Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιαν-2018 12:31

  "Κλείδωσε" το επταετές ομόλογο - Κέρδη και... κίνδυνοι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Κλείδωσε" το επταετές ομόλογο - Κέρδη και... κίνδυνοι

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η ψήφιση των δεσμεύσεων της τρίτης αξιολόγησης έχει οριστικοποιήσει σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο την απόφαση για την έκδοση του επταετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. Το χρονικό διάστημα που θα δρομολογηθεί η έκδοση αφορά το δεκαήμερο μεταξύ 23 και 31 Ιανουαρίου, με λιγότερο πιθανή την καθυστέρησή της έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. 

  Όπως αναφέρεται από την πλευρά του "εκδότη” η στόχευση αυτή τη φορά -είναι η πρώτη σε τέτοια έκταση- αφορά την προσέλκυση εισροής νέων επενδυτών και κεφαλαίων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Η "δοκιμασία” είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί με την έκδοση του ομολόγου αυτού θα "τεσταριστεί" η στάση των αγορών αφού οι επενδυτές που θα ανταποκριθούν θα πρέπει να συμμετάσχουν με νέα κεφάλαια για πρώτη φορά από τις εκδόσεις του 2014. 

  Νέα κεφάλαια εν μέρει είχαν μπει και στην έκδοση του πενταετούς που προηγήθηκε, το 2017, αλλά σ' εκείνη την έκδοση ο βασικός στόχος ήταν η αντικατάσταση παλιών τίτλων που έληγαν το 2019 με τους νέους που λήγουν το 2022. Και μόνο λόγω της ζήτησης που παρατηρήθηκε δόθηκε η δυνατότητα κατά ένα μικρό ποσοστό αγοράς τίτλων με "νέο χρήμα”

  Η έκδοση του επταετούς ομολόγου απευθύνεται σε καθαρά νέα κεφάλαια και για τον λόγο αυτό είναι μία ευκαιρία να "μετρηθεί” η στάση της αγοράς, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων ξένων τραπεζών που συμμετέχουν στην ομάδα των primary dealers του ελληνικού δημοσίου, η έκδοση υπό τις παρούσες συνθήκες έχει τις προϋποθέσεις να υπερκαλυφθεί με αρκετή ευχέρεια.

  Και η διεθνής συγκυρία φαίνεται να είναι ευνοϊκή, πέραν των συνθηκών που αφορούν την "on track” πορεία της τρίτης αξιολόγησης και την επικείμενη αναβάθμιση την Παρασκευή από την S&P. 

  Το κλίμα αυτό ενισχύεται τελευταία και από τις δηλώσεις αρμόδιων κοινοτικών παραγόντων, παρά την "ένταση” που έχει εμφανισθεί στις σχέσεις κυβέρνησης – ΤτΕ με αφορμή το αν μέσα στο 2018 θα υπάρξει καθαρή ή όχι "έξοδος”, αν δηλαδή η μεταμνημονιακή (μετά τις 20 Αυγούστου) περίοδος θα συνοδεύεται με κάποιου είδους προληπτική "στήριξη” ή όχι. 

  Το θέμα αυτό, πέραν των πολιτικών του διαστάσεων, είναι σε άμεση συνάρτηση με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν τις κινήσεις που αφορούν την τραπεζική ενοποίηση και περιορίζουν το εύρος της "ελαστικότητας" που μπορεί ή δεν μπορεί να επιδείξει η ΕΚΤ για το θέμα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.  

  Στον κύκλο των primary dealers πάντως οι οποίοι θα χειρισθούν την "πώληση” της έκδοσης στη δευτερογενή αγορά υπάρχει αισιοδοξία για την υποδοχή της, αλλά και επιφυλάξεις οι οποίες δεν αφορούν, πάντως, τις εσωτερικές εξελίξεις. Όπως παρατήρησε τραπεζικό στέλεχος στο Capital.gr, η έκδοση έχει πολύ καλές προϋποθέσεις τόσο όσον αφορά την υπερκάλυψή της, όσο και σχετικά με την τιμολόγησή της. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να προκύψει που να προκαλέσει προβλήματα. Όπως για παράδειγμα με την έκδοση που είχε επιχειρήσει τον Ιούλιο του 2014 ο ΟΔΔΗΧ και η οποία παρά τις πολύ καλές προϋποθέσεις της "σκόνταψε” και παρ' ολίγον να ακυρωθεί μετά την δημοσιοποίηση της είδησης για την κατάρρευση της Banco Espirito Santo που προκάλεσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές με αποτέλεσμα την απόσυρση μεγάλου μέρους θεσμικών από την έκδοση. Τελικά η έκδοση είχε "σωθεί” με περιορισμό του στόχου συγκέντρωσης κεφαλαίων... 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων