Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Απρ-2018 14:30

  Παραδοχή Τσακαλώτου για πιθανή αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Παραδοχή Τσακαλώτου για πιθανή αυξημένη μεταμνημονιακή εποπτεία

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:02

  Οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ε.Ε. θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης, παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. "Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο", ανέφερε συγκεκριμένα.

  Ουσιαστικά ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι και τη μετά μνημονίου εποχή θα συνεχίζονται οι αξιολογήσεις που προβλέπονται από τους όρους του Προγράμματος, δηλαδή 4 το χρόνο (σ.σ. αν και στην πράξη ποτέ δεν έγιναν τόσο συχνά στην Ελλάδα λόγω των μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων).

  Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό βρίσκεται ξεκάθαρα στο τραπέζι των συζητήσεων ως μία από τις εκδοχές της "καθαρής" εξόδου που όμως δεν είναι και τόσο... καθαρή η "ενισχυμένη επιτήρηση", η οποία βασίζεται στον Κανονισμό 472/2013 (δημοσιονομικό σύμφωνο). Πρόκειται για μία λύση ανάμεσα στην επιλογή μιας "τυπικής" παρακολούθησης της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα (με 6μηνιαίες αποστολές όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη) ή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM (η οποία δεν συνιστά ούτε στις Βρυξέλλες ένα κραταιό σενάριο αυτή τη στιγμή).

  Όπως έγραφε προ ημερών το Capital.gr η "ενισχυμένη επιτήρηση" περιλαμβάνει όρους και ρήτρες παρακολούθησης πολύ πιο αυξημένες από αυτές που τυγχάνουν τα κράτη που έχουν βγει από τα δεσμά του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων τακτικές αποστολές προόδου με 3μηνες εκθέσεις αναφοράς. 

  Η ανάπτυξη

  Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα πως η Αθήνα ετοιμάζει μια στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης.

  Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, τα σχέδια θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

  "Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς", επεσήμανε. "Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί".

  Διευκρινίσεις από κύκλους του ΥΠΟΙΚ

  Σε διευκρινίσεις προχώρησαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, "με αφορμή ορισμένες πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους Financial Times", όπως αναφέρουν.

  "Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη". Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων