Συνεχης ενημερωση
Της Δήμητρας Καδδά
Η μεγάλη μάχη της τρίτης αξιολόγησης δεν θα είναι - όπως όλα δείχνουν - δημοσιονομική, αφού το μόνο μέτωπο που απομένει σε αυτό το πεδίο είναι οι διαπραγματεύσεις για το ύψος και για τη "διανομή" του μερίσματος που θα κορυφωθούν μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να κλείσει με τον Προϋπολογισμό που κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Και τούτο, ώστε να αφιερωθεί απερίσπαστο στις τηλεδιασκέψεις για τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία καταγραφή που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ένα ποσοστό ετοιμότητας στα προαπαιτούμενα της τάξης του 25%. Δηλαδή περίπου 3 στα 4 προαπαιτούμενα φαίνονταν να είναι στον... δρόμο ή να μην έχουν γίνει.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, την ίδια περίοδο παρείχε στοιχεία για ελαφρά υψηλότερες "επιδόσεις" στο 28-30%, αλλά έκανε σαφές ότι ο μεγάλος "όγκος" των προαπαιτουμένων μπορεί να ικανοποιηθεί σε λίγες ημέρες, όταν υπάρξουν και οι σχετικές συνολικές αποφάσεις για την τεχνική συμφωνία, με την κάθοδο των κλιμακίων στην Αθήνα.
Τα μεγάλα μέτωπα
Πέρα από το τεράστιο "αγκάθι" των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την πλατφόρμα που περιμένουν οι δανειστές την 29η Νοεμβρίου, υπάρχουν και άλλα μέτωπα στην τρίτη αξιολόγηση, που "ζυγίζουν" περισσότερο.
Το άλλο "αγκάθι" είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δανειστές θεωρούν πλέον δεδομένο ότι χωρίς κάποια ανατροπή δεν θα καταστεί εφικτός ο στόχος για έσοδα 5,9 δισ. ευρώ έως και τον Αύγουστο του 2018, και αναζητούν μέθοδο επιτάχυνσης ή δεσμεύσεων για το... μέλλον.
Υπάρχουν όμως και δικαστικά ζητήματα, στα οποία η λύση δεν είναι τόσο απλή. Η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει διαβεβαιώσεις για το θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης του κ. Γεωργίου, καθώς και για την υπόθεση των διώξεων για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
"Αγκάθια" καταγράφονται και αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα, τις παρεμβάσεις στις αγορές, τις φορολογικές παρεμβάσεις με επίκεντρο τις αντικειμενικές και βέβαια το εργασιακό.
Ο χρόνος είναι λίγος
Πολιτικά, το επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι το EWG της 27ης Νοεμβρίου, το οποίο λαμβάνει χώρα παράλληλα σχεδόν με την έναρξη της καθόδου των θεσμών στην Αθήνα. Επισήμως ο χρόνος λήγει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όταν θεωρητικά θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για μία επί της αρχής συμφωνία...
Βεβαίως, επισήμως ο χρόνος τελειώνει τον Ιανουάριο καθώς αυτό που θέλουν η κυβέρνηση και οι θεσμοί είναι ένα "καθαρό τοπίο" για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το γαλλικό κλειδί στο χρέος, για το ΔΝΤ και τις πιθανές νέες παρεμβάσεις.
-
20:21 Κ.Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει όρια στην προπαγάνδα και στη διαστρέβλωση
-
20:08 Live η συνάντηση για το Ουκρανικό: Αισιόδοξος ο Τραμπ, "παραμένουν δύο αγκάθια" είπε ο Ζελένσκι
-
20:00 Ολα για τη ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο
-
19:50 Καραμπόλα έξι οχημάτων στην Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων
-
19:44 Θρήνος στη Λιβύη στην κηδεία του Στρατηγού Αλ-Χαντάντ που σκοτώθηκε στην Τουρκία
-
19:30 Ο Τραμπ είχε μια "καλή και πολύ παραγωγική τηλεφωνική επικοινωνία" με τον Πούτιν πριν συναντήσει τον Ζελένσκι
-
19:19 Ισραήλ: Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι του τομέα υψηλής τεχνολογίας επιδιώκουν να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό
-
19:07 Θεσσαλονίκη: Πτώσεις δεκάδων δέντρων και πινακίδων από τους ισχυρούς ανέμους μέχρι και 8 μποφόρ
-
18:45 Μιλιέτ: Η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και το Κουρδικό
-
18:42 Βουλγαρία: Αυξημένη προσέλευση καταγράφηκε το 2025 στον αρχαιολογικό χώρο της Κοιλάδας των Θρακών Βασιλέων
-
Μειώνεται στην 5ετία η παραγραφή χρεών
-
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ
-
Μίμης Ανδρουλάκης: Ο Τσίπρας διεκδικεί τέταρτη ευκαιρία χωρίς να έχει διαβεί προηγουμένως την έρημο
-
Τεκμήρια διαβίωσης: Οι προθεσμίες και τα μυστικά για την εξουδετέρωσή τους με γονικές παροχές και δωρεές
-
Βουλγαρία: Αυξημένη προσέλευση καταγράφηκε το 2025 στον αρχαιολογικό χώρο της Κοιλάδας των Θρακών Βασιλέων
-
Γαλλία: Το τέλος ενός μύθου - Πέθανε η Μπριζίτ Μπαρντό
-
Μιλιέτ: Η συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και το Κουρδικό
-
Τα 6 μέτρα που φέρνουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις το 2026
-
Mega επενδύσεις σε ακίνητα εισοδήματος
-
Πότε η εφορία ακυρώνει πρόστιμα
-
Αγροτοσυνδικαλιστής Μαλγάρων Γ. Μπότας για τη δέσμευση των λογαριασμών του: "Ενημερώθηκα για το λόγο από τα sites" (24)
-
Προκλητικοί Πούτιν - Λαβρόφ εν όψει της συνάντησης Τραμπ - Ζελένσκι - Εικόνα προέλασης του ρωσικού στρατού σε όλα τα μέτωπα μεταδίδει το RΙΑ (13)
-
Γιατί ο Μακρόν θέλει να δει τον Πούτιν (13)
-
Μπίρα: Από την ανάπτυξη του 2024 στην πτώση 4%-6% το 2025 (12)
-
"Kόβουν" στα δύο την Ελλάδα οι αγρότες τη Δευτέρα (7)
-
Τα 6 μέτρα που φέρνουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις το 2026 (6)
-
Οι 30 μόνιμες παροχές ύψους 2,5 δισ. ευρώ του 2025 (5)
-
Πώς ο Πούτιν υπέταξε τους Ρώσους ολιγάρχες εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία (4)
-
Μίμης Ανδρουλάκης: Ο Τσίπρας διεκδικεί τέταρτη ευκαιρία χωρίς να έχει διαβεί προηγουμένως την έρημο (4)
-
Μ. Θεμιστοκλέους: Ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΣΥ - Θεμέλια το 2025, επιτάχυνση το 2026 (3)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ