Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Αυγ-2017 10:57

  Με ανησυχία παρακολουθεί την υπόθεση Α. Γεωργίου η Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με ανησυχία παρακολουθεί την υπόθεση Α. Γεωργίου η Ευρώπη

  Αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποιούν την Ελλάδα για τη "δίκη-φάρσα", όπως τη χαρακτηρίζουν, του Α. Γεωργίου για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

  Ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι "είναι σημαντικό η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους, να προστατεύεται σύμφωνα με το νόμο. Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις με ανησυχία".

  Επίσης, και σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της Κομισιόν για θέματα του ευρώ, τόνισε πως η ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών ήταν ένας "βασικός πυλώνας της εύρυθμης λειτουργίας του ευρώ και ένα από τα κύρια στοιχεία που δημιουργούν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

  Για αυτό προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Για αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί", επισήμανε ο ίδιος.

  Επίσης, σε μια άτυπη γραπτή αναφορά από τη δίκη του Α. Γεωργίου, ένας Ευρωπαίος στατιστικολόγος που κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης, περιγράφει την υπόθεση ως μια "εκφοβιστική προκαθορισμένη φάρσα".

  Η αναφορά, που εστάλη με email σε πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ αποκαλύπτει την έκταση των ανησυχιών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για το περιστατικό. "Ήταν ξεκάθαρο ότι κανείς δεν άκουγε τις δηλώσεις μας", έγραφε ο στατιστικολόγος.

  Περιγράφει ακόμη μια "ανοιχτά απειλητική συμπεριφορά" στο δικαστήριο και μια "φρικτά εχθρική ατμόσφαιρα", δηλώνοντας πως η διαδικασία έπρεπε να σταματήσει για 45 λεπτά επειδή οι άνθρωποι ούρλιαζαν και φώναζαν στη διάρκεια της κατάθεσης του μάρτυρα.

  "Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι "δίκες" σαν και αυτή θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε μια δημοκρατική χώρα της ΕΕ.

  Από την πλευρά του ο Dombrovskis επανέλαβε ότι "έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και ακρίβεια" των στοιχείων που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της θητείας του Α. Γεωργίου.

  Επίσης, υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ τόνισε πως δεν ήταν βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο πρόγραμμα διάσωσης. 

  "Αλλά η γενική θέση θα είναι αυτή της ισχυρής στήριξης για τον Α. Γεωργίου. Τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος επικυρώθηκαν από την Eurostat", τόνισε ο διπλωμάτης ο οποίος πρόσθεσε πως θα του προκαλούσε εντύπωση εάν δεν υπήρχε ομοφωνία σε αυτή την προσέγγιση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ