Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαϊ-2018 07:36

  Στο... και πέντε Ξανθός- Πολάκης καλύπτουν τα κενά στα ιατρεία της γειτονιάς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στο... και πέντε Ξανθός- Πολάκης καλύπτουν τα κενά στα ιατρεία της γειτονιάς

  Στο... και πέντε προσπαθεί να καλύψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα μεγάλα κενά σε ιατρούς στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο έχουν ανοίξει μόλις 57 "ιατρεία της γειτονιάς” από τα 100 που ο Ανδρέας Ξανθός είχε εξαγγείλει στις αρχές της χρονιάς πως θα λειτουργούν έως τον Ιούνιο- και τα 239 συνολικά που προγραμματίζεται να ανοίξουν-, με το βασικότερο πρόβλημα να αφορά στην άρνηση των ιατρών να ενταχθούν στις εν λόγω δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προγραμματίζει το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη των κενών ιατρικών θέσεων, ώστε να μπορέσει να ανοίξει περισσότερες μονάδες. Βέβαια η προκήρυξη αυτή αναμένεται από τον Ιανουάριο, γεγονός που, όπως επισημαίνουν ιατρικοί σύλλογοι, είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αριστοτέλους να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας (με τη λειτουργία των τοπικών μονάδων), αλλά και της προχειρότητας με την οποία έχει στηθεί το όλο εγχείρημα. Σε πολλές περιπτώσεις άλλωστε οι τοπικές μονάδες λειτουργούν μέσα σε Κέντρα Υγείας και όχι σε αυτόνομα κτίρια,  με "δανεικό” ιατρικό προσωπικό από αυτά.

  Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την πρόσφατη ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Βορείου Αιγαίου, είχε αναφέρει πως οι "ΤΟΜΥ είναι μια καινοτόμα προσέγγιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας, αλλά έχουμε δυσκολία να βρούμε τους απαραίτητους οικογενειακούς γιατρούς σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας και στα νησιά όχι γιατί οι γιατροί "γυρνούν την πλάτη στην κυβέρνηση" όπως λέει η αντιπολίτευση αλλά γιατί έχει μειωθεί δραματικά η διαθέσιμη "δεξαμενή" γιατρών στη χώρα λόγω του brain drain. Θα επαναπροκηρύξουμε πολύ σύντομα τις κενές ιατρικές θέσεις στις ΤΟΜΥ και ελπίζουμε ότι τώρα που είναι πολύ πιο ξεκάθαρο το εργασιακό-μισθολογικό πλαίσιο ο ρόλος η χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα αυτών των δομών θα έχουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από νέους γιατρούς (γενικής ιατρικής παθολόγους και παιδιάτρους)”.

  Στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος (τον περασμένο Σεπτέμβριο) εντούτοις, μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Αλλά και στην πρόσφατη πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, με σύμβαση με τον Οργανισμό, που θα εξυπηρετούν τους πολίτες όπου δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ, δεν καλύφθηκαν ούτε οι μισές από τις 2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και τις 677 θέσεις Παιδιατρικής, παρά την παράταση που δόθηκε. 

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων