Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Μαρ-2018 07:42

  Στο προσκήνιο η μείωση των εσόδων από τόκους για τις τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στο προσκήνιο η μείωση των εσόδων από τόκους για τις τράπεζες

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το ζήτημα της μείωσης των εσόδων από τόκους, θα φέρουν στο προσκήνιο οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων χρήσεως 2017 που ξεκινούν από σήμερα οι τράπεζες (12/3 Eurobank, 20/3 Alpha Bank, 28/3 Εθνική Τράπεζα, αναμένεται η ανακοίνωση ημερομηνίας από Τράπεζα Πειραιώς).

  Αν και το επίκεντρο παραμένει στην πορεία μείωσης των "κόκκινων’ δανείων, ο προβληματισμός των ξένων επενδυτών για την συρρικνούμενη πορεία των εσόδων από τόκους διατυπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρόσφατες επαφές που είχαν οι ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο ενόψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα αναμένεται να τεθεί από τους αναλυτές των ξένων οίκων, συνδυαστικά μάλιστα με τα πλάνα των τραπεζών για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, και στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. 

  Μέχρι πρότινος, η κάμψη στα έσοδα από τόκους καλυπτόταν από τη συμβολή των προμηθειών στα έσοδα των τραπεζών. Πλέον, οι τελευταίες δεν μπορούν να "συγκαλύψουν" το κενό που παρουσιάζουν τα έσοδα από τόκους, τα οποία πλήττονται από την πτώση των αποδόσεων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά και από  την αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων που ξεκίνησαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

  Παράλληλα – και αυτό είναι το σημαντικότερο -, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η πιστωτική επέκταση, ενώ οι τράπεζες έχουν μπει στη διαδικασία πωλήσεων δανείων, χωρίς να μπορούν να τα αναπληρώσουν με νέα, υγιή δάνεια.  Επομένως, αποτελεί μείζον ζήτημα για το 2018 το από πού οι τράπεζες θα μπορέσουν να επαναλάβουν τα έσοδα από είχαν το 2017.

  Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα των τραπεζών (λειτουργικά έσοδα μείον λειτουργικά έξοδα) αυξήθηκαν κατά 8,2% λόγω της οριακής βελτίωσης των εσόδων και της περαιτέρω υποχώρησης του λειτουργικού κόστους. Τα καθαρά έσοδα επηρεάστηκαν θετικά από: α) τον περιορισμό της προσφυγής των τραπεζών στην έκτακτη χρηματοδότηση του ELA και την περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων, με τα εν λόγω μεγέθη να υπεραντισταθμίζουν τη μείωση των εσόδων από τόκους εξαιτίας της υποχώρησης των υπολοίπων των πιστώσεων προς την οικονομία αλλά και της μείωσης των εσόδων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, β) την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων από προμήθειες λιανικής τραπεζικής και της μείωσης των καταβαλλόμενων στο Ελληνικό Δημόσιο προμηθειών για τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ του ν. 3723/2008, γ) την καταγραφή κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις, δ) την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των εξόδων προσωπικού, και ε) τη μείωση των μη επαναλαμβανόμενων ζημιών. 

  Οι ανωτέρω εξελίξεις συνέβαλαν ώστε, στο εννεάμηνο 2017, τα καθαρά έσοδα να διαμορφωθούν σε επίπεδο υψηλότερο του σχηματισμού νέων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, μολονότι αυτές αυξήθηκαν έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016. 

  Οι προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο θα αποτελέσουν το βασικότερο στοιχείο των αποτελεσμάτων 2017, καθώς τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα ενσωματώνουν και τις πρόσθετες προβλέψεις από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9. Το νέο λογιστικό πρότυπο εφαρμόζεται από όλες τις τράπεζες από 1/1/2018, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στην ταξινόμηση και στην αποτίμηση των χρηματοοικονομικών μέσων, με σημαντικότερες εκείνες που αφορούν τη μεθοδολογία απομειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου.

  Όπως έγραψε το Capital.gr, οι πρόσθετες αυτές προβλέψεις υπολογίζονται στα 5 δις. ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι η επίπτωση της εφαρμογής του IFRS 9 επί της καθαρής θέσεως του Ομίλου, βάσει των έως σήμερα γνωστών στην Τράπεζα δεδομένων, εκτιμάται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ μετά από φόρους. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, η εκτιμώμενη αύξηση των συσσωρευμένων απομειώσεων για δάνεια και απαιτήσεις κατά πελατών ανέρχεται σε 8,1%. Αντιστοίχως, με την εφαρμογή της πενταετούς μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2395 (σ.σ. έχει δοθεί πενταετής περίοδος, μέχρι το 2023, για την απόσβεση του κόστους των πρόσθετων προβλέψεων από το IFRS 9), ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Alpha Bank εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί κατά περίπου 0,1% για το πρώτο έτος, υπολογισμένος με στοιχεία της 31.12.2017 (ο Δείκτης CET1 στις 30/9/2017 ανερχόταν σε 17,8 %).
    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων