10:20 05/12
Επίθεση από 15 σκάφη σε πλοίο ανοικτά της Υεμένης
Το πλήρωμα είναι ασφαλές και το πλοίο συνεχίζει προς τον επόμενο λιμένα προσέγγισης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:50
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού με τα τελευταία πούλμαν να αναχωρούν από το γήπεδο του χόκεϊ με προορισμό τη δομή φιλοξενίας στη Θήβα, ενώ ένα λεωφορείο με τρεις οικογένειες αναχώρησε για τη δομή φιλοξενίας στην Καβάλα. Από το γήπεδο του χόκεϊ, που ήταν το τελευταίο που εκκενώθηκε, αποχώρησαν συνολικά 208 πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος "σήμερα ολοκληρώνεται μία δύσκολη επιχείρηση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η σωστή ενημέρωση, ο ανθρωπισμός των αστυνομικών δυνάμεων και ο ορθός τρόπος εφαρμογής των φάσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που τιμά την Ελλάδα γιατί έδειξε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων και τιμά την ελληνική κυβέρνηση".
Ο κ. Φιλιππάκος χαρακτήρισε το σχέδιο "δύσκολο, γιατί υπήρχαν ιδιαιτερότητες, δεν είχαμε ανοιχτούς χώρους αλλά κτίρια και αυτό εγκυμονούσε κινδύνους". Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις αλλά "καθησυχάστηκαν και δεν δόθηκε συνέχεια". Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί δεν επιτράπηκε στα ΜΜΕ να έχουν πρόσβαση στο χώρο ο κ. Φιλιππάκος είπε ότι "σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες και έπρεπε να προστατεύσουμε την αρχική φάση του σχεδίου". Εξάλλου, όπως εξήγησε ο ΓΓ η αστυνομία θα συνεχίσει να φυλάσσει τους χώρους και τις επόμενες ημέρες, στη συνέχεια θα καθαριστούν από το δήμο και θα παραδοθούν με πρωτόκολλο στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ"".
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλιακμάνης σχολίασε ότι "η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά, η ηγεσία ήταν προετοιμασμένη και είχε στρατηγική που λειτούργησε σωστά" και πρόσθεσε: "Τελειώνει επιτέλους ο γολγοθάς κατοίκων και αστυνομικών. Σκεφθείτε ότι εδώ έπαιζαν μικρά παιδιά. Ευτυχώς, που μέχρι τώρα δεν θρηνήσαμε θύματα".
Σε όλη τη διαδικασία ήταν παρόντες παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση διεξήχθη με ομαλό τρόπο, χωρίς απρόοπτα και αντιδράσεις, ενώ διευκρίνισαν ότι η ομάδα των παρατηρητών παρείχε συμβουλευτική στους πρόσφυγες και θέλησε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση της κάθε ατομικής περίπτωσης στις δομές όπου θα μεταφερθούν.
"Σήμερα είναι μια καλή μέρα για το μεταναστευτικό και τη χώρα μας. Μετά από καιρό, περίπου 18 μήνες, έκλεισε οριστικά το Ελληνικό. Ενεπλάκησαν πολλοί φορείς στην προσπάθεια εκκένωσης του Ελληνικού, η δουλειά ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες τουλάχιστον, και σήμερα έγινε η τελική φάση, χωρίς την άσκηση της παραμικρής βίας". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Mεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας από το νεοσύστατο κέντρο προσφύγων στη Θήβα: μία δομή που φιλοξενεί ήδη από το μεσημέρι, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών και προσφύγων - κυρίως οικογενειών - μετά την εκκένωση του Ελληνικού.
Αυτή η δομή αναμένεται να υποδεχθεί 800 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς αποτελείται από 65 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα αλλά και 65 κοντέινερ.
Τον Γ. Μουζάλα υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Θήβας, Σπύρος Νικολάου, και μαζί επισκέφθηκαν τις αίθουσες διδασκαλίας, το ιατρείο και τους κοινόχρηστους χώρους του καταυλισμού. Ο κ. Μουζάλας μίλησε με οικογένειες, άκουσε τα προβλήματά τους και διαβεβαίωσε ότι "μένουν ακόμη πολλά να γίνουν προς το καλύτερο". Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι "οι μετανάστες θα ζήσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, αφού τα σπιτάκια είναι εξοπλισμένα με κουζίνες, ψυγεία, δύο δωμάτια με διπλές κουκέτες και τραπεζαρία. Στους κοινόχρηστους χώρους υπάρχουν ειδικά δωμάτια μόνο για γυναίκες, χώρους λατρείας αλλά και ιατρεία".
Στις δηλώσεις του ακόμη, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι υπήρχαν 25 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία επίσης, έπειτα από ένα προσωρινό καθεστώς προστασίας υπό την εποπτεία του εισαγγελέα ανηλίκων, πρόκειται επίσης να μεταφερθούν στη Θήβα, όπου στη νέα δομή "προβλέπεται η κατάλληλη υποδομή γι' αυτό".
Σχετικά με την εκκένωση είπε ότι "έγινε με αποφασιστικό, αλλά και ευγενικό τρόπο", και πρόσθεσε: "Η επιχείρηση αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την εξαιρετική βοήθεια του κ. Τόσκα και της αστυνομίας". Μάλιστα, είπε ότι έχουν εξειδικευθεί, καθώς είναι η τέταρτη εκκένωση που κάνουν σε μεγάλες και δύσκολες συγκεντρώσεις, ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη με τους 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες, την πλατεία Βικτωρίας με τους 2.000, την Ειδομένη με τους 20.000 και το Ελληνικό".
"Το να μπορέσεις να κάνεις εκκενώσεις χωρίς βία απαιτεί μια δουλειά ουσίας, και να έχεις δημιουργήσει θέσεις για να πάνε αυτοί οι άνθρωποι" δήλωσε ο κ. Μουζάλας. "Απαιτεί επίσης να έχεις σταματήσει τον ερχομό των χιλιάδων ανθρώπων που έφταναν κάθε μέρα. Στο Ελληνικό έφτασε να φιλοξενούμε και 6.500 χιλιάδες ανθρώπους" επισήμανε.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Θήβας διαβεβαίωσε τον κ. Μουζάλα ότι θα προχωρήσουν έργα θωράκισης της ασφάλειας των προσφύγων-μεταναστών που θα βρίσκονται στη νέα δομή, καθώς βρίσκεται σε έναν κεντρικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα.
Τέλος, ο κ. Μουζάλας τόνισε με νόημα σχετικά σε ό,τι αφορά τις κινδυνολογίες που είχαν ακουστεί γύρω από την εκκένωση του Ελληνικού: "Άκουσα από πολύ σοβαρή ΜΚΟ, ότι ασχολιόντουσαν με την υγεία αυτών των ανθρώπων και στεναχωρήθηκαν γιατί η μεταφορά τους διακόπτει αυτή την επαφή, άκουσα για απεργίες πείνας, άκουσα πολλές σαχλαμάρες. Μέχρι να εκκενωθεί το Ελληνικό όλοι βρίζανε το Ελληνικό. Τώρα που εκκενώθηκε, όλοι πιστεύανε - και εσείς οι δημοσιογράφοι - ότι στο τέλος θα ασκηθεί βία. Η διάψευση αυτή σας κάνει χαρούμενους, δεν αμφιβάλλω".

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης της δομής φιλοξενίας του Ελληνικού ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί. Την ίδια ώρα τα πράγματα των προσφύγων θα μεταφερθούν με φορτηγό μεταφορικής εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας οι οικογένειες που διέμεναν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) ήταν εκείνες που θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τον Απρίλιο και τον Μάιο μετακινήθηκαν από τους τρεις χώρους 351 ευάλωτα άτομα και οικογένειες με μικρά παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής. Τον χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος ο οποίος δήλωσε ότι "συμπληρώνονται 20 μήνες λειτουργίας μιας δομής που ήταν να λειτουργήσει προσωρινά για λίγες ημέρες. Ευχόμαστε οι πρόσφυγες να μην πάνε σε ένα νέο "ελληνικό' αλλά σε συνθήκες διαβίωσης καλύτερες από εδώ". Επίσης, ο κ. Κωνσταντάτος σχολίασε το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται πρόσβαση στους χώρους του Ελληνικού για τα ΜΜΕ λέγοντας ότι "ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερώνεται και τα ΜΜΕ πρέπει να καταγράφουν τι συμβαίνει".

Αντιδράσεις για την επιχείρηση εκκένωσης υπάρχουν από αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από τις δομές. Όπως επισήμανε η Μαρία Μπικάκη από τον "Συντονισμό Για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό των Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων" (ΣΥΠΡΟΜΕ), "χθες μάθαμε ότι σήμερα θα μετακινηθούν πρόσφυγες αλλά δεν τους έλεγαν που θα πάνε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί οι πρόσφυγες δεν απαντάνε στα τηλέφωνα και πιστεύουμε ότι τους έχουν συλλάβει. Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν στις πόλεις, σε διαμερίσματα και να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και την περίθαλψη. Ζητήσαμε να μπούμε μέσα ως παρατηρητές αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό", ενώ σύμφωνα με τον αλληλέγγυο Γιώργο Κοφινάκη ,"οι πρόσφυγες ήταν να ξεκινήσουν σήμερα απεργία πείνας κατά της μεταφοράς τους σε άλλες δομές και η κυβέρνηση τους εξαπάτησε με αυτή την επιχείρηση".
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε ότι "ο ισχυρισμός ότι η εκκένωση γίνεται εθελοντικά δεν ισχύει. Ζήτησαν χθες από τους πρόσφυγες να υπογράψουν ένα χαρτί ότι συμφωνούν να φύγουν αλλά δεν ήξεραν τι υπογράφουν. Είναι σαφές ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μεθοδεύει την εκκένωση στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής εγκλωβισμού στα νησιά και αποκλεισμού από τις πόλεις".

Χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των προσφύγων για τη μεταφορά τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
* ΕΛΑΣ: "Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια" για την εκκένωση του Ελληνικού