους.
     
    Ο Πάολο Κοέλο όμως δεν είναι ένας απλώς συγγραφέας αλλά προσπαθεί μέσα από το αναγνωρισμένο έργο του και την διασημότητα που έχει κερδίσει να συμβάλλει όσο μπορεί και σε παγκόσμιες κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι Αγγελιοφόρος της Ειρήνης του ΟΗΕ, Πρέσβης της Ε.Ε. για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο το 2008, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ειρήνης Σιμόν Πέρες, ειδικός σύμβουλος της UNESCO της ομάδας “Intercultural Dialogues and Spiritual Convergences”, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Schwab για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων της Βραζιλίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Doha Center of Media Freedom, καθώς και μέλος του INI International Advisory Council - Harvard International Negotiation Iniciative.
     
    Ο Πάολο Κοέλο αποτελεί ένα ζωντανό συγγραφικό μύθο που μας έχει ταξιδεψει και συνεχίζει να μας ταξιδεύει μέσα από τα βιβλία του. Αποτελεί έναν σύγχρονο συγγραφικό αλχημιστή.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ