Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Απρ-2017 11:01

  Ο βαρύς λογαριασμός του Α. Τσίπρα και η νέα στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο βαρύς λογαριασμός του Α. Τσίπρα και η νέα στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Στο επόμενο βήμα της προχωρά η αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μετά την… ανάπαυλα για τις γιορτές του Πάσχα, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα κινείται σε ρυθμούς συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους πιστωτές της χώρας.

  Η υπενθύμιση του επώδυνου πακέτου, που ακολουθεί τη συμφωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τους θεσμούς βρίσκεται συνεχώς στην προμετωπίδα δημόσιων λόγων και τοποθετήσεων γαλάζιων βουλευτών και στελεχών. Παράλληλα, οι στόχοι της οδού Πειραιώς εδράζονται σε ένα πλάνο, αιχμές του οποίου είναι:

  -Να καταστεί ακόμα πιο εμφατικό το μήνυμα για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα, μέσα από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

  -Η κρίσιμη επισήμανση πως η οδός Πειραιώς θα επαναδιαπραγματευτεί τα μέτρα και σε συνεννόηση με τους θεσμούς θα αλλάξει το υπάρχον ασφυκτικό μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. 

  -Το μείζον αφήγημα πως τα μέτρα (που φέρουν την υπογραφή των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου) είναι οδυνηρά για όλους τους πολίτες, αλλά ακόμα πιο οδυνηρά για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, παραβιάζοντας κάθε "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης.

  -Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είχε και έχει τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία.

  -Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της. Χωρίς, δε, να κερδίσει τίποτα χειροπιαστό ούτε στο χρέος ούτε στα πρωτογενή πλεονάσματα.

  "Η δεύτερη αξιολόγηση, όπως εξελίσσεται, αποτελεί το Βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει. Έλεγε ότι δεν θα λάβει ούτε ένα επιπλέον μέτρο. Και έλαβε μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έλεγε ότι δεν θα προνομοθετήσει μέτρα. Και νομοθετεί για το 2019 και το 2020, προεξοφλώντας την αποτυχία της. Ζητούσε ρύθμιση για το χρέος χωρίς μέτρα. Και δέχτηκε μέτρα χωρίς ρύθμιση για το χρέος. Και, μάλιστα, χωρίς καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση μετά το 2018. Οδηγεί τη χώρα σε τέταρτο Μνημόνιο, χωρίς λεφτά, λόγω της ανικανότητάς να δώσει στη χώρα αναπτυξιακή δυναμική. Πίσω από το προπέτασμα λευκού καπνού που βγήκε στη Μάλτα, υπάρχει πολύ γκρίζο", τονίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

  Έχοντας τα τελευταία εικοσιτετράωρα εξαπολύσει συνολική επίθεση κατά της συγκυβέρνησης Κουμουνδούρου - κόμματος Καμμένου όσον αφορά στα χαρακτηρισθέντα από τους γαλάζιους μέτρα - λαιμητόμο, η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρά στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τους μαξιμινούς. Τον τόνο της ευθείας αποδόμησης έδωσε από το βήμα της Βουλής και κατά τη συζήτηση για την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή περί της Υγείας, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η οπτική περί ενός κυβερνητικού οικοσυστήματος έτοιμου να πιεστεί περαιτέρω από την εν εξελίξει επόμενη μνημονιακή κυβίστησή του είναι διάχυτη στο στρατόπεδο της ΝΔ. Όπως και η εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του 2017 ή τις αρχές του 2018 μπορεί να προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

  Πηγές της οδού Πειραιώς, την ίδια στιγμή, διαβάζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και επισημαίνουν πως αυτές δείχνουν ότι το πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παγιώνεται. "Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει απολέσει τελείως το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο και να έχει σαφές στρατηγικό πρόβλημα", σημειώνουν χαρακτηριστικά και φέρνουν στο προσκήνιο διαστάσεις, όπως:

  -Η Νέα Δημοκρατία έχει το πιο ευρύ προβάδισμα που έχει καταγραφεί ποτέ. "Η διαφοράς μας από την Κουμουνδούρου είναι σε διψήφια ποσοστά και έχει φτάσει μέχρι και τις 17,5 μονάδες. Ποτέ άλλοτε αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν κατέγραφε τόσο μεγάλο προβάδισμα, ακόμα κα όταν η εκλογική του νίκη είχε προεξοφληθεί. Και ποτέ στην πορεία ενός εκλογικού κύκλου δεν έχουν ανατραπεί τέτοιες διάφορες. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι και μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά αρνητικά, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από αυτή τη δεξαμενή", αναφέρουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  -Τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας είναι αντικειμενικά υψηλά. "Πλέον καταγράφουμε ψηλότερα ποσοστά από ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2014, όταν ήταν σε πορεία εξουσίας. Οι περισσότερες μετρήσεις της εποχής έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 25% με 27%. Η Νέα Δημοκρατία, σε εκλογικά πιο ουδέτερο χρόνο, καταγράφει ήδη υψηλότερα ποσοστά, γεγονός που καταδεικνύει το σαφώς υψηλότερο "ταβάνι" που διαθέτει", τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

  -Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά στο 3ο κόμμα παρά στο 1ο. "Παρά τις ασκήσεις θάρρους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι ότι η απόσταση που τον χωρίζει από το τρίτο κόμμα, μια θέση για την οποία δημοσκοπικά ανταγωνίζονται η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, είναι πολύ μικρότερη από αυτή με τη Νέα Δημοκρατία", επισημαίνουν γαλάζιες πηγές.

  Στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη σημειώνουν ότι, παρά τη δυσπιστία απέναντι στο σύνολο των κομμάτων, το ποσοστό των ψηφοφόρων που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση είναι πλειοψηφικό. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα, την τοποθέτηση στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες (51%) δηλώνουν "δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και πιστεύουν πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ