Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιαν-2018 11:57

  Κακοφωνία στα Σκόπια, ερωτήματα στην Αθήνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κακοφωνία στα Σκόπια, ερωτήματα στην Αθήνα

  Του Κώστα Ράπτη 

  Θα πέσει η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ θύμα των εσωτερικών διαιρέσεων του σλαβικού στοιχείου της γειτονικής χώρας; Το ερώτημα δικαιολογεί απολύτως η εικόνα που επικράτησε τις πρώτες ώρες μετά την συνάντηση που είχε ο διεθνής μεσολαβητής Matthew Nimmetz με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Vasko Naumovski στους οποίους και παρουσίασε νέα πρόταση.

  Οι προτάσεις Nimmetz "απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση" έσπευσε να δηλώσει ο Vasko Naumovski,προκαταλαμβάνοντας τους πολιτικούς και πολιτειακούς του προϊσταμένους, στους οποίους παρόλα αυτά εναπόκειται, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, η αξιολόγηση της κατάστασης.

  Και πράγματι, από πλευράς της κυβέρνησης Zaev τα συμπεράσματα ήταν αντιδιαμετρικά αντίθετα. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εκδόθηκε κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία διαπιστώνεται ότι "Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές”. Συμπληρώνει δε η ίδια ανακοίνωση ότι "μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Nimmetz στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"".

  Η τελευταία αυτή αποστροφή προφανώς επιχειρεί καθησυχαστικά να ενσωματώσει τα όσα ανέφερε ο Vasko Naumovski περί της ταυτότητας και της γλώσσας των γειτόνων ("Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ σε κράτος-μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", και αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας).

  Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική ανακοίνωση αποπνέει καταρχήν αισιοδοξία και όχι αρνητισμό, ενώ το γεγονός ότι κατέστη αναγκαία η έκδοσή της μαρτυρεί την πολιτική μάχη που διεξάγεται.

  Την κακοφωνία εξηγεί βέβαια το γεγονός ότι ο κ. Naumovski δεν αποτελεί πρόσωπο της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Zaevαλλά έχει διοριστεί στη θέση που κατέχει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της πΓΔΜ Gjorge Ivanov, προσκείμενο στην, αντιπολιτευόμενη πλέον, παράταξη του VMRO-DPMNE. Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον διαπραγματευτή αποτελεί και το μυστικό της συμφωνίας των Νίκου Κοτζιά και Nikola Dimitrov κατά την πρόσφατη συνάντησή τους να πλαισιώσουν (ή μήπως επί της ουσίας να υποκαταστήσουν;) την υπό τον Matthew Nimmetz διαδικασία με τις απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών μέσω ομάδων εργασίας υπό τους ίδιους τους υπουργούς Εξωτερικών.

  Ότι η εθνικιστική πτέρυγα της πολιτικής έκφρασης του σλαβικού στοιχείου της γειτονικής χώρας δεν θα σταματήσει σε καμία στιγμή να βάζει προσκόμματα στο υψηλότερο επίπεδο φαίνεται και από τη στάση του Gjorge Ivanov, στο ζήτημα της επίσημης χρήσης της αλβανικής γλώσσας, το οποίο βρίσκεται στη βάση της κυβερνητικής συμφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών του Zoran Zaev με το κόμμα DUI και λοιπές αλβανικές δυνάμεις.

  Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι δεν θα υπογράψει τον νόμο περί διεύρυνσης των χρήσεων της αλβανικής γλώσσας, ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και κρίνεται από τον ίδιο ως αντισυνταγματικός. Το πρώτο αυτό βέτο στην προεδρική θητεία του Gjorge Ivanov κινδυνεύει να βάλει φωτιά όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στις εθνοτικές ισορροπίες, καθώς και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, εφόσον την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, έχουν χαιρετίσει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

  Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Zaev, με εμφανή ενθάρρυνση από τη Δύση, εκδηλώνει επιθυμία τερματισμού όλων των εκκρεμοτήτων με τα "εθνικά θέματα” της χώρας, είτε πρόκειται για τον συσχετισμό σλαβοφώνων-αλβανοφώνων, είτε για τις σχέσεις με τη Βουλγαρία (πρβ. την συνυπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων) είτε για τη διαφορά με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.

  Η ενθάρρυνση, βέβαια, εναλλάσσεται με πιέσεις, όπως κατέστη σαφή αυτές τις ημέρες η ξερή επισήμανση του επισκεπτόμενου τη γειτονική χώρα γ.γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι πρόσκληση της πΓΔΜ στη συμμαχία δεν θα υπάρξει χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Παράλληλα, και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Boris Borisov, παρουσιάζοντας στο Στρασβούργο τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας στην Ε.Ε., απέφυγε, μέσα στα όσα παραινετικά ανέφερε, ακόμη και να κατονομάσει τη γειτονική χώρα.

  Όλα αυτά δεν αναιρούν ωστόσο το κύριο πρόβλημα της Αθήνας, ότι δηλ. ελλείψει των αριθμητικών και πολιτικών προϋποθέσεων για συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ, οποιαδήποτε λύση τυχόν προκύψει θα διαιωνίζει την συνταγματική ονομασία για εσωτερική χρήση. Θα πρόκειται συνεπώς για μία λύση διπλής ονομασίας, όσο και αν, με μιαν εξαιρετικά διεσταλμένη ερμηνεία, η νέα, σύνθετη ονομασία θα θεωρείται ότι ισχύει erga omnes (έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις). Είναι αυτή η ενδεχόμενη υποχώρηση που πραγματικά διακυβεύεται και θα κρίνει τις πολιτικές αντοχές της ελληνικής πλευράς και όχι η συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία", που προεξοφλείται από την εποχή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και της "εθνικής γραμμής" του 2007-8 για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

  *Διαβάστε ακόμη:

  -Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μία λύση χωρίς τη χρήση του όρου "Μακεδονία"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων