Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Απρ-2018 11:44

  Η διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου για τη στάση των αγορών στα μέτρα για το χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η διαφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου για τη στάση των αγορών στα μέτρα για το χρέος

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η παρουσία του κ. Γιουνκέρ στην Αθήνα ενισχύει τον παρεμβατικό ρόλο της Κομισιόν στην τελική προσπάθεια για τη σύνθεση ενός πακέτου συμφωνίας για τη μετά μνημονιακή περίοδο, αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν ικανή να παρακάμψει το κεντρικό σημείο τριβής για τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.

  Το ΔΝΤ επιμένει ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η θετική στάση των αγορών απέναντι στο ελληνικό χρέος μετά τις 20 Αυγούστου, προϋποθέτει ότι οι αγορές θα γνωρίζουν με βεβαιότητα πως το ύψος των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους θα μειώνεται ή θα αυξάνεται αυτόματα σε συνάρτηση με τις δυνατότητες τις οικονομίας και ποτέ δεν θα τις ξεπερνά. Υπό αυτή την πρωθύστερη προϋπόθεση – δηλαδή την εξασφάλιση της θετικής στάσης των αγορών απέναντι στο χρέος – το ΔΝΤ θα ήταν διατεθειμένο να εκδώσει θετική Έκθεση βιωσιμότητας...

  Αντίθετα το Βερολίνο επιμένει ότι πρέπει να διασφαλισθεί πως η παροχή της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους θα πρέπει να είναι "δεμένη” με προϋποθέσεις μιας οικονομικής πολιτικής που δεν θα αναιρεί τις δεσμεύσεις των τριών μνημονιακών προγραμμάτων στο μέλλον. Και ότι μόνο ένα τέτοιος "γόρδιος δεσμός” της ελάφρυνσης του χρέους με τις προϋποθέσεις πειθαρχημένης οικονομικής πολιτικής θα "πείσει” τις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και γι' αυτό αρνείται τον "αυτοματισμό” της αποκαλούμενης γαλλικής πρότασης. 

  Το ΔΝΤ συμφωνεί με το Βερολίνο για την ανάγκη να μπουν ισχυροί όροι για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά θέλει αυτό το μέρος της συμφωνίας να είναι εκτός του "αυτοματισμού” των μέτρων για το χρέος και να υπόκειται σε μία άλλη παράλληλη διαδικασία ισχυρής εποπτείας στην οποία να συμμετέχει και το ίδιο.  

  Αυτή τη διελκυστίνδα επιχειρεί να την παρακάμψει η Κομισιόν επιτυγχάνοντας ένα "αυστηρότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα” (ελληνικής "ιδιοκτησίας”) στηριγμένο από ένα αυξημένο πακέτο κοινοτικής χρηματοδότησης και ένα μηχανισμό που υιοθετεί τη γερμανική απαίτηση μόνο κατά ένα μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

  Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι σ' αυτή την ενδιάμεση "λύση” την οποία προωθεί η Κομισιόν και εξήγησε πρόσφατα ο ESM στο νέο επιτελείο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, έχει προστεθεί και μία δεύτερη εκδοχή ενδιάμεσης φόρμουλας, που επιχειρεί να τετραγωνίσει... τον κύκλο της διαφοράς προσέγγισης μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ. 

  Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως στο Βερολίνο, η θέση του νέου ΥΠΟΙΚ κ. Σόλτς για το θέμα αυτό "προσδιορίζεται” σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η πίεση του CSU στη γερμανική κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου στη Βαυαρία είναι ασφυκτική,  ενάντια σε κάθε λογική παραχωρήσεων που θα μπορεί να εκμεταλλευθεί το αντίπαλο ακροδεξιό Afd, που είναι ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος στη Βαυαρία. 

  Για τον λόγο αυτό δεν αναμένεται να υπάρξουν εύκολες λύσεις και κυρίως δεν αναμένεται αυτό να συμβεί άμεσα... Η καθυστέρηση αυτή θα επιχειρηθεί να "κρυφτεί” πίσω από καθυστερήσεις στα υπόλοιπα μέρη της συνολικής συμφωνίας, είτε αυτό θα αφορά τη συνέπεια της Αθήνας στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, είτε θα αφορά την καταλληλότητα και την επάρκεια του περιβόητου "ολιστικού προγράμματος”... 

  Αυτά θα συζητηθούν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του κ. Γιουνκέρ στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να προϊδεάσει κατά κάποιο τρόπο για τις δυσκολίες και τη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του σήμερα.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων