Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 10-Ιαν-2017 08:42

    Γαλλική "σανίδα σωτηρίας" αναζητεί ο Τσακαλώτος

    Γαλλική "σανίδα σωτηρίας" αναζητεί ο Τσακαλώτος
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Δήμητρας Καδδά 

    Στους "κλασικούς" συμμάχους της ελληνικής κυβέρνησης, στο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (που πιθανότατα αποχωρεί από τον θώκο μετά τις εκλογές στη Γαλλία) αλλά και στον αρμόδιο Eπίτροπο για τις Οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί απευθύνεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια να επιτύχει την "απόψυξη" των ελληνικών διαπραγματεύσεων στο EWG της προσεχούς Πέμπτης.

    Επιχειρεί επίσης να βρει συμμάχους για τη λείανση των πιέσεων για νέα μέτρα που ασκούνται από τους δανειστές και έχουν ως επίκεντρο τη μείωση του αφορολογήτου που βρίσκεται  -όπως ανέφερε η εφημερίδα Κεφάλαιο - στο τραπέζι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

    Προς το παρόν στην σύνοδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών οι προσδοκίες για το ελληνικό ζήτημα παραμένουν χαμηλές, όπως άλλωστε και στην υπουργική σύνοδο που θα ακολουθήσει στις 26 Ιανουαρίου (Εurogroup). Και η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα.

    Όπως κάνουν σαφές εκπρόσωποι των θεσμών σε δημόσιες δηλώσεις τους - αλλά και σε κατ ιδίαν συνομιλίες - προς το παρόν στόχος και των δύο συναντήσεων του Ιανουαρίου είναι να γίνει αποτίμηση της κατάστασης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ουσιαστικά δεν κινήθηκαν καθόλου κατά τη διάρκεια των εορτών.

    "Παγωμένη" παραμένει και η πρόθεση των θεσμών να δώσουν "εντολή" στους επικεφαλής των κλιμακίων τους ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα για τέταρτη φορά, με στόχο την τεχνική συμφωνία επί της αρχής για την δεύτερη αξιολόγηση που μετρά πλέον καθυστέρηση μηνών (καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί το προηγούμενο Νοέμβριο).
     
    Τα ραντεβού
     
    Το ραντεβού τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών έχει οριστεί για το απόγευμα της Τετάρτης (17:00) στο Παρίσι, ενώ η συνάντηση με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί έχει οριστεί, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, για τις 13:00 την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντήσει στις Βρυξέλλες και την υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία που θα φτάσει εκεί για τη σύνοδο του EWG της Πέμπτης. Ωστόσο, προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου δεν έχουν οριστεί άλλες συναντήσεις κορυφής, χωρίς να αποκλείεται ο προγραμματισμός να αλλάξει.

    Σύνοδος ΔΝΤ και βιωσιμότητα χρέους

    Την Τετάρτη θα λάβει χώρα και άλλη μία κρίσιμη συνάντηση, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο λόγος για την πρώτη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2017 στην οποία -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν περιλαμβάνεται πρόθεση συζήτησης της έκθεσης για την Ελλάδα (η οποία εκκρεμεί προς έγκριση από το 2016 και θα περιλαμβάνει νέα πρόβλεψη για την βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού χρέους).

    Η έκθεση αυτή και η έγκρισή της συνδέεται άμεσα με την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Και τούτο διότι η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών φοβάται πως μία αρνητική αποτίμηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (ακόμη και μετά τις αποφάσεις για τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που ελήφθησαν στις 5 Δεκεμβρίου) θα προκαλούσε νέα "παρατράγουδα" στις διαπραγματεύσεις, αντίστοιχα με αυτά που προκάλεσε το άρθρο Τόμσεν του Δεκεμβρίου (σ.σ. ουσιαστικά διέλυσε κάθε πιθανότητα προόδου στην τότε διαπραγμάτευση στην Αθήνα). Σημειώνεται ότι το άρθρο δημοσιοποιήθηκε μία μέρα πριν ξεκινήσουν διαβουλεύσεις…

    Το γαλλικό στήριγμα και ο γερμανικός άξονας

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να ζητήσει τη στήριξη της γαλλικής πλευράς στις θέσεις της Αθήνας για τα πλεονάσματα και τα μέτρα που ζητείται να ληφθούν πριν και μετά το 2018.

    Επιχειρεί επίσης να διαπιστώσει το κλίμα που θα υπάρξει στην σύνοδο του EWG της Πέμπτης αναφορικά με την επιστολή που έστειλε ο ΥΠΟΙΚ την παραμονή των Χριστουγέννων και με την οποία παράσχει σαφείς διαβεβαιώσεις για προηγούμενη συμφωνία με τους θεσμούς πριν από οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση για διανομή μερίσματος από υπεραπόδοση των μέτρων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν και γενικότερα η πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών θεωρεί επαρκείς τις διαβεβαιώσεις της επιστολής Τσακαλώτου.

    Ωστόσο, εξηγούν, μένει να φανεί και ποια θέση θα έχουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη σύνοδο της Πέμπτης, δεδομένου ότι στις διαβουλεύσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο (έκτακτο EWG) μετά το θρίλερ του μερίσματος υπήρξε στοιχημένη αντίδραση. Αναδείχθηκε άξονας 5 κρατών που στήριξε το "πάγωμα" των μέτρων για το χρέος. Το γερμανικό "όχι" στα μέτρα βρήκε τέσσερις υποστηρικτές: την Αυστρία, την Φινλανδία, την Σλοβακία και την Εσθονία.

    Μένει πλέον να φανεί αν αυτός ο άξονας συνεχίζει να στηρίζει τις ίδιες θέσεις για το χρέος, αλλά και για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική πλευρά στο εργασιακό στις παρεμβάσεις στην ενέργεια αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο. Εκκρεμεί το "κενό" 700 εκατ. ευρώ περίπου (0,4% του ΑΕΠ) που βλέπουν για το 2018 οι θεσμοί ζητώντας παρεμβάσεις σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα (με την κυβέρνηση να πρέπει να αντιπροτείνει ισοδύναμα μέτρα), αλλά και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και διατηρούν στο "τραπέζι" το αφορολόγητο, τη διατήρηση παρεμβάσεων του μνημονίου ως έχουν (για παράδειγμα το καθεστώς στις προσλήψεις στο δημόσιο) και νέες παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στις φοροαπαλλαγές.

    Και μένει να φανεί επίσης αν η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην θέση ότι δεν συνδέεται η εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ (για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες) με την β’ αξιολόγηση.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ