Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιαν-2018 17:14

  Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους "αποφασίζει" για την καθαρή ή μη "έξοδο" τον Αύγουστο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους "αποφασίζει" για την καθαρή ή μη "έξοδο" τον Αύγουστο

  Του Γ. Αγγέλη

  Το στοίχημα για την βιώσιμη "έξοδο” στις αγορές παίζεται στην δυνατότητα της οικονομίας να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να κρατήσει το ετήσιο ύψος εξυπηρέτησης του χρέους της σε χαμηλά επίπεδα μεσομακροπρόθεσμα.  Στην άποψη αυτή συγκλίνουν πλέον τόσο ο ESM (η Κομισιόν συμφωνεί ήδη από καιρό σ' αυτό) όσο και η ΕΚΤ, παρά την σιωπηρή στάση του ΔΝΤ.

  Με το επικείμενο τέλος της τρίτης αξιολόγησης (ακόμα και αν κάποιες εκκρεμότητες μεταφερθούν στην 4η αξιολόγηση), η διαδικασία των συζητήσεων για την περαιτέρω  ελάφρυνση του χρέους θα ανοίξει με προτάσεις (σε διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια) που έχει ήδη επεξεργασθεί ο ESM.

  Τα σενάρια αυτά έχουν ως βασικό τους κριτήριο την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους μεσομακροπρόθεσμα και όχι την μείωση του όγκου του, ο οποίος θα παραμείνει υψηλός μακροπρόθεσμα.

  Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά η αναδιάρθρωση του χρέους που έχει γίνει με την παρέμβαση του ESM στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που είχαν αποφασισθεί τον Μάιο του 2016, έχει ήδη αποκαταστήσει την "βιωσιμότητά” του τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, μειώνοντας τα ποσά ετήσιας εξυπηρέτησής του σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο ως προς το κεφάλαιο όσο και – κυρίως – ως προς το επιτοκιακό του κόστος το οποίο γίνεται με επιτόκια χαμηλότερα του 1%.

  Τα σενάρια που έχουν διαμορφωθεί στοχεύουν στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμης διάρκειας μέτρων να επεκτείνουν με τα ίδια κριτήρια την περίοδο "βιωσιμότητας” κατά δύο ακόμα δεκαετίες ή ακόμα περισσότερο εν χρειασθεί. Αυτό θα κριθεί με την ενσωμάτωση της ρήτρας που συναρτά την ανάπτυξη με την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με την γαλλική πρόταση.

  Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο κ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, επαναλαμβάνει στις δημόσιες δηλώσεις του ότι το χρέος έχει ήδη μπει στην διαδικασία χαρακτηρισμού του ως βιώσιμο.

  Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ράλφ Στράουχ σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ελβετικό οικονομικό τύπο, υποστηρίζοντας ότι όταν κάποιος προσέχει αυτή την στιγμή την κατάσταση του ελληνικού χρέους "δεν θα πρέπει να μετρά τόσο πολύ το μέγεθός του αλλά περισσότερο πρέπει να λαμβάνει υπ' όψη του την δυνατότητα της χώρας να το εξυπηρετεί...” και όπως ο ίδιος δήλωσε "οι χρηματοδοτικές ανάγκες (σ.σ. της Ελλάδας) είναι απολύτως διαχειρίσιμες εκ του ότι οι όροι των δανείων του ESM είναι πολύ ευνοϊκοί...”.

  Το γεγονός αυτό άλλωστε φαίνεται να αναγνωρίζεται από τις αγορές καθώς ειδικά στον βραχυπρόθεσμης διάρκειας δανεισμό – έντοκα γραμμάτια – τα επιτόκια στην τελευταία έκδοση έπεσαν χαμηλότερα της μίας μονάδας ...

  Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με στελέχη του  ESM διαμορφώνεται ένα περιβάλλον πολύ θετικό για την συζήτηση που αφορά στην έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι το "περιβάλλον” αυτό θα κριθεί και θα επηρεασθεί τους επόμενους μήνες αφ' ενός από τα αποτελέσματα των stress test στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και από το αν οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον (π.χ. πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ιταλία) συμπαρασύρουν  την συμπεριφορά των αγορών και έναντι του ελληνικού χρέους.

  Χαρακτηριστικό αυτής της αβεβαιότητας άλλωστε είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που τα επιτόκια των εντόκων στην Ελλάδα "πέφτουν” κάτω από την μονάδα, στην Ιταλία οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων αυξάνονται πάνω από εκείνες της Πορτογαλίας...   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων