Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 19-Φεβ-2019 13:03

    Deutsche Bank: Θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες ο νέος νόμος Κατσέλη

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Κούρταλη

    Θετική εξέλιξη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο χαρακτηρίζει η Deutsche Bank τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές αρχές στον νόμο Κατσέλη, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

    Όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, οι νέες απαιτήσεις που συζητούνται σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη περιλαμβάνουν: α) μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από 280.000 ευρώ σε 250.000 ευρώ, β) ένα νέο όριο για το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη που ζητά να τύχει προστασίας με το νέο σύστημα το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (πριν δεν είχε καθοριστεί κατώτατο όριο) και γ) τη μείωση των κριτηρίων του ελάχιστου εισοδήματος. Η νέα τροποποίηση για την προσωπική αφερεγγυότητα περιλαμβάνει όχι μόνο τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα εταιρικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία των οφειλετών, προσθέτει η D.B.

    Μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών

    Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν διέθετε ο αρχικός νόμος Κατσέλη, επισημαίνει η D.B, ήταν η ύπαρξη μίας γρήγορης απάντησης για τους πελάτες και ιδιαίτερα για τις τράπεζες. Ως λύση, οι αιτήσεις περιλαμβάνουν τώρα τη διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με την Ειδική Γραμματεία για το Ιδιωτικό Χρέος να οδηγεί στην εξάλειψη των μη επιλέξιμων υποθέσεων πριν από τη μετάβαση στο δικαστήριο. Αυτό ισχύει για όλες τις αιτήσεις προστασίας που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας, που εκτιμώνται σε περίπου 135 χιλ. στα τέλη του 2018. Οι αιτούντες που απορρίπτονται κατά τη διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους για να περάσουν από διαδικασία ελέγχου. Από τις 55.000 περιπτώσεις που έχουν εκκαθαριστεί από τα δικαστήρια, το 33% έχει απορριφθεί επειδή δεν ήταν σύμφωνες με τις νόμιμες απαιτήσεις. Με άλλα λόγια, αυτή η αλλαγή  θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

    Μόλις ολοκληρωθεί ο προκαταρκτικός έλεγχος, οι τράπεζες θα προσφέρουν μια λύση αναδιάρθρωσης στους πελάτες. Εάν ένας πελάτης προτιμά να προσφύγει στα δικαστήρια αντί για τη ρύθμιση που προτείνεται από την τράπεζα, ο πελάτης θα πρέπει να πληρώσει το 30% της δόσης του μέχρι να δικαστεί η υπόθεση του. Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία στο δικαστήριο, ο δανειολήπτης θα λάβει επιδότηση από την κυβέρνηση η οποία θα καλύπτει το 30% της δόσης. Ωστόσο, αν ο οφειλέτης αποτύχει να πληρώσει τρεις δόσεις, θα χάσει την κατάσταση προστασίας, επιτρέποντας τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

    χχ

    Σύμφωνα με την Deutsche Bank αυτή η εξέλιξη είναι θετική για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθεί περισσότερο καθώς το 44% του χαρτοφυλακίου NPEs περιέχει στεγαστικά δάνεια και ακολουθεί η Alpha Bank με 34% και η Πειραιώς με 24%.

    Αξίζει να σημειώσουμε πως η γερμανική τράπεζα διατηρεί τις συστάσεις και τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας buy σε Alpha Bank και Εθνική με τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ και το 1,40 ευρώ αντίστοιχα και hold στην Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο το 0,70 ευρώ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ