Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιαν-2018 12:18

  Κρίνεται την άλλη εβδομάδα η απόφαση για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κρίνεται την άλλη εβδομάδα η απόφαση για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου

  του Γ. Αγγέλη

  Τα τυχόν πολιτικά εμπόδια που θα συναντήσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που ετοιμάζεται να καταθέσει στην Βουλή η Κυβέρνηση, θα κρίνουν σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ, την εκκίνηση των διαδικασιών για την πρώτη εκ των τριών κρίσιμων εκδόσεων που έχει σχεδιάσει ο ΟΔΔΗΧ.

  Το "διαβατήριο” της έκδοσης αυτής θα δοθεί με την απόφαση του EWG στις 11 του μήνα εφ' όσον κριθεί θετικά η νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιάσει το ΥΠΟΙΚ. Σε κάθε περίπτωση ο αρχικός σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ προέβλεπε όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, την έκδοση του πρώτου επταετούς ομολόγου στο χρονικό περιβάλλον της συνάντηση του Eurogroup της 22ας του Ιανουαρίου. 

  Τεχνικοί λόγοι που αφορούν κυρίως την εκμετάλλευση ειδικών χαρακτηριστικών στην συμπεριφορά της αγοράς, θα κρίνουν το αν η σχετική ανακοίνωση θα γίνει παραμονές του Eurogroup (και εφ' όσον έχει προηγηθεί θετική απόφαση από το EWG) ή θα ακολουθήσει την συνάντηση του Eurogroup. 

  Το ενδιαφέρον είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα και το κλίμα που επικρατεί στις αγορές, το επιτόκιο που θα μπορούσε να πετύχει η έκδοση αυτή αξιολογείται ότι μπορεί να είναι κάτω του 3,7% - 3,8%.

  Ούτως ή άλλως πάντως την έκδοση αυτή θα ευνοήσει και η θετική αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον Οίκο S&P που θα γίνει γίνει στις 19 Ιανουαρίου και η οποία θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα το επίπεδο Β+ που ενώ παραμένει μία μη επενδυτική βαθμίδα, εν τούτοις αποτελεί σημαντική βελτίωση. 

  Το παράδοξο βέβαια είναι ότι η αξιολόγηση αυτή σε μία "μη επενδυτική” βαθμίδα δεν συμβαδίζει με την "αξιολόγηση” της αγοράς η οποία εφ' όσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για επιτόκιο κάτω του 3,7% - 3,8% αντιστοιχεί με τιμολόγηση εκδόσεων της περιόδου που το ελληνικό χρέος ήταν χαρακτηρισμένο "βιώσιμο” ήτοι σε τιμές ακόμα και πριν από το 2006.

  Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πάντως ότι η έκδοση αυτή εφ' όσον προχωρήσει κανονικά και χωρίς αναπάντεχες αποφάσεις από το EWG και το Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί μετά την αποχώρηση του νυν επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου, υπό τον οποίο έχει γίνει από το 2014 και μέχρι πρόσφατα ο συγκεκριμένος σχεδιασμός. 

  Ο κ. Παπαδόπουλος μετακινείται στο Λονδίνο αναλαμβάνοντας υπεύθυνη θέση στον μηχανισμό της JP Morgan.    

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων