Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Φεβ-2018 16:17

  UBS: Πού θα πάει το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά το ράλι, long στα ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Πού θα πάει το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά το ράλι, long στα ομόλογα

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η υπεραπόδοση του ελληνικού Χρηματιστηρίου αποτυπώνει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει η UBS σε νέο της report όπου συστήνει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Όπως εκτιμά, η "καθαρή" έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα, ενώ η ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι προβλέπουν οι Θεσμοί και το cash buffer έχει πιθανότητες να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που αναμένονται.

  Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μπαίνει στο τελικό στάδιο – σε τι πρέπει να δοθεί προσοχή

  Σύμφωνα με την UBS υπάρχουν τρία θέματα που θα είναι σημαντικά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εισέρχεται στην τελική του φάση.

  Πρώτον, η έκταση της οικονομικής ανάκαμψης. Κατά την άποψη της τράπεζας, οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη της τάξης του 2,0% και του 2,1% για το 2018 και το 2019 είναι πολύ χαμηλές. Όπως εκτιμά η ίδια, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί πιο κοντά στο 2,8%-2,9% το 2018-19. Οι πηγές της υπεραπόδοσης σύμφωνα με την UBS, είναι τέσσερις: α) η βελτίωση του κλίματος, β) η βελτίωση στην αγορά εργασίας, γ) οι θετικές προοπτικές των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και δ) η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

  Δεύτερον, οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης "καθαρής εξόδου" για την Ελλάδα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αφού και η Αθήνα αλλά και οι Θεσμοί έχουν σημαντικά κίνητρα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι και η Ελλάδα είναι πιθανό να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με σημαντικά υψηλότερα cash buffers από ό, τι προβλέπεται σήμερα, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των ήδη πολύ περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά το 2019. Αυτό προστίθεται στους λόγους για τους οποίους η UBS τηρεί long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και μετά το πρόσφατο ράλι.

  Τρίτον, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα είναι διαχειρίσιμη. Το 2018 φαίνεται να είναι ακόμα ένα έτος γεμάτο προκλήσεις για τον κλάδο, τις εξής: η εφαρμογή του IFRS9, η συνεχής αξιολόγηση του SSM, τα stress tests, οι προτάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη διαχείριση των NPLs και NPEs, καθώς και οι στόχοι μείωσης των NPEs. Η UBS εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των NPEs, της εφαρμογής του IFRS9 (όπως εκτιμά η αρνητική επίδραση στον δείκτη CET είναι της τάξης του 1%, περίπου 150-300 μ.β.) και των stress tests, φαίνονται διαχειρίσιμες στο βασικό της σενάριο.

  Ωστόσο, φαίνεται ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει τις περισσότερες από αυτές τις βελτιώσεις και θα πρέπει να υπάρξει βιώσιμη άνοδος των δεικτών REO για να υπάρξει περαιτέρω άνοδος της αγοράς.

  Πάντως όπως επισημαίνει, οι απροσδόκητες αρνητικές επιπτώσεις (π.χ. Stress tests) ή η αλλαγή πολιτικής για τα NPLs σε επίπεδο εποπτείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, η UBS βλέπει δύο σημαντικά ζητήματα:

  1) τα stress tetsts και τη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης (SREP) του SSM

  2) τις προτάσεις για τα NPLs από την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

  Πάντως η UBS σημειώνει πως δεδομένου ότι η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών είναι σημαντικά ισχυρότερη και η κάλυψη των NPLs υψηλότερη από το 2015, το βασικό σενάριο είναι απίθανο να οδηγήσει σε αρνητική έκπληξη. Ωστόσο, ακόμη και στο δυσμενές σενάριο, το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Σε αντίθεση με το 2015, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που μπορούν να δώσουν κάποια άνεση:

  - Οι δείκτες CET είναι πάνω από το 14,5% (και 15,5% σε μέσο όρο), δηλαδή κατά 2-3% υψηλότεροι από τους δείκτες του 2015.

  - Η κάλυψη NPE είναι κατά μέσο όρο 5 μ.β. υψηλότερη

  - Το πλαίσιο και η εργαλειοθήκη NPE έχουν ενισχυθεί σημαντικά

  - Η εφαρμογή του IFRS 9 μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα

  - Τα μακροοικονομικά σενάρια φαίνονται πιο ήπια από ό, τι στην άσκηση του 2016, που κατέληξε να μην υπάρχει πρόσθετη κεφαλαιακή ανάγκη για τον κλάδο


  Σε καλό δρόμο για μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης

  Σε προηγούμενη ανάλυσή της η UBS είχε σημειώσει ότι ενώ μια προληπτική πιστωτική γραμμή, με τη μορφή ECCL, μπορεί να μοιάζει η καταλληλότερη επιλογή για την Ελλάδα, μια αποκαλούμενη "καθαρή έξοδος" χωρίς το backstop (αλλά με περισσότερες προϋποθέσεις σε σχέση με άλλα προγράμματα χωρών) μπορεί να είναι μια πιο ρεαλιστική προοπτική. Οι εξελίξεις από τότε τείνουν υπέρ της καθαρής εξόδου.

  Η επικοινωνία και από τις δύο πλευρές παραμένει προσανατολισμένη προς μια καθαρή έξοδο. Η  Ελλάδα έχει ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει ECCL. Αλλά εξίσου, υπάρχει μικρή πίεση για κάτι τέτοιο από τους πιστωτές της Ελλάδας. Όλες οι τελευταίες δηλώσεις του Eurogroup για την Ελλάδα αναφέρθηκαν στην εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στην στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα.

  Τα αποθέματα μετρητών θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα

  Φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το καλοκαίρι με σημαντικά υψηλότερα κεφαλαιακά μαξιλάρια σε σχέση με τα προβλεπόμενα μέχρι σήμερα. Η συνέχιση των εκταμιεύσεων του  ESM θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές μιας επιτυχημένης "καθαρής εξόδου" και να μειώσει τον κίνδυνο μιας ακόμη κρίσης ρευστότητας για την οικονομία και την αγορά ομολόγων.

  Έτσι, εάν η Ελλάδα λάβει 18,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του προγράμματος από τον ESM, β) υπερβεί το ποσό αυτό με κάποια χρηματοδότηση από την αγορά, γ) αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες ύψους 3,3 δισ. ευρώ, δ) εκτελέσει τον προϋπολογισμό όπως προβλέπεται στο προσχέδιο και ε) ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός παραμείνει σταθερός, τότε μπορεί να καταλήξει με ένα προσωρινό cash buffer της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.

  Ωστόσο, ένας αριθμός παραγόντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερο buffer. Για παράδειγμα, ο ESM να δώσει λιγότερα χρήματα ή δεν εκτελέσει κατά γράμμα τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, η UBS πιστεύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να χτίσει ουσιαστικά μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα από ό,τι οι επίσημες προβλέψεις.

  Οι ελληνικές μετοχές

  Από τον περασμένο Ιούλιο, η ελληνική αγορά μετοχών έχει σημειώσει σημαντική μεταβλητότητα, αλλά φαίνεται τώρα να εδραιώνεται μια νέα ανοδική τροχιά και πάλι.  Η υπεραπόδοσή της αποτυπώνει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι υποστηρικτικοί παράγοντες για την ελληνική αγορά περιλαμβάνουν: α) την ισχυρή οικονομία ειδικά δεδομένης της πρόβλεψης της UBS για ανάπτυξη 2,8% φέτος, β) την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, και γ) την αναμενόμενη περαιτέρω συσσώρευση του cash buffer έτσι ώστε η χώρα να βγει από το πρόγραμμα.

  Ωστόσο, πολλά από αυτά φαίνεται να έχουν αποτιμηθεί στην αγορά. Ο δείκτης MSCI Greece διαπραγματεύεται πλέον με premium πάνω από 20% του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του 12,7x και με το υψηλότερο p/e από το 2006. Αυτό το υψηλό p/e βασίζεται σε εκτιμήσεις κερδών που έχουν ήδη αυξηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες ( 21% για το 2018 και 14% αύξηση για το 2019).

  Η Ελλάδα διαπραγματεύεται επίσης με premium σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.

  Αν και οι μέσοι δείκτες ROE στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί (2,6%), οι δείκτες p/bv είναι στο 0,6, στο ένα τρίτο από τους αντίστοιχους των αναδυόμενων αγορών. Αυτό το χάσμα αποτίμησης είναι απίθανο να περιοριστεί σημαντικά εκτός εάν η ανάκαμψη του ROE ακολουθεί το πρότυπο των αναδυόμενων αγορών, δηλαδή να γίνει λιγότερο ασταθής και να διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

  Έτσι, κατά την άποψη της UBS, η αγορά μετοχών ήδη αποτυπώνει μεγάλο μέρος των καλών μακροοικονομικών ειδήσεων των επόμενων μηνών. Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να προσφέρουν περαιτέρω βιώσιμες βελτιώσεις στους δείκτες κερδοφορίας με την πάροδο του χρόνου για να δικαιολογήσουν τα σημαντικά νέα κέρδη στην αγορά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ