Συνεχης ενημερωση
Του Γιώργου Λακόπουλου
Ως κορυφαίο επίτευγμα της κυβέρνησής του ο Πρωθυπουργός –και μάλιστα της πρώτης κυβέρνησης– προβάλει συχνά στις ομιλίες του ότι κατάφερε να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, για να καταφύγουμε στον Πιραντέλο. Αλλά δεν είναι: δεν το απέτρεψε οριστικά.
Στον ευρωπαϊκό χώρο πλανάται πάντα το φάντασμα της ελληνικής εξόδου με πολύ συγκεκριμένο τρόπο: ως ενδεχόμενο αποπομπής. Δηλαδή το Grexit θα κάνει πάλι την εμφάνισή του. Αυτή τη φορά όχι ως απειλή, αλλά ως οριστική απόφαση. Υπερβολή; Καθόλου.
Πριν από όλα το επισημαίνουν κάθε τόσο διαπρεπείς διεθνείς αναλυτές, αλλά και πολιτικοί παράγοντες στον ευρωπαϊκό χώρο –ας αφήσουμε τι ακριβώς ψιθυρίζουν ανεπίσημα.
Δεύτερο, το έθεσε σαφώς στην τελευταία του ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ανοχής για "κοροϊδία και ύβρεις" εκ μέρους της Ελλάδας.
Τρίτο, προκύπτει από την αποκρυπτογράφηση όσων λένε και επισήμως, ακόμη και επισκέπτες της χώρας, όπως ο πρόεδρος Ολάντ και ο επίτροπος Ντομπρόβσκις –για να πάρουμε μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα.
Τέταρτο, προκύπτει από τον "φάκελο" της χώρας –από το οικονομικό προφίλ της. Χωρίς δημοσιονομική σταθεροποίηση, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, απέχει έτη φωτός από τα κριτήρια της Ευρωζώνης και άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί αν βρεθεί εκτός.
Τα σημάδια λοιπόν είναι φανερά. Απλώς η κυβέρνηση προτιμά να διαβάζει τις μισές δηλώσεις. Δηλαδή τονίζει το σκέλος "η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρώζωνης" και αποσιωπά το σκέλος "υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της".
Ο μόνος δρόμος για να σταματήσει η χώρα να είναι το "μαύρο πρόβατο" των 19 του Γιούρογκρουπ είναι να αλλάξουν τα δεδομένα της. Άλλος τρόπος γι' αυτό από την υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου δεν υπάρχει.
Μια νέα κρίση στις σχέσεις με τους εταίρους, αυτή τη φορά δεν θα συνεπάγεται νέο κύκλο διαβουλεύσεων και συνεδριάσεων των κοινοτικών οργάνων. Θα οδηγήσει σε εν ψυχρώ αποπομπή.
Από τη σκοπιά των εταίρων οι αποκλίσεις που επανεμφανίζονται στις διαβουλεύσεις των υπουργών του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς, μπορούν να οδηγήσουν σε υποτροπή. Προς το παρόν οι διαφορές είναι αντιμετωπίσιμες –αλλά δεν υπάρχει χρόνος για να συνεχίζονται.
Γι' αυτό και το ύφος ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων αυτή την περίοδο –όπως πχ του υπουργού Παιδείας– μάλλον δείχνει άγνοια κινδύνου. Οποιος αμφιβάλει μπορεί να ξαναδιαβάσει με προσοχή όσα είπαν πρόσφατα στο τηλεοπτικό κανάλι ΑRΤΕ τρία πρόσωπα με ρόλους - κλειδιά στην Ευρώπη: ο Γιούνγκερ, ο Μοσχοβισί και ο Σόιμπλε.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι πως σκέφτεται να διαχειριστεί τα πράγματα ο Πρωθυπουργός. Είναι ολέθριο να επιχειρήσει την παράκαμψη τα κοινοτικών κανόνων, ή να αγνοήσει το συσχετισμό δυνάμεων –όπως έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο– και να οδηγηθεί σε νέα αναμέτρηση, Δείχνει ότι όπως θα έλεγε ο Άγγλος ιστορικός Άλαν Τέηλορ: "Από τα λάθη του παρελθόντος έμαθε πώς να κάνει νέα λάθη".
-
15:49 Μ. Λαζαρίδης: Λέμε "ναι" στον διάλογο, "όχι" στα μπλόκα γιατί στρέφονται κατά της ίδιας της κοινωνίας
-
15:49 Συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Στο επίκεντρο η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη
-
15:45 Ουκρανία: Το 2026 θα διαθέσει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ για στρατό και άμυνα
-
15:41 ΗΠΑ: Απροσδόκητη μείωση 32.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο
-
15:41 Συναγερμός εν όψει κακοκαιρίας - Σε Red Code εννέα περιφέρειες
-
15:37 Χαμάς: Δηλώνει ότι θα παραδώσει τη σορό Ισραηλινού ομήρου
-
15:32 Ουκρανικό πλήγμα στον αγωγό που στέλνει ρωσικό πετρέλαιο σε Ουγγαρία και Σλοβακία
-
15:30 "Βολές" Βρετανίας κατά Πούτιν: "Παλληκαρισμοί και λεονταρισμοί - Μόνο Τραμπ και Ζελένσκι θέλουν ειρήνη"
-
15:19 Κομισιόν: Δύο λύσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ουκρανίας - Δάνειο της ΕΕ και δάνειο επανόρθωσης
-
14:59 ΥΠΑΑΤ: Οι πληρωμές προς τους αγρότες εφέτος θα φτάσουν 3,7 δισ. ευρώ
-
Οι συντάξεις από 1-1-2026 με αυξήσεις και μείωση φόρου - Πίνακας
-
Αποδοτικότητα κεφαλαίων, διανομές, έργα-μαμούθ: ο κλάδος παίρνει μπροστά
-
Οι γρίφοι της Ευρώπης για τη Ρωσία
-
Metron: Ανελκυστήρες made in Greece από τη Νιγρίτα Σερρών στις ΗΠΑ
-
"Απόβαση" επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ελληνική αγορά κατοικίας αναμένεται το 2026
-
ΕΣΥ έναντι όλων σε αριθμούς
-
Γιατί ο ελληνικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό - Ο ρόλος των καυσίμων και των τροφίμων
-
Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά"
-
Η αεροπορική συνδεσιμότητα της Ελλάδας απογειώνεται: Νέες πτήσεις και προορισμοί το 2026
-
Ρωσία: Τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία πληγώνουν τη μεσαία τάξη
-
ΕΣΥ έναντι όλων σε αριθμούς (134)
-
Γιατί ο ελληνικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό - Ο ρόλος των καυσίμων και των τροφίμων (42)
-
Ρωσία: "Ουδείς συμβιβασμός" για τα κατεχόμενα εδάφη στη συνάντηση Πούτιν - Γουίτκοφ (35)
-
Η επικίνδυνη για την Ε.Ε. Θουκυδίδεια Παγίδα μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης (14)
-
Ο Τσίπρας και τα "σκληρά παιδιά" (12)
-
Οι γρίφοι της Ευρώπης για τη Ρωσία (11)
-
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ελληνική αγορά εργασίας — όχι όπως νομίζουμε (9)
-
Συμφωνία στην ΕΕ για τον οριστικό τερματισμό των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία το 2027 (8)
-
"Απόβαση" επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ελληνική αγορά κατοικίας αναμένεται το 2026 (8)
-
Μπλόκο στην εθνική, μπλόκο στη λογική! (7)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ