Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιαν-2018 08:47

  Ομολογία Ζάεφ σε Τσίπρα για τη δυσκολία αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ομολογία Ζάεφ σε Τσίπρα για τη δυσκολία αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

  Της Νίκης Ζορμπά

  Το πολυαναμενόμενο τετ α τετ Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός πραγματοποιήθηκε χθες, επιβεβαιώνοντας στην ελληνική πλευρά, το κλίμα "συνεννόησης" που επικρατούσε στις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, αναδεικνύοντας ωστόσο και το βασικό "αγκάθι": Ο Ζόραν Ζάεφ έχει σοβαρό ζήτημα στο εσωτερικό του σχετικά με την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που είναι προαπαιτούμενο για μια λύση για ονομασία "erga omnes".

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κυβέρνηση υπάρχει καταρχήν ικανοποίηση για τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, διάρκειας 2,5 ωρών συνολικά (το τελευταίο μισάωρο οι συνομιλίες Τσίπρα- Ζάεφ διευρύνθηκαν με τις συμμετοχές των ΥΠΕΞ αμφότερων των χωρών). 

  Ως κρίσιμα μηνύματα των χθεσινών επαφών κρατούν από την κυβέρνηση: 

  1. Τη δήλωση του Α. Τσίπρα: "Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε  τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον".

  Η λύση - πακέτο που είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή (ήτοι, συμφωνία συνολική τόσο για την ονομασία όσο και για την απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων της γείτονος, μπήκε ενεργά στο τραπέζι της διαβούλευσης).

  2. Στην κατεύθυνση αυτή, στην Κυβέρνηση "διαβάζουν" ως ιδιαίτερης σημασίας την προαναγγελία του κ. Ζάεφ, να μετονομάσει το αεροδρόμιο και την εθνική οδό των Σκοπίων. (Σήμερα ονομάζονται "Μέγας Αλέξανδρος").

  Στο πλαίσιο αυτό, αποτιμούν στο Μαξίμου την πρωτοβουλία Ζάεφ ως έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του "σκοπιανού" πρωθυπουργού, να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων", μιλώντας για ένα "πρώτο, προωθητικό βήμα". 

  Σε "αντάλλαγμα", ο κ. Τσίπρας, ανακοίνωσε πρωτοβουλίες καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας, που αφορούν, ενδεικτικά, στην υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

  Τσίπρας: Πες την αλήθεια στον λαό σου

  Βάσει των ίδιων πηγών, κατά το τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Ζάεφ, αναφέρθηκε στη δυνητική ονομασία της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία- Σκόπια", ο Έλληνας πρωθυπουργός την απέρριψε, όπως απέρριψε και τη διπλή ονομασία, θέτοντας ως γραμμή το "erga omnes". 

  Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το "έναντι όλων" προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα, ανέφερε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Α. Τσίπρας στον ομόλογό του, ενώ ο κ. Ζάεφ, φέρεται να του απάντησε πως "στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία "Μακεδονία-Σκόπια", όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό". 

  Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως  το "έναντι όλων είναι έναντι όλων" και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της.

  Όπερ σημαίνει, ότι για τη γείτονα, είναι απαραίτητη η αλλαγή του Συντάγματος, γεγονός που "στριμώχνει" εξαιρετικά πολύ τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στο εσωτερικό του. 

  Σε επίρρωση τούτου, ο κ. Ζάεφ, ομολόγησε στον Α. Τσίπρα ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. "Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις", παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

  Όχι σε "σαλαμοποίηση"

  Τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι δύο χώρες στο εξής, κατά πώς τα συνόψισε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.

  Κυβερνητικές πηγές πάντως, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης, ανέφεραν πως: "Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων