Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Σεπ-2018 08:26

  Φαρμακοποιοί- υπουργείο Υγείας: Δεύτερος γύρος στο ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φαρμακοποιοί- υπουργείο Υγείας: Δεύτερος γύρος στο ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό

  Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακείων και τη δυνατότητα χορήγησης άδειας λειτουργίας - πλην των φαρμακοποιών- σε φυσικά πρόσωπα επιχειρεί να μπλοκάρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ήδη, όπως ενημέρωσε τους φαρμακευτικούς συλλόγους, άσκησε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του Προεδρικού Διατάγματος "Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου" με το οποίο απελευθερωνόταν το άνοιγμα των φαρμακείων.

  Όπως αναφέρεται ειδικότερα στο Προεδρικό Διάταγμα με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2018, οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα, δηλαδή σε φαρμακοποιούς και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς, αλλά και σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.

  Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας είναι η αίτηση να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα, στην οποία θα δηλώνει τα πλήρη στοιχεία του φαρμακοποιού που διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού και θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου. 

  Τα φαρμακεία, για τα οποία χορηγείται άδεια ίδρυσης σε ιδιώτη μη φαρμακοποιό, τα λειτουργεί υποχρεωτικά Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 33% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας και ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί  υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου. 

  H κόντρα ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και το υπουργείο Υγείας μαίνεται ήδη από την αρχή της χρονιάς, οπότε το Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Το Φεβρουάριο το ΣτΕ ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα ως συνταγματικό και νόμιμο, εξέλιξη που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των φαρμακοποιών. 

  Τότε, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε πως οι φαρμακοποιοί σέβονται αλλά διαφωνούν πλήρως με τη γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, προειδοποιώντας μάλιστα τους "επενδυτές μη φαρμακοποιούς" ότι εάν επενδύσουν στην ίδρυση φαρμακείου θα χάσουν τα χρήματα τους

  Σημειώνεται πως ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μία άδεια κατ' ανώτατο όριο κατ' έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα (άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, για φέτος επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις οκτώ αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το 2019 μέχρι εννέα και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων