Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Απρ-2018 12:23

  Γερμανικά ΜΜΕ: Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση χρέους 100 δισ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γερμανικά ΜΜΕ: Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση χρέους 100 δισ. ευρώ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:43

  Σε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – με το ποσό της ελάφρυνσης του χρέους να ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ – προχωρούν σήμερα μεγάλες εφημερίδες στη Γερμανία.

  Bild: Ακόμη και πάνω από τα €100 δισ. η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

  Οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι πιθανό να ανέρχονται σε τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει η Bild επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους του ΔΝΤ. Δηλαδή αναφέρει ότι μπορεί να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ.

  Σε χθεσινό δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης της μεγαλύτερης γερμανικής εφημερίδας, αναφέρεται ότι το γεγονός αυτό προκαλεί αναστάτωση στο γερμανικό κοινοβούλιο. Γι’ αυτό το λόγο στη χθεσινή ημερήσια διάταξη θεμάτων που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, προτάθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνεται από την Bild.

  Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σε τέσσερις μήνες περατώνεται το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και έτσι θα τελειώσει η διαδικασία τακτικών εμβασμάτων προς την Αθήνα, αλλά και οι αυστηροί έλεγχοι των ελληνικών δημοσιονομικών. Όπως επισημαίνεται, και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί επιτέλους από τις διαρκείς, επίπονες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει και θέλει να σταθεί πλέον στα πόδια της στηριζόμενη σε ίδιες δυνάμεις.

  Ωστόσο, το πρόβλημα - σύμφωνα με το δημοσίευμα - έγκειται στην κατάσταση του δημοσίου χρέους της χώρας, καθώς το ύψος του εξακολουθεί να ανέρχεται σε σχεδόν 330 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς σημαντική μείωση από την έναρξη της κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο είναι γνωστό σε όλους ότι οι Έλληνες χρειάζονται μία μεγάλη άφεση χρέους - επισημαίνεται. Η BILD, επικαλούμενη πληροφορίες της από κύκλους του ΔΝΤ, αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα αυτή η άφεση να ανέρχεται μάλιστα σε τριψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημειώνει ότι το γεγονός αυτό προκαλεί αναστάτωση στο γερμανικό κοινοβούλιο. Γι’ αυτό το λόγο στη χθεσινή ατζέντα στο πλαίσιο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έχει προστεθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα.

  Παραπέρα, επισημαίνεται ότι το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται η γερμανική πλευρά είναι ότι η Καγκελάριος Merkel και ο πρώην ομοσπονδιακός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schäuble, είχαν υποσχεθεί προ τριετίας στη γερμανική βουλή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την ιδιότητά του ως ενός ιδιαιτέρως αυστηρού ελεγκτή. Ωστόσο, λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, καθώς η προϋπόθεση για εκείνο είναι μία νέα, τεράστια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

  Το δημοσίευμα καταλήγει με την παράθεση της, προειδοποιητικού χαρακτήρα, δήλωσης του αρμοδίου για θέματα προϋπολογισμού του γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), Otto Fricke, o οποίος τονίζει ότι ‘Θέλουμε μεν να έχουμε την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ ως καταρτισμένου επόπτη της Ελλάδας. Αλλά όχι έναντι ενός τέτοιου τιμήματος’.

  Die Welt: Το ΔΝΤ ζητά "κούρεμα" χρέους ύψους €100 δισ. για την Αθήνα

  "Κούρεμα" του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

  Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στον νέο υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να έχει το χρόνο που θα ήθελε, σημειώνεται. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνθήκες καθορίζονται σε κάποιο βαθμό και από το ΔΝΤ. Ο θεσμός της Ουάσιγκτον που ήταν ιδιαίτερα "κουμπωμένος" στο ζήτημα συμμετοχής στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τώρα θέλει να συμμετάσχει, αναφέρει η Welt.

  Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται τη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους της υπερχρεωμένης χώρας από τους Ευρωπαίους και τον Σολτς.

  Πριν ακόμα συναντήσει ο ομοσπονδιακός Υπ. Οικονομικών τους ομολόγους του στη Σόφια, έπρεπε ο ίδιος να απαντήσει την Τετάρτη σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής Βουλής. Αλλά, ο υπουργός δεν εμφανίστηκε, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

  Κατά κύριο λόγο, το FDP φοβάται ότι ο Σολτς δεν ενδιαφέρεται για το συμφέρον των γερμανών φορολογουμένων στο εν λόγω ζήτημα.

  Οι ερωτήσεις έχουν τη σημασία τους. Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ ζητούσε ελάφρυνση χρέους ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ως όρο συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα. Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος, κάτι για το οποίο απλά δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις ο Υπ. Οικονομικών.

  Ο λογαριασμός για τους αμέτοχους παρατηρητές -απλοποιημένος- έχει ως εξής: Το τρίτο πακέτο βοήθειας ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει πιθανότατα με 1,6 δισ. ευρώ. Για τους ευρωπαίους πιστωτές το ποσό τότε θα ήταν, επί συνόλου 330 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, 100 δισ. ευρώ περίπου για άφεση του χρέους της Αθήνας έναντι 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο για παραχωρήσεις. Ο Scholz λοιπόν βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα, σύμφωνα με τη Welt.

  Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.

  Το ΔΝΤ πάλι, παρά το σκεπτικισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι περισσότερο ευέλικτο από πριν. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο ανεξάρτητο όσο θέλει να δείχνει. Οπότε, δεν θα επιμείνει αναπόφευκτα για τα 100 δισ. ευρώ. Μόνο που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Για την Ελλάδα, εντωμεταξύ, εκκρεμεί η τέταρτη αξιολόγηση.

  "88 βασικές απαιτήσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα", εκκρεμούν, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση για τη συνάντηση του eurogroup, κατά πληροφορίες της εφημερίδας Welt.

  Στις 21 Ιουνίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες. Επιπρόσθετα, το FDP ενδιαφέρεται και για ένα άλλο ζήτημα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η Αθήνα προγραμματίζει, λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία, ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εδώ και τρεις μήνες οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει - υποτίθεται - συνομιλίες με τη Γαλλία για την αγορά τεσσάρων σύγχρονων πολεμικών πλοίων. Υποτίθεται ότι η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, δηλ. το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γι’ αυτό ο Οτο Φρίκε του FDP θέλει να μάθει από τον Σολτς εάν τα ρεπορτάζ αντιστοιχούν στην αλήθεια.

  Καθώς ο Σολτς δεν απάντησε, τον λόγο πήρε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μπετινα Χαγκεντορν (SPD). "Η συγκεκριμένη διαμόρφωση του ελληνικού αμυντικού προϋπολογισμού αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης", δήλωσε σχετικά. Προς το παρόν, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες δεν έχουν κάνει μεταφορά των κερδών τους από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων. Όπως και ο υπουργός της, η Χαγκεντορν αποφεύγει κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαντικά ερωτήματα για την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει η εφημερίδα.

  Handelsblatt: Συνδυασμός διευκολύνσεων για το χρέος και περαιτέρω μεταρρυθμίσεων

  Σύμφωνα με την Handelsblatt "ο συνδυασμός διευκολύνσεων για το χρέος και περαιτέρω μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την Αθήνα να προχωρήσει πραγματικά χωρίς βοήθεια μετά τον Αύγουστο. Επισήμως όλοι είναι πεπεισμένοι γι' αυτό. Η Κομισιόν ωστόσο, σε εμπιστευτικό έγγραφό της, αποφεύγει να δεσμευθεί οριστικά. Αναφέρει μεν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η Αθήνα θα τα βγάλει πέρα χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης του ESM. Σε αυτό συμβάλλει και η εκταμίευση μίας ακόμη μεγάλης δόσης ύψους 11,7 δις ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα, η οποία θα κατ΄αρχήν θα διασφαλίζει την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας. Αλλά οριστική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί παρά μόνον στο τέλος του προγράμματος" αναφέρεται στο έγγραφο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων